Honden likken in gezicht

Dit is waarom honden likken over uw gezicht

Een lik over uw gezicht van de hond: misschien vindt u het heel lief of juist heel onhygiënisch. Maar waarom doen honden dat eigenlijk? En kan het kwaad? Wij zochten het voor u uit. 

Puppy

Als pups krijgen honden vaak een lik van hun moeder. Zowel over hun snuit als over de rest van hun lijf. Dit doet ze om haar kroost te verzorgen en wassen. Maar de pups likken ook regelmatig zelf de snuit van hun moeder. Voor de pups is dit een manier om aandacht en verzorging te vragen van hun moeder en als ze willen eten.

Baasje likken

Echter krijgen niet alleen pups een lik, volwassen honden likken ook hun baasje, de visite of andere honden. Dit heeft verschillende redenen. Als een hond een persoon of andere hond likt, betekent dit onder andere dat de hond erkent dat deze persoon of de andere hond de baas is. Het dier stelt zich dus onderdanig op. Daarnaast vragen ook volwassen honden hiermee om liefde, aandacht en verzorging bij hun baas.

Hygiëne

Ondanks het feit dat honden dus helemaal geen kwaad in de zin hebben als ze u likken en het lief bedoelen, kunt u zich wel afvragen of het fris is. Vroeger was men overtuigd dat een hondentong een genezende werking heeft, omdat honden hiermee ook hun eigen wonden schoon maken en verzorgen. Maar bij mensen kan dit juist averechts werken. Een hondentong bevat namelijk veel bacteriën, waaronder ziekteverwekkers. Deze kunnen bij mensen voor ontstekingen en infecties zorgen. Daarom is het, zeker bij mensen met een verzwakte weerstand, af te raden dat een hond aan wondjes of over de mond mag likken. Heeft u een goede weerstand en vindt u een lik in uw gezicht wel prima? Dan is het natuurlijk geheel aan u om te bepalen of u dit toelaat.

(Bron: RTL Nieuws, PetPlan, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

  Doriet says:

  Ik heb het altijd heel vies gevonden ,ondanks dat ik de hond heel lief vind moet je ook in je achterhoofd houden dat hij zichzelf ook overal schoonlikt. En een hondenbeet veroorzaakt vaak een fixe ontsteking omdat ze een bron van bacteriën in hun bek hebben dus dat het schoon zou zijn een hond te laten likken is een grote fabel

   John K says:

   Alles schijnt tegenwording vies en onhygienisch tezijn.Ik heb zelf ook een hond (de 4e) als hij mij likt doet hij dat uit liefde en herkenning.Mensen wees eens eerlijk hebben we niet allemaal vroeger dingen gedaan wat nu vies is en waar we er toen van genoten.

  John K says:

  Alles schijnt tegenwording vies en onhygienisch tezijn.Ik heb zelf ook een hond (de 4e) als hij mij likt doet hij dat uit liefde en herkenning.Mensen wees eens eerlijk hebben we niet allemaal vroeger dingen gedaan wat nu vies is en waar we er toen van genoten.

  busdick says:

  1 op de 4 honden draagt een voor de mens dodelijke bacterie bij zich … kan alleen maar zeggen wees voorzichtig vooral met een baby

  Masterton says:

  John K. Honden eten poep. Als jij je laat likken ben je een smeerlap.bah, bah,bah.getver.

   Guillaume says:

   Praat voor uzelf, over wat andere doen hoeft u geen oordeel te hebben, dergelijke overwegingen zijn aan henzelf. Veel erger dan dat likken tegenwoordig is de betutteling…

  Emely says:

  Ben geen hondenmens en zou me zeker niet in het gezicht laten likken, maar ook liever niet op mijn handen. Vind het wel fijn om nu te weten waarom een hond dat wil doen. Louter goede bedoelingen dus.