legionella

Risico op legionella thuis het grootst bij terugkomst van vakantie

Dat u op reis moet oppassen voor legionella is u waarschijnlijk wel bekend, maar ook bij uw terugkomst thuis is het zaak voorzorgsmaatregelen te nemen. Doordat mensen zich niet bewust zijn van het risico, komen er na de vakantie onnodig veel legionellabesmettingen voor.

Stilstaand water

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. De kwaliteit van het leidingwater neemt hierdoor snel af, wat de kans op vermeerdering van de legionellabacterie vergroot. Kranen die langer dan een week niet worden gebruikt veroorzaken al een verhoogd risico. Doorspoelen na de vakantie is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat stoffen die in het water zijn opgelost, zoals metalen uit de drinkwaterleiding, weggespoeld worden. Eric van der Blom, specialist legionellapreventie bij Techniek Nederland: “Veel bewoners realiseren zich niet dat water in leidingen beperkt houdbaar is, net als een pak melk.”

Ziekteverschijnselen legionella

De legionellabacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking (ook wel veteranenziekte genoemd) en forse griep veroorzaken. Soms heeft een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, behandeling met antibiotica is wel mogelijk. Jaarlijks zijn er zo’n 500 meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer besmettingen voor.

Doorspoelen

Bij thuiskomst doet u er goed aan alle kranen minstens een minuut te laten lopen en de douche 4 à 5 minuten. Laat het water rustig stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. “Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen,” aldus Van der Blom.

Tips om een legionellabesmetting te voorkomen

  • Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang en de douche 4 à 5 minuten.
  • Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
  • Een tuinslang in de volle zon kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.
  • Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft. De legionellabacterie groeit namelijk in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius.
  • Let er op dat leidingen van koud water in uw huis niet opwarmen door naastgelegen warme leidingen.
  • Reinig bubbelbaden (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub) regelmatig.

Legionella op reis

Ook op vakantiebestemmingen lopen elk jaar naar schatting tientallen reizigers een besmetting op. Het risico is vooral groot wanneer het appartement of vakantiehuisje langere tijd niet bezet is geweest. Uit voorzorg is ook in dit geval aan te raden alle kranen enkele minuten door te spoelen.

Lees ook: meer mensen besmet met legionellabacterie.
Reinig regelmatig de watertank van uw caravan, camper of boot.

(Bron: ANP, RIVM)

Geef een reactie