tosti-ijzer

Zo maakt (en houdt) u uw tosti-ijzer schoon

Het schoonmaken van een tosti-ijzer kan een vervelende klus zijn. De aangekoekte resten komen er namelijk niet altijd makkelijk van af. Gelukkig is hier een simpele oplossing voor.

Schoonmaken tosti-ijzer

Allereerst is het belangrijk om het tosti-ijzer uit te zetten voor u hem schoonmaakt. Zo kunt u uzelf niet branden aan het ijzer en kan er ook niet zomaar kortsluiting ontstaan. Zorg er ook voor dat het tosti-ijzer is afgekoeld voor u begint. Voor het schoonmaken heeft u geen speciale schoonmaakmiddelen nodig. Wat u wel hiervoor nodig heeft, is gekookt water, een theedoek en een afwassponsje.

Kook het water en laat de theedoek hier even in weken. Doe eventueel handschoenen aan om de theedoek uit het water te halen of gebruik een (vlees)tang. Leg de theedoek daarna op het tosti-ijzer en laat deze 5 tot 10 minuten liggen. De aangekoekte resten komen nu los. Deze veegt u gemakkelijk weg met het afwassponsje. Gebruik hiervoor niet de schuurkant: deze beschadigt uw tosti-ijzer. Gebruik daarom de zachte kant van de spons. Dit geldt voor tosti-ijzers met een gietijzeren binnenkant en ook voor ijzers met een anti-aanbaklaag. Verwijderbare platen kunt u beter eerst uit het apparaat halen en daarna schoonmaken. De platen mogen niet in water weken, want dit beschadigt de elektrische onderdelen.

Laat verwijderbare platen drogen aan de lucht. Vaste ijzers kunt u droog maken met een schone theedoek.

tosti
Lees ook: Is een tosti ongezonder dan een gewoon broodje kaas?

Een vel bakpapier

Bent u geen fan van schoonmaken? Dan is het zaak om zoveel mogelijk te voorkomen dat het apparaat vies wordt. Deze tip is dan misschien wel de oplossing. Hiervoor heeft u alleen een vel bakpapier nodig.

Leg het bakpapier op het tosti-ijzer. Leg vervolgens de tosti hierop. Vouw de andere helft van het bakpapier over de tosti, zodat deze bedekt is aan beide kanten. Sluit dan het tosti-ijzer en laat de tosti bakken zoals normaal. Alle kruimels en kaasresten liggen nu op het bakpapier en kunnen makkelijk weggegooid worden. Op deze manier houdt u uw tosti-ijzer in het vervolg schoon.

(Bron: Kookfans, Algemeen Dagblad, Margriet, Philips. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Maus says:

    Je kunt ook als de tosti klaar is , een stuk nat keukenpapier erop leggen , deksel dicht doen. Even laten staan en je kunt t zo schoonwrijven.