muffe geur

Zo voorkomt u een muffe geur van uw wasgoed na het wassen

Niets zo lekker als de frisse geur van schone was. Maar soms is dat niet het geval en heeft het wasgoed juist een muffe geur na het wassen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. We geven tips hoe u dit voorkomt en hoe u het oplost.

Te volle wasmachine en verkeerd gebruik van het wasmiddel

In een te volle wasmachine kan het wasmiddel niet goed zijn werk doen. Ook kan het gebeuren dat het middel niet goed genoeg uitgespoeld wordt. Daardoor kan er een muffe geur in het wasgoed achterblijven. Hetzelfde is het geval wanneer er te veel wasmiddel wordt gebruikt. Door aan de andere kant te weinig wasmiddel te gebruiken, wordt de was niet schoon genoeg, wat ook weer tot geurtjes kan leiden. Wees daarnaast zuinig met wasverzachter. Wanneer er te veel van wordt gebruikt, kan er een laagje op het wasgoed ontstaan, wat ook weer een muffe geur kan geven.

Vieze wasmachine kan muffe geur veroorzaken

De wasmachine zelf kan ook vies worden. Hierdoor kan het apparaat gaan stinken en de was komt dan niet schoner uit de machine, maar juist viezer. In een eerder artikel vertellen we wat u kunt doen in het geval van vetluis, hoe u uw machine kunt reinigen en hoe u ervoor kunt zorgen dat hij minder snel vies wordt. Zo werkt het bijvoorbeeld goed om zeker 1 keer per maand de was op een hogere temperatuur te draaien. De Consumentenbond tipt daarnaast om af en toe een beetje waspoeder voor witte was te gebruiken. Dit bevat zuurstofbleekmiddel en gaat micro-organismen tegen. Heeft de was na 1 keer nog steeds een muffe geur, herhaal dit proces dan.

Azijn om te neutraliseren

Natuurazijn zorgt ervoor dat geurtjes in de wasmachine grotendeels verdwijnen. Probeer daarom eens een scheutje natuurazijn (geen schoonmaakazijn) in het wasverzachtervakje te gieten. Doe dit echter niet te vaak, want het kan de rubbers van de machine anders beschadigen. Gebruik het dus niet bij elke wasbeurt, maar liever maximaal 1 keer per maand.

Azijn in de wasmachine
Lees ook: Azijn in de wasmachine, deze voor- en nadelen heeft dat

Hard water

Ook de hardheid van het water heeft invloed op de geur van de was. Heeft u hard water, dan kunt u het best een wasmiddel gebruiken dat genoeg antikalk bevat.

Zweetluchtjes

Het is zaak om zweetluchtjes niet te lang in kleding of handdoeken te laten zitten. Hoe langer de geur blijft zitten, hoe moeilijker die zich nog laat verwijderen. Ook na het wassen kan er dan nog een muffe geur achterblijven. Was sportkleding daarom bijvoorbeeld het liefst meteen na het sporten.

Gele zweetvlekken
Lees ook: Gele zweetvlekken in witte kleding verwijderen en voorkomen

Textielsoort

Donkere was heeft eerder een muffe geur dan witte was. Dat heeft te maken met het soort stof wat gebruikt wordt voor donkere kleuren. Vaak zitten in donkere kleuren meer synthetische vezels, dan in een witte was. “Synthetische vezels of polyester gaan sneller ruiken. Dat komt omdat ze water afstoten en vooral omdat ze vet opnemen. Het vet van onze huid is een goede voedingsbodem voor bacteriën”, vertelt Koen Wauters, wetenschapsjournalist bij VRT NWS aan de Belgische Radio 2.

Laat de was goed drogen om een muffe geur te voorkomen

Wasgoed kan muf gaan ruiken, wanneer u het te lang in de machine laat liggen na het wassen. Doordat de was dicht op elkaar ligt en geen gelegenheid krijgt om te drogen, kan het gaan broeden. Doe om die reden ook geen was in de wasmand die vochtig is. Dan krijgt het bij voorbaat al een muffe geur.

(Bron: archief, RTL Nieuws, VT Wonen, Kassa. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie