Water koken enterokokken kookadvies

Hoe zit het? Drinkwater besmet met enterokokken in 3 gemeentes. Wat zijn de gevolgen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: drinkwater besmet met enterokokken in 3 gemeentes. Wat zijn de gevolgen?

Wat is er aan de hand?

In augustus 2023 zijn er, kort na elkaar, 3 meldingen over de bacteriesoort enterokokken in het drinkwater. Deze zijn afkomstig uit de reservoirs van drinkwaterleverancier Vitens. De bacterie duikt eerst op in het Utrechtse Doorn en vervolgens in het Gelderse Didam en het naburige Zevenaar. Alle 3 de gemeentes vallen onder het beheer van Vitens, dat ook in (delen van) Flevoland, Overijssel, Drenthe en Friesland drinkwater verzorgt.

Hoe komen de enterokokken in het drinkwater?

Volgens een woordvoerder van Vitens is het toeval dat de bacterie in korte tijd meerdere keren is aangetroffen, in reservoirs die niet zijn aangesloten op het drinkwaternetwerk. Het bedrijf verwacht daardoor niet dat het probleem zich verder uitbreidt. Oorzaken voor de plotselinge opkomst van enterokokken zijn op het moment van schrijven niet bekend. Maar vaak gaat het in dit soort gevallen om een leidingbreuk of een kapotte riolering.

Waterschapsbelasting 2024
Lees ook: Uitschieters tot 35 procent: waarom de waterschapsbelasting ook in 2024 fors omhoog gaat

Wat kunt u wel en niet doen, als het kookadvies voor u geldt?

Vitens heeft huishoudens uit deze 3 gemeentes gewaarschuwd, omdat hun drinkwater mogelijk verontreinigd is. Hiervoor geldt in Didam en Zevenaar tot nader order een aangepast kookadvies, vanaf vrijdag 11 augustus. Als huishoudens drinkwater voor eigen consumptie willen gebruiken, krijgen ze het advies om het water eerst 3 minuten te koken. Dit advies geldt voor het drinken van water (of bijvoorbeeld limonade), tandenpoetsen en het prepareren van drinkwater voor huisdieren. Zet u thuis koffie of moet u flesvoeding voor baby’s prepareren? Dan geldt het advies om mineraalwater te gebruiken.

Douchen, in bad gaan, de vaat doen en de wc doorspoelen kan volgens Vitens wel zonder problemen. Verder raadt het RIVM nog aan om de gebruikelijke hygiënevoorschriften na te leven. Dat wil zeggen: regelmatig uw handen wassen, na een toiletbezoek en voor en na het eten. Vitens test in Didam en Zevenaar of de waterreservoirs nog steeds vervuild zijn en of er enterokokken in het drinkwater zijn beland. “Pas als deze kweektests ook een beeld geven dat er geen verontreiniging meer is, trekt Vitens het kookadvies in”, reageert woordvoerder Jeroen Bruning tegenover Omroep Gelderland. Ter vergelijking: in Doorn is het kookadvies begin augustus 5 dagen lang van kracht geweest.

Heetwaterdispenser
Lees ook: Wat is een heetwaterdispenser en wat zijn de voor- en nadelen?

Kunt u ziek worden van enterokokken?

Mocht u alsnog drinkwater met enterokokken binnen hebben gekregen, dan leidt dat meestal niet tot klachten. Maar voor mensen met een kwetsbare gezondheid of een verminderde weerstand kan het wel vervelende gevolgen hebben. Meestal gaat het om infecties, diarree en andere maag- en darmklachten.

De bewuste enterokokken zijn melkzuurbacteriën, die van nature al in de darmen van de mens voorkomen. Als u gezond bent, krijgt u in principe geen klachten na het drinken van kraanwater met enterokokken. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan het dus wel risicovol zijn, mede doordat enterokokken bestand zijn tegen antibiotica. Hoe dan ook: zolang het kookadvies in uw regio nog van kracht is, is het dus wel nodig om het water voor gebruik te koken, om alle risico’s definitief uit te sluiten.

(Bron: Vitens, ANP, NOS, Omroep Gelderland, Vewin.nl, Elkerliek Ziekenhuis, Maastricht UMC. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie