Hoe krijgen oliebollen een mooie ronde vorm? We leggen het uit.

Zo maakt u mooie, ronde oliebollen voor tijdens oud en nieuw

Bij oud en nieuw horen oliebollen. U kunt een tijd in de rij staan bij de kraam om een volle zak te halen óf u gaat zelf oliebollen bakken. Wanneer u zelf aan de slag gaat, hoe krijgt u ze dan zo mooi rond? We geven tips.

Bijzondere vormen oliebollen

Hebben uw oliebollen ook vaak allerlei bijzondere vormen? Dat is rustiek en ziet er in elk geval zelfgemaakt uit. Maar sommige mensen vinden het toch fijn als de bollen een mooie ronde vorm hebben. Zorg in dat geval dat u een ijsbollentang in huis heeft.

Gebruik een ijsbollentang

Doop de tang eerst in de hete olie en pak daarna een klein beetje oliebollendeeg. Leeg de schep boven de frituur. Doordat de tang eerst in de olie is gedipt, glijdt het deeg makkelijk van de ijsschep af. Pak niet te veel deeg in 1 keer, want dat geeft ook de bijzondere vormen. En bak maar een paar oliebollen tegelijk. Ze horen vanzelf om te draaien in het frituurvet. Wanneer dit niet gebeurt, zitten er te veel bollen in de pan.

Maak de tang tussendoor schoon

Maak na een aantal oliebollen de ijsbollentang schoon met water en droog goed af. Water en olie gaan niet goed samen en zorgen voor veel spetters. Ga daarna verder met bakken. Zo moeten de bollen mooi rond blijven.

Mark Simoons oliebollenbar oma Coby
Lees ook: Mark Simoons opent oliebollenbar met recept van oma Coby (97) en zamelt geld in voor eenzame ouderen

Oliebollen uit de airfryer

Vindt u de geur van gebakken oliebollen niet prettig in huis en heeft u een airfryer? Dan kunt u ze ook bakken in het apparaat. De handelingen voor het afbakken gaat iets anders dan in de frituur. We leggen in dit artikel uit hoe u ze het beste bakt.

oliebollen
Lees ook: Zo houdt u oliebollen warm en lekker

Waar kunt u het frituurvet kwijt na het bakken?

Heeft u de oliebollen in frituurvet gebakken en weet u niet waar u het vet daarna moet laten? Gooi het in elk geval niet door het toilet of door de gootsteen. Dan komt het in het riool terecht en dat is niet goed. Daarnaast gaat het vet stollen en dat kan leidingen dichtslibben. Er zijn speciale inzamelpunten waar u frituurvet kwijt kunt.

Geen zin om in de rij te staan? Koop vroeg oliebollen en vries ze in

Geen zin om ze zelf te maken en gaat u in de rij staan bij de oliebollenkraam? Een tip voor volgend jaar: haal de lekkernij al een paar dagen of een week eerder in huis en stop ze in de diepvries. Oliebollen zijn namelijk goed in te vriezen.

Oliebollenrecept

Oliebollen met boerenjongens en appel

Oliebollen met gekonfijte ananas

En voor wie mee wil gaan in de trend van 2023, kan ook een tompouce oliebol maken. Oftewel: een bolpouce.

Bolpoucen

Hoe u de oliebollen ook maakt of haalt, eet smakelijk en een fijne jaarwisseling!

(Bron: Koopmans, Culy, Rutger Bakt, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie