oliebollen

Zo houdt u oliebollen warm en lekker

Oliebollen zijn onmisbaar tijdens Oud & Nieuw. Niets zo feestelijk als een schaal met oliebollen en een grote toef poedersuiker erop. Het lekkerst zijn ze als ze vers uit het vet komen en zo warm gegeten kunnen worden. Maar voor wie oliebollen haalt en ze toch lekker en warm wil eten rond middernacht, hebben we tips. 

Voorwaarden goede oliebol

De oliebol is onlosmakelijk verbonden met jaarwisseling. Er zijn mensen die ze het hele jaar door kunnen eten, maar bij velen worden ze alleen aan het einde van het jaar gegeten. Het lekkerst zijn oliebollen als het deeg goed is gerezen, de olie vers is, op de juiste temperatuur en de bollen precies op het goede moment worden gekeerd. De buitenkant is dan nog knapperig en de binnenkant precies goed.

Afkoelen

Maar de meeste oliebollen worden ’s ochtends al in huis gehaald. Dus die zijn tegen middernacht al lang afgekoeld. Maar hoe heeft u ook tijdens de jaarwisseling een warme en lekkere bol? Dat begint door de bollen goed af te laten koelen. Verpak ze vervolgens luchtdicht buiten de koelkast tot u ze weer wilt gaan eten.

Oliebol
Lees ook: Oliebol dikmaker? Om 1 kilo aan te komen moet je er heel veel eten

Oliebollen opwarmen

De oliebol is eenvoudig weer warm en smakelijk te krijgen. Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen in de magnetron kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is. Opwarmen kan 2 minuten op 850 watt. Opwarmen in de airfryer kan ook. Ongeveer 3 minuten op 150 graden. Maar de oven geeft het beste resultaat.

Oliebollen invriezen

Wilt u de oliebollen op een later moment eten? U kunt verse bollen makkelijk invriezen. Eet ze wel binnen 2 maanden op, want de smaak gaat in de loop der tijd wel verloren. Wanneer u de oliebol uit de vriezer haalt is wel aan te raden de bol eerst helemaal te ontdooien alvorens u hem opwarmt.

Appelbeignets

Naast oliebollen, zijn appelbeignets ook een favoriete snack tijdens oudjaar. Die kunt u iets minder goed invriezen, maar vers zijn ze ontzettend lekker. De KoelkastCoach Sabine Leijten heeft een lekker en vrij gezond appelbeignet-recept dat zij graag met u deelt:

“Persoonlijk ben ik niet zo fan van eten frituren. Alleen op oudejaarsavonds maak ik een uitzondering door deze gezonde appelbeignets te maken. Ik kies er dan voor om deze ene keer te bakken in geurloze kokosolie. Kokosolie kan tot wel 200 graden verhit worden en oxideert kokosolie veel minder dan andere plantaardige oliën.”

Benodigdheden:

 • 4 grote goudrenetten of elstars
 • 1 volle eetlepel kaneel
 • 250 gram volkoren speltmeel
 • 5 eetlepels kokosbloemsuiker
 • 2 eieren
 • 300 milliliter melk of water
 • Half zakje bakpoeder
 • Snufje zout
 • Kokosolie of andere olie om in te bakken

Aan de slag:

Klop de 2 eieren los. Meng hier een beetje melk of water doorheen en voeg dan beetje voor beetje het meel toe.
Voeg hier het bakpoeder en zout aan toe. Mocht je het lekker vinden kan een snufje kaneel ook aan het mengsel toegevoegd worden.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd er dikke plakken van ruim een halve centimeter van.

Doe de kokosbloesemsuiker en kaneel in een kom. Wentel de appelplakken door het suiker en kaneelmengsel.
Verhit de olie tot 180 graden.

Als de appels bedekt zijn met kaneel en suiker dan haal je deze door het beslag. Beetje laten uitlekken en direct het vet in.

Bak de appelbeignets een paar minuten aan alle kanten bruin. Probeer de appelbeignets maar 1 keer te draaien, anders maak je wellicht de korst kapot.

Strooi het suiker-kaneelmengsel wat je nog over hebt over de warme appelbeignets.

Sabine Leijten en MAX-dj Daniel Dekker zijn elke week te zien en te horen in de video en podcast van De Muzikale Koelkast. De nieuwste aflevering van de podcast vindt u elke vrijdag op onze podcastpagina. In het MAX-radioprogramma Lunch Lekker wordt ook elke vrijdag het onderwerp besproken waarover Leijten op MAX Vandaag vertelt in een artikel. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: 24Kitchen/archief)

Geef een reactie

Reactie

 1. madeliev says:

  In het artikel staat [-] Het lekkerst zijn oliebollen als het deeg goed is gerezen, de olie vers is, op de juiste temperatuur en de bollen precies op het goede moment worden gekeerd [-]
  Maar ..
  Als de olie op de juiste temparatuur is, dan keren de bollen zich vanzelf om.
  Dat is het ‘geheim’ oftewel het goede moment.