Wasverzachter

Wasverzachter ruikt lekker, maar is het goed voor de was?

Om de was een heerlijke geur mee te geven, wordt door veel mensen wasverzachter aan de was toegevoegd. Ze zijn in alle mogelijke geuren (en kleuren) te verkrijgen in de supermarkt. Maar is het wel goed voor de was? En kan het kwaad voor het milieu en voor de machine?

Geen wasmiddel

Ten eerste is het goed om te weten dat wasverzachter geen wasmiddel is. Het maakt de was niet schoon, maar wel zacht. Het wordt op het laatst, bij het spoelwater, aan de was toegevoegd. Het hecht vooral goed aan katoen (handdoeken) en wol. Het laat een laagje achter waardoor de stoffen zacht en soepel aanvoelen. Want in feite wordt de stof niet zachter, maar voelt het door het (vettige) laagje, zacht aan. De frisse geur ontstaat door de parfum die in wasverzachter zit.

Vettig laagje

Het nadeel van dit ‘vettige’ laagje is dat dit op de huid irritaties kan geven. De parfum die in wasverzachters zit, kan ook leiden tot jeuk. Vooral voor mensen met een gevoelige huid of voor baby’s. Daarnaast heeft wasverzachter nog een nadelige werking op wasgoed, want het sluit stof af. Voor sportkleding is dit bijvoorbeeld niet goed. Die zijn juist bedoeld om te ademen.

wasmachine
Lees ook: Stinkende wasmachine? Dit kunt u doen

Kijk uit met handdoeken

Om handdoeken minder hard uit de wasmachine te laten komen, wordt er vaak wasverzachter bij gedaan. Daarna in de droger en ze zijn weer zacht. Maar zoals eerder gezegd heeft het middel een afsluitende werking. Dat geldt ook voor handdoeken en dat kan invloed hebben op de droogtijd in de droger. De droger bepaalt met sensoren hoe lang het nodig heeft om te drogen. De kans bestaat dat door de wasverzachter de was niet goed droogt.

Was dit vooral niet met wasverzachter

Zo zijn er nog een aantal dingen die u beter niet kunt wassen met wasverzachter. Theedoeken en microvezeldoeken. Zij kunnen het vocht door het middel niet meer goed opnemen. Was dus sportkleding ook niet met wasverzachter, dat belemmert de doorlaatbaarheid van de kleding. Babykleren, want het middel kan door de parfum en door de stoffen die erin zitten leiden tot irritatie aan de huid. Ook waterafstotende kleding verliest zijn kracht, net als kleding waar veel elastan inzit, is niet gebaat bij wasverzachter.

Niet goed voor de wasmachine en het milieu

Het gebruik van een wasverzachter kan ook schade opleveren aan de wasmachine. De vettige stof, blijft achter in de machine en kan daardoor vetluis veroorzaken. En hoewel het middel veilig is om te gebruiken, is het behoorlijk belastend voor het milieu. De stoffen die erin zitten breken niet makkelijk af.

statische kleding
Lees ook: Zo komt u van statische kleding af: 12 tips

Alternatieven

Al met al een overweging waard op naar een alternatief op zoek te gaan voor lekker ruikende was. Wasverzachter heeft ook een anti statische werking, dat is in de wintermaanden vaak een reden waarom het middel gebruikt wordt. Maar voor zowel de geur van de was als het anti statische zijn alternatieven. Neem een lekker geurend vloeibaar wasmiddel, maak regelmatig de wasmachine schoon (want daardoor kan was ook gaan stinken) en ga op zoek naar een anti statisch middel.

(Bron: Quest, Radar, wasmachines.nl, waarzitwatin.nl, tipsenweetjes.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (6)

  ladybug848 says:

  Ik gebruik al heel lang gewone azijn als spoelmiddel, neem vooral niet de huishoudazijn, want die is veel te sterk! Eerst was ik bang dat het wasgoed zuur zou stinken, maar je ruikt er helemaal niets van en de was komt toch lekker fris uit de machine en later uit de droger.

  nederree says:

  Je kunt ook “wasbollen” gebruiken (of oude tennisballen). Daar wordt de was ook zachter van en het droogt sneller. Een droge handdoek in de droger versnelt het droogproces.

  RoosKe says:

  Wasverzachter werkt wel antistatisch, zeker in de winter als je een trui wilt aantrekken, knetteren je haren niet meer dan wanneer je geen verzachter gebruikt.

  Anngelique says:

  In wasverzachter zit product van varkens.
  Voor mij niet zo’n probleem maar voor veganisten en moslims lijkt dit mij iets minder leuk.
  Azijn is een goed alternatief,alleen is azijn wel heel slecht voor de rubber onderdelen van je machine.
  Zelf gooi ik vaak een grote scheut azijn in mijn vaatwasser om kalkresten weg te halen.
  Na een tijdje gingen de rubbers kapot maar ach..het spoelt er ook snel doorheen.
  Maar als je echt zuinig op je apparaat wilt zijn,is het niet zo’n goed idee.
  Azijn is trouwens ook slecht voor kit ,mocht je de badkamer ermee schoonmaken.
  Maar goed, het ging over wasverzachter, sorry 😘

  HansCPS says:

  van mijn schoonmoeder en eigen moeder geleerd. eens in de maand oude poetsdoeken en dergelijk wassen met gewoon soda poeder of korrels op 95 !!!! graden.
  Moet je eens zien hoe blinkend schoon de wasmachine weer is. en de vieze geur die er soms uit komt is ook helemaal weg.

  RABE says:

  Gewoon azijn i.p.v. wasverzachter en de was ruikt natuurlijk fris. Ook beter voor de machine .