Handen maken een toilet schoon, met een microvezeldoek.

Met deze tips maakt u het toilet het beste schoon

Het hoort bij de schoonmaakroutine: het toilet schoonmaken. Misschien niet het leukste klusje om te doen, maar wel een nuttige. Want hygiëne is belangrijk in deze kleine ruimte. Met onderstaande tips maakt u het toilet het beste schoon.

Kies het juiste schoonmaakmiddel voor het toilet

Veel mensen maken hun toilet schoon met bleek. Toch is dit in combinatie met urine niet het beste middel. Wanneer de bleek na het inweken niet eerst doorgetrokken wordt en dus in aanraking met urine komt, kan er een ongewenste chemische reactie ontstaan. In urine zit de stof ureum, dat omgezet kan worden naar ammoniak. En ook andere zure schoonmaakmiddelen, zoals schoonmaakazijn en ontkalkingsmiddelen, kunnen een chemische reactie geven als ze in aanraking komen met bleek. Het beste is om een milder middel te gebruiken.

Urinesteen
Lees ook: Urinesteen verwijderen doet u zo

Maak ook de wc-borstel regelmatig schoon

Tijdens het schoonmaken gebruikt u waarschijnlijk de wc-borstel. Maar die moet zelf ook af en toe schoongemaakt worden. Spoel de borstel even af in het toilet, nadat u hem gebruikt heeft. Laat hem vervolgens eerst drogen, voordat u de borstel terug stopt in de houder. Anders kunnen er onfrisse geurtjes ontstaan. Wanneer de haren verkleuren, vervagen of alle kanten op staan, is het tijd om de borstel te vervangen voor een nieuwe.

Kies de juiste doek om het toilet mee schoon te maken

Er zijn diverse speciale (natte) doekjes te koop om het toilet mee schoon te maken. Maar een microvezeldoekje en een sopje werken ook goed. Deze doeken nemen het vuil op en zijn makkelijk te wassen, ook op hogere temperaturen. En het is misschien overbodig, maar we noemen het toch: gebruik niet maar 1 doek tijdens het schoonmaken. Want hetzelfde doekje door de pot, over de bril en de wc-rolhouder halen, is niet heel fris.

Lees ook: Een wc-rol ophangen: hoe hoort het eigenlijk?

Vergeet ook de rest van de toiletruimte niet

Als de wc-pot zelf schoon is, is het ook goed om de rest van de ruimte even af te nemen met een doek. Vergeet hierbij de deurklinken niet, de wastafel en de wandtegels. Stofzuig nog de vloer. En heeft u een matje rondom het toilet liggen? Vergeet deze dan niet 1 keer per week te wassen. Helemaal wanneer u met uw schoenen aan naar het toilet gaat. Maar ook de spetters uit het toilet komen hierop terecht en dat is een broeinest voor bacteriën.

(Bron: archief, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Dyan says:

  Bij aanslag diep in de wc-pot helpt het om (na het schoonmaken) baking soda met een scheut azijn te laten intrekken voor een aantal uur of de hele nacht. Werkt zelfs met zeer hardnekkige aanslag!

   Ella55 says:

   alleen baking soda, niet i.c.m. azijn, bovendien is baking soda voldoende, kun je ook een uurtje laten staan.

  Amaranthus says:

  Werk van schoon naar vuil. Matje is een bron van bacteriën en zorgt voor valgevaar.

   Ella55 says:

   persoonlijk vind ik een matje niet hygienisch in een toilet. douchekleedje heb ik wel, maar was het regelmatig en hang het ook buiten.

  Muisje6 says:

  Diep in de wc pot werkt het ook heel goed (vooral als je een dagje weggaat of op vakantie) om er reinigingstabletten voor kunstgebitten in te gooien. Ik doe er 2 tegelijk in en het wordt dan brandschoon.
  Werkt ook goed om je theepot schoon te maken.