Dierendag

Zo kunt u uw huisdier (met Dierendag) extra verwennen

Met Dierendag verwennen veel mensen hun huisdier nog meer dan anders. Het is niet wenselijk dit te doen in de vorm van veel extra voer of lekkere hapjes, want daar wordt uw dier niet beter van. We hebben tips hoe u het op een verantwoorde manier kunt doen.

Aandacht en beweging

Net als bij mensen is beweging voor huisdieren van levensbelang. Bij dieren die in huis leven neemt het spiervolume eerder af en worden de gewrichten stijf. Regelmatig spelen zet aan tot bewegen en houdt uw huisdier fitter. Geef hem naast verschillende soorten speeltjes ook af en toe de beschikking over onverwachtse zaken. Zoals in het geval van een kat een lege doos of papieren zak. Knip van tassen of zakken eventuele handvatten af, zodat hij daar niet in verstrikt kan raken. Maak in het geval van een hond eens een extra wandeling. Bij hamsters kunt u een hamsterrad plaatsen, waar uw hamster zich kan uitleven. Cavia’s en konijnen vinden het fijn om buiten hun kooi te kunnen rennen. Laat ze dagelijks in een ruimte waar dit veilig kan uit hun kooi of plaats daarvoor een ren waarin ze voldoende ruimte hebben.

Slaapplekje

Huisdieren slapen een groot gedeelte van de dag. Maak een extra fijn plekje voor zo met bijvoorbeeld een nieuwe mand of dekentje of een verse laag stro. Naast een rustige plek is het belangrijk om een plaats te kiezen die niet pal in de zon, in de tocht of dicht bij de verwarming is. Voor de hond hebben wij in een eerder artikel beschreven wat de beste slaapplaats is.

Verantwoorde snacks

Veel huisdieren hebben te maken met overgewicht door teveel of verkeerd voeren. Wilt u uw dier met Dierendag toch wat extra verwennen, kies dan voor verantwoorde snacks of extra hapjes. Ook werkt het goed om ze wat extra moeite voor hun voer te laten doen, in plaats van het simpel in hun voerbakje te doen.
Verstop voor honden of katten daarom bijvoorbeeld wat brokjes of een snoepje in het huis. Voor knaagdieren zijn er speciale snackballen te koop, waar u wat voer in kunt verstoppen. Maar ook een wc-rolletje met wat hooi en brokjes geeft ze een leuke bezigheid. Knip hem eventueel over de lengte door, om het wat makkelijker te maken. Papegaaien en parkieten kunt u verwennen met wat extra fruit zoals banaan, kiwi, druiven, sinaasappel of appel.

Lees ook: Hondenkoekjes van Cleo Verheijen

Borstelen

Sommige dieren vinden het heerlijk om uitgebreid geborsteld te worden. Naast honden en katten geldt dat ook voor knaagdieren. Let goed op het gedrag van uw dier en stop met borstelen als het dier het aangeeft dat het genoeg is. Oudere dieren hebben over het algemeen minder vetlaag over hun botten, waardoor te hard borstelen pijnlijk kan zijn.

Fotoreportage

Waarschijnlijk maakt u regelmatig foto’s van uw huisdier. Maar ook met uzelf erbij? Maak er een traditie van om in elk geval met Dierendag mét uw huisdier samen op de foto te gaan.

Denk ook aan andere dieren op Dierendag

De meeste huisdieren worden vertroeteld in Nederland, maar er zijn ook dieren die een ander lot beschoren zijn. Jaarlijks worden er in Nederland duizenden dieren mishandeld, verwaarloosd of gedumpt. Ook daar wordt tijdens Dierendag aandacht voor gevraagd. Onder andere de Dierenbescherming, dierenasiels en Wakker Dier zetten zich daar voor in. Als u het kunt missen zou u ze bijvoorbeeld in hun werk kunnen steunen met een donatie. Of bekijk eens waar u bij u in de buurt dieren kunt knuffelen. Soms kan dit in het asiel een kinderboerderij of kattencafé. Heeft u geen eigen huisdier en mist u dat, dan zou u eens kunnen informeren of een hond van buren vaak alleen zit. Wellicht dat u kunt ondersteunen in het uitlaten. Of zet de vogels op uw balkon of in de tuin in het zonnetje met vogelvoer of een nieuw vogelhuisje.

(Bron: Dierenbescherming, LICG, peuterennl, Welkoop, Pets Place, archief)

Geef een reactie