Oliebollen invriezen

Oliebollen prima geschikt om in te vriezen, zo ontloopt u oudejaarsdrukte

Rondom oud en nieuw is het extra druk bij oliebollenkramen en bakkers die oliebollen verkopen. Niet iedereen heeft zin om dan lang in de rij te staan. Oliebollen zijn echter prima geschikt om in te vriezen, dus door ze eerder al te kopen ontloopt u de oudejaarsdrukte.

Oliebollen invriezen

Wanneer u oliebollen koopt bij een kraam of bakker zijn ze vaak nog warm. Laat ze dan eerst goed afkoelen, met de zak op een kiertje, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Laat ze daarna niet te lang op kamertemperatuur liggen, want verse oliebollen drogen al snel uit en worden dan hard en droog. Verpak ze in een luchtdichte zak en plaats ze in de vriezer. U kunt ze zo makkelijk tot 3 maanden bewaren, maar dus ook al met oud en nieuw eten.

Oliebollen ontdooien en opwarmen

Haal de oliebollen minstens 2 uur voor gebruik uit de vriezer en laat ze bij kamertemperatuur ontdooien. Laat ze daarbij in de luchtdichte zak of leg ze afgedekt met plasticfolie op een bord. Het lekkerste smaken ze als u ze even oppiept in de oven of magnetron. De oven is de smakelijkste keuze, want de bollen worden zo niet alleen lekker warm, ze krijgen ook hun krokante korstje terug. Leg ze daarvoor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden. Kiest u voor de magnetron, verwarm ze dan 2 minuten op 850 watt. Opwarmen in de airfryer is ook een optie, verwarm ze dan 3 minuten op 150 graden. Voor appelbeignets geldt ook dat u ze kunt invriezen en opwarmen, al worden die na het ontdooien wel wat zachter.

Oliebol dikmaker?
Lees ook: Oliebol dikmaker? Om 1 kilo aan te komen moet u er heel veel eten

Zelf bakken

Als u de kraam of bakker liever helemaal overslaat, dan kan zelf bakken natuurlijk ook nog. Maak dan bijvoorbeeld eens oliebollen met boerenjongens en appel. Of probeer het recept van meester boulanger Robèrt van Beckhoven. Heeft u er teveel gebakken, dan kunt u ook die exemplaren zoals hierboven beschreven invriezen voor een later moment.

(Bron: 24Kitchen, Oliebollen Recept, Voedingscentrum, Koopmans, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Marchispa says:

    De oliebollen oppiepen in de airfryer gaat ook heel goed en sneller dan de oven. Ontdooide oliebollen 4 minuten op 180 graden . Heerlijk krokant zijn ze dan.