stofzuiger

Stinkt de stofzuiger? Zo lost u dat op

Heeft u dat ook wel eens dat u een stofzuiger door het huis haalt en er vervolgens een muffe geur in huis hangt? Het is goed mogelijk dat de stofzuiger dit veroorzaakt. Waar komen deze geurtjes vandaan en is een stinkende stofzuiger te voorkomen? We hebben het voor u uitgezocht. 

Muffe geur

Niets zo vervelend dan de muffe geur die uit de stofzuiger komt als u net de boel aan kant wilt maken. Maar heel gek is het niet die geur. Die wordt namelijk veroorzaakt door de luchtstroom in de stofzuiger. Die gaat tijdens het zuigen langs het vuil. Als de stofzuiger sterk ruikend vuil opzuigt, dan gaat die geur in het apparaat zitten en elke keer als de luchtstroom daar langskomt, neemt het die geur weer mee naar buiten. En dat wordt alleen maar erger naarmate het vuil langer in de stofzuiger zit.

Vervang de stofzuigerzak

De meest voor de hand liggende oorzaak is een overvolle stofzuigerzak. Een zak die vol is bevat vaak ook veel viezigheid en daar gaat de luchtstroom steeds weer langs. Vervang de zak regelmatig, of gooi hem tussentijds (voorzichtig)leeg. Bijvoorbeeld als u haren van de hond of kat hebt opgezogen of een vieze ruimte. U bespaart ook direct geld, want stofzuigen met een volle zak kost meer stroom.

Controleer de filters

Een andere oorzaak van de muffe geur, kan via de filters van de stofzuiger naar buiten komen. Dit werkt tweeledig, want een vol filter neemt ook nauwelijks stof meer op. Reinig de filters regelmatig, kijk of ze nog heel zijn en zo niet, vervang ze dan. Dan ruikt niet alleen frisser tijdens het zuigen, maar maakt het apparaat ook direct beter schoon.

Laminaatvloer
Lees ook: De laminaatvloer onderhouden doet u zo

De stofzuigerslang en -mond

Een vaak vergeten plek van de stofzuiger die u ook goed schoon moet houden, is de stofzuigermond en de -slang. In de mond kan vuil en haren blijven hangen. Maak deze na elke beurt even schoon. Ook de slang verdient af en toe een schoonmaakbeurt. Dit kan gewoon met een sopje. Goed laten drogen en de slag is weer klaar voor gebruik.

Een heerlijke geur in huis

Er zijn producten te koop die u in de stofzuiger kunt doen die tijdens het zuigen een aangename geur verspreiden. Maar er zijn ook middelen die u gewoon in huis heeft die u daarvoor kunt gebruiken. Zuig een beetje wasmiddel op of koffie. Probeer eens een lepeltje kruidenthee. Afhankelijk van welke geur u fijn vindt, zorgen deze middelen dat uw huis heerlijk ruikt tijdens het stofzuigen.

(Bron: Margriet, Libelle, Oma weet raad, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Jolleke040 says:

    Oplossing, kleine wasbolletjes die je bij de was mee laat draaien in de stofzuigerzak doen. Een stuk of 6 is al voldoende. Stofzuiger ruikt heerlijk nu. Wel steeds nu balletjes er in doen bij het vervangen van de zak.

    Jojo52 says:

    Ik heb geleerd dat waspoeder opzuigen brand kan veroorzaken.