schimmel

Zo verwijdert u schimmel uit vochtige ruimtes

Schimmel op vochtige plekken in huis: niemand wil het, maar vaak is het niet 100 procent te voorkomen. Hoe u het weg krijgt als het zich eenmaal in kitranden, op het plafond of in de voegen heeft gevestigd? Een beetje schoonmaakmiddel en een schuursponsje doen wonderen.

Schimmel houdt van vocht

Schimmel is eigenlijk overal, maar het ontwikkelt zich pas op de juiste ondergrond. Deze ‘juiste ondergrond’ bevindt zich vaak in de badkamer, want daar is het lekker vochtig en vocht is precies waar schimmels van houden. Vooral het plafond is favoriet. Dat komt omdat warmte opstijgt en blijft hangen onder het plafond. Naats het plafond zijn ook kitranden en voegen schimmelvriendelijke plekken.

Schimmel te lijf

Als er eenmaal schimmel in een vochtige ruimte zit, is verwijderen een verstandige keuze. Schimmel kan voor een ongezonde atmosfeer zorgen en zelfs door de muur heen groeien als het niet wordt bestreden. Hoe u dat doe, schimmel verwijderen? Het antwoord vindt u volgens Richard Piké, eigenaar van een schimmelbestrijdingsdienst, in uw keukenkastje. Bij de meeste mensen staat daar een fles chloor; een middeltje dat heel goed werkt tegen schimmel. Doe de chloor op een schuursponsje en ga daarmee over het beschimmelde oppervlakte, waarna de schimmel hopelijk oplost. Ook een mengsel van soda en water doet wonderen, net als bleekwater. Bleek is vooral een goed middel om te gebruiken als soda en chloor niet werken. U kunt in zo’n geval 250 milliliter bleek oplossen in water en hiermee het beschimmelde oppervlak behandelen. Laat dit vervolgens een nacht intrekken en herhaal deze behandeling een paar keer voor een goed resultaat. Zowel chloor, soda en bleek zijn niet milieuvriendelijk.

Mondkapje

Als u aan de slag gaat met deze huis- tuin- en- keukenmiddeltjes is het handig om altijd een mondkapje te dragen. Richard Piké legt in een gesprek met nieuwssite nu.nl uit dat het schoonmaken van schimmel zorgt voor wervelende schimmeldeeltjes die op keel, slijmvliezen of ogen kunnen slaan en daar irritaties kunnen veroorzaken. Door een mondkapje te dragen wordt in elk geval voorkomen dat u de schimmels inademt.

Professioneel verwijderen

Zit er echt heel veel schimmel in uw badkamer of op een andere plek in uw huis? Dan kan het zijn dat u over moet gaan tot plan b. Gitzzwarte voegen zijn meestal niet meer te redden en moeten verwijderd worden. Ook vergevorderde schimmel in wanden of op plafonds moet u meestal laten verwijderen door een professioneel bedrijf. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om eerst de bovengenoemde bestrijdingsmiddelen te proberen en daarna te kijken hoe het zich ontwikkelt.

Zo houdt u schimmel buiten de deur

Heeft u nog geen schimmel opgemerkt op vochtige plekken in uw huis en wilt u dit graag zo houden? Dan kunt u een aantal dingen doen om de kans op schimmelvorming te verkleinen:

  • Ventileer vochtige ruimtes 24 uur per dag via het interne ventilatiekanaal of laat -indien mogelijk- een raampje open staan. U kunt ook de deur open laten staan na het douchen of badderen. Zorg er dan wel voor dat u ergens anders een raam open zet zodat de lucht weg kan.
  • Maak de douche na het douchen goed droog. Zo hebben schimmels minder kans om zich voor te planten
  • Verwarm uw woning gelijkmatig. Door dit te doen wordt de lucht in huis wat droger en daar houdt schimmel niet van.
  • Isoleer uw woning. Veel oudere huizen zijn niet zo goed geïsoleerd, waardoor condens en schimmel makkelijker kan ontstaan. Als u dit wilt vermijden, kunt u ervoor kiezen om de woning beter te laten isoleren. Dit is natuurlijk wel een investering, maar het verhoogt wel het wooncomfort.

(Bron: dewekkerwonen, NU.nl, Buldit)

Geef een reactie

Reacties (7)

    Mondela says:

    Bij ons zijn juist gitzwarte rubbervoegen bij de ramen ontstaan nadat het huis beter is geïsoleerd…
    En goed ventileren van de badkamer en verwarmen van het huis voorkomt bij ons ook geen schimmel op het plafond. In de ruim 15 jaar dat we in dit huis wonen hebben we het minstens 4 keer door een professioneel bedrijf laten verwijderen, waarna er in no time weer zwarte schimmelplekken ontstaan. Erg hardnekkig probleem dus, helaas.

      Eline1950 says:

      Mondela, Ook ik heb tot 2x toe schimmel uit mijn badkamer en 1 slaapkamer moeten laten verwijderen door mijn verhuurder. Nadat deze in mijn wijk alle natte ruimtes (badkamer, toilet en keuken) van alle woningen had gerenoveerd en in de badkamer een ventilatiekanaal had aangebracht, dat permanent op 1 stond of kon worden verhoogd naar 2 of 3, heb ik nooit meer schimmel in de badkamer gehad. Ook heb ik een haakje op de badkamerdeur gezet, zodat deze op een flinke kier open kan blijven staan. Misschien heb je hier iets aan?

    keespl says:

    ik heb een inpandige badkamer dus schimmel is een probleem …. mijn oplossing is schoonmaken met bleek, drogen en inspuiten met spiritus. Deurtje dicht en openen als de lucht is verdwenen. Als dat te lang duurt kan je gewoon de deur openen maar in ieder geval zolang de lucht niet verdwenen is niet het licht aan doen ! stel je voor dat er een draadje los is (niet bij u maar een stroomdraadje) en een vonkje ontstaat.
    Behalve als u een nieuwe woning wilt natuurlijk.

    Maartje70 says:

    Ook ik heb een inpandige douche ruimte, maar heb geen last van schimmel. Na het douchen, maak ik alles droog, en laat de deur, enkele uren open staan. Heb ook een ventilatie kanaal, dat is volgens mij verplicht toch?

    Dyan says:

    Ben verbaasd dat er chloor wordt geadviseerd? Door chloor woekert de schimmel juist dieper door, op plekken waar je nooit meer bij kan, daar wordt het probleem alleen maar groter van! Met (schoonmaak) azijn gebeurt dat niet, azijn pakt juist de schimmel aan en verwijderd deze wel. Kan wel nodig zijn om dit vaak te herhalen als de schimmel hardnekkig is………

    Jojo52 says:

    Is bleek iets anders dan chloor? Ik denk dat chloor een merknaam is van bleek.

      MAX Vandaag says:

      Beste Jojo52, bedankt voor uw reactie. Kort gezegd is bleek meer verdund en vloeibaar en niet gasvorming zoals chloor.