Ventilatieroosters

Ventilatieroosters van ramen en deuren schoonmaken

Ventileren is belangrijk, om het binnenklimaat gezond te houden. Het zorgt voor frisse lucht en om de woning vocht- en schimmelvrij te houden. Ventilatieroosters in ramen en deuren helpen daarbij. Maar die worden na verloop van tijd vies en functioneren dan minder goed. Daarom is het belangrijk om ze af en toe te reinigen.

Hoe vaak ventilatieroosters schoonmaken?

Controleer de roosters minstens 1 keer per jaar en reinig ze dan zo nodig. Of dit genoeg is, is afhankelijk van op welke plek ze geplaatst zijn en met hoeveel vuil ze in aanraking komen. In de buurt van de keuken worden ze sneller vet en daarom moeten ze dan regelmatiger dan eens per jaar schoongemaakt worden. Zijn ventilatieroosters eenmaal sterk vervuild, dan werken ze niet of zelfs averechts.

Ventileren
Lees ook: Ventileren bij kou: tips voor een goede luchtkwaliteit bij zo min mogelijk warmteverlies

Hoe ventilatieroosters schoonmaken?

Als dat kan, haal dan eerst de kap van de ventilatieroosters. U kunt dan beginnen een borstel of de stofzuiger langs de ventilatieroosters te halen. Heeft u een compressor, dan kunt u het vuil ook naar buiten proberen te blazen. Vervolgens kunt u de roosters schoonmaken met een sopje en een vochtige doek. Zijn de roosters voorzien van een schuifje en bewegen die minder goed, of zitten ze zelfs vast? Gebruik dan eerst weer de stofzuiger (eventueel voorzien van een opzetstuk), om het grofste vuil weg te halen. Spuit dan wat schoonmaakmiddel op de roosters en de schuifjes en laat dit even intrekken. Neem ze vervolgens af met een vochtige doek.

Lukt het hier niet mee de schuifjes weer goed te laten functioneren? Dan kan het, zo mogelijk, helpen om de roosters los te schroeven (of dit te laten doen), om het vuil beter weg te krijgen. U kunt de roosters dan in een sopje laten weken. Anders moeten ze helaas worden vervangen.

(Bron: archief, Feenstra, ventilatieland.nl, klusidee.nl, Knipping, ventilatieshop.be, huistools.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ruud Versteege says:

    Ik gebruik zo’n handstoomreinigertje (toendertijd gekocht bij dd Action, maar ze zijn elders ook te koop) klein beetje schoonnaakazijn erin, de rest water. Uit de tuit komt best een krachtige stoomstraal, in ieder geval krachtig genoeg voor de reiniging. Binnen een handomdraai zonder enige moeite brandschoon en compleet vetvrij.