oliebollen

Zo houdt u oliebollen warm en lekker

Oliebollen zijn onmisbaar tijdens Oud & Nieuw. Niets zo feestelijk als een schaal met oliebollen en een grote toef poedersuiker erop. Het lekkerst zijn ze als ze vers uit het vet komen en zo warm gegeten kunnen worden. Maar voor wie oliebollen haalt en ze toch lekker en warm wil eten rond middernacht, hebben we tips. 

Voorwaarden goede oliebol

De oliebol is onlosmakelijk verbonden met jaarwisseling. Er zijn mensen die ze het hele jaar door kunnen eten, maar bij velen worden ze alleen aan het einde van het jaar gegeten. Het lekkerst zijn oliebollen als het deeg goed is gerezen, de olie vers is, op de juiste temperatuur en de bollen precies op het goede moment worden gekeerd. De buitenkant is dan nog knapperig en de binnenkant precies goed.

Afkoelen

Maar de meeste oliebollen worden ’s ochtends al in huis gehaald. Dus die zijn tegen middernacht al lang afgekoeld. Maar hoe heeft u ook tijdens de jaarwisseling een warme en lekkere bol? Dat begint door de bollen goed af te laten koelen. Verpak ze vervolgens luchtdicht buiten de koelkast tot u ze weer wilt gaan eten.

Oliebol dikmaker?
Lees ook: Oliebol dikmaker? Om 1 kilo aan te komen moet u er heel veel eten

Oliebollen opwarmen

De oliebol is eenvoudig weer warm en smakelijk te krijgen. Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is. Verwarm 1 oliebol ongeveer 30 seconden op een stand van 750 tot 900 watt. 5 oliebollen hebben zo’n 30 seconden tot een minuut nodig. Opwarmen in de airfryer kan ook. Ongeveer 3 minuten op 150 graden. Maar de oven geeft het beste resultaat.

Oliebollen invriezen

Wilt u de bollen op een later moment eten? U kunt verse bollen makkelijk invriezen. Eet ze wel binnen 2 maanden op, want de smaak gaat in de loop der tijd wel verloren. Wanneer u de oliebol uit de vriezer haalt is wel aan te raden de bol eerst helemaal te ontdooien alvorens u hem opwarmt.

(Bron: 24Kitchen, Culy, Restoranto, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    madeliev says:

    In het artikel staat [-] Het lekkerst zijn oliebollen als het deeg goed is gerezen, de olie vers is, op de juiste temperatuur en de bollen precies op het goede moment worden gekeerd [-]
    Maar ..
    Als de olie op de juiste temparatuur is, dan keren de bollen zich vanzelf om.
    Dat is het ‘geheim’ oftewel het goede moment.