douchekop ontkalken

(Vaste) douchekop ontkalken is zo een fluitje van een cent

Voor menigeen is het een vast ritueel om de dag te beginnen: douchen. Na verloop van tijd kan de douchekop verkalken en raken de watergaatjes verstopt wat weer ten koste gaat van de straal. Alleen de buitenkant schoonmaken volstaat niet meer, want kalk zet zich vast aan de binnenkant van de kop. Er is een manier om dit te verwijderen. 

Hard water

In Nederland wordt gebruik gemaakt van verschillende waterbronnen. De hardheid, de hoeveelheid calcium en magnesium, verschilt dus ook per regio. Hoe meer calcium en magnesium in het water, hoe ‘harder’ het is. Die hardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden, ºD of dH. In ons land is een norm ingesteld met een minimum en een maximum. De hardheid moet tussen de 5,6 °D en 14 °D liggen. Vanaf 6 °D is er sprake van hard water.

Kalk heeft ook een functie

Hard of zacht water maakt voor onze gezondheid niets uit. Voor onze apparatuur daarentegen wel. Kalk ontstaat namelijk door calcium en carbonaat. En dat ontstaat als we water verwarmen. Vandaar dat we dit merken aan de douchekop en in bijvoorbeeld de waterkoker. Kalk heeft overigens ook een functie. Het laat in de leidingen een soort beschermlaagje achter.

Voorkom kalk

Maar hoe gaat u de kalkafzetting op uw (vaste) douchekop tegen? Om te beginnen is het aan te raden om na elke douchebeurt de kop af te drogen. Veel douchekoppen hebben rubberen gaatjes. Ga voorzichtig met de handdoek hier overheen. Zo blijven de gaatjes open. Maar op de lange termijn kunnen ze bij hard water toch dicht gaan zitten. Dit  merkt u aan de straal. Sommige gaatjes die verstop raken spuiten het water dan alle kanten op en door sommige komt helemaal geen water meer. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt.

Losse douchekop

Om te beginnen is het belangrijk dat u weet van wat voor materiaal de douchekop is gemaakt. Niet alle douchekoppen zijn bestand tegen alle schoonmaakmiddelen. Volg hierin de aanwijzingen van de fabrikant. Het meest veilig is schoonmaken met een schoonmaakmiddel met citroenzuur. Dat werkt effectief tegen ontkalken, maar heeft net een iets mildere werking dan schoonmaakazijn. Toch is dit laatste ook een zeer effectief middel in de strijd tegen kalk en hebben veel mensen al thuis staan.

Zo gaat u te werk: neem een emmer of grote bak en vul deze met 2 delen water 1 deel citroenzuur of schoonmaakazijn. Leg de douchekop in de bak of emmer en laat het liefst een halve dag weken. Verwijder na het weken met een zachte doek de laatste kalkrestjes en spoel en droog hem goed af.

kalkaanslag
Lees ook: Kalkaanslag op uw glazen douchewand, hoe komt u er vanaf?

Vaste douchekop

Heeft u een vaste douchkop of regendouche die u niet kunt verwijderen? Ook daar is een oplossing voor. Doe in een stevige zak water met schoonmaakazijn of citroenzuur en bind de zak om de douchekop. Laat ruim een halve dag weken, neem de restanten kalk af met een zachte schoonmaakdoek en spoel goed door. Vergeet ook niet om de kop af te drogen.

(Bronnen: Vitens, Praxis, Hansgohe, Drinkwaterplatform, Roomed)

Geef een antwoord