huisdier

Meer dan 4 miljoen huishoudens hebben een huisdier

Honden, katten, konijnen, vissen, vogels, wij Nederlanders hebben er miljoen van rondlopen, zwemmen en vliegen in onze huizen. Bij het jaarlijks onderzoek naar de populatie van huisdieren in ons land is weer bekeken hoeveel precies.

7,6 miljoen huishoudens onderzocht

Het onderzoek naar de huisdieren in ons land vindt sinds 2002 plaats onder 7,6 miljoen huishoudens. Sinds 2015 wordt er niet alleen gekeken naar de honden- en kattenpopulatie, maar ook naar andere huisdieren, zoals konijnen, hamsters, cavia’s, paarden, vissen, vogels en reptielen. De cijfers voor 2016 zijn nu bekend en het blijkt dat meer dan 4 miljoen huishoudens 1 of meer huisdieren hebben. Hoe is dat verdeeld?

Bijna 1 op de 4 huishoudens heeft een kat

In 2016 liepen er ruim 1,5 miljoen honden en bijna 2,6 miljoen katten bij ons rond. Daarnaast zijn er miljoenen vissen en vogels, maar ook de konijnen en knaagdieren zijn goed vertegenwoordigd met respectievelijk ruim 800.000 konijnen en een kleine 800.000 hamsters, cavia’s, muizen en ratten. Een kat komt bij 24 procent van de huishoudens voor en een hond bij 19 procent ervan. Direct gevolgd door aquariumvissen die in 10 procent van de huishoudens aanwezig zijn.

Katten populair in het noorden

Van de huishoudens met een hond heeft 80 procent 1 hond en 20 procent 2 of meer honden. Bij de katten is het percentage huishoudens dat 2 of meer katten heeft maar liefst 43 procent. De meerderheid van de honden woont buiten de randstad, daar heeft bijna een kwart van de huishoudens een hond. In de 3 grote steden en de rest van het Westen heeft respectievelijk 12 procent en 15 procent van de huishoudens een hond. Bij de katten is een ander plaatje te zien, 21 procent van de huishoudens in de 3 grote steden en 27 procent van de huishoudens in de rest van het Westen heeft 1 of meerdere katten. Het hoogste percentage huishoudens met een kat vinden we echter in de 3 noordelijke provincies, maar liefst 34 procent van de huishoudens heeft er daar 1 of meer.

Groepsdieren vaker alleen gehouden

Uit het onderzoekt blijkt ook dat huisdierbezitters vaker kiezen voor 1 vogel, 1 vis of 1 konijn. Ten opzichte van 2015 steeg dat aantal met ongeveer 10 procent naar respectievelijk 54 procent, 20 procent en 63 procent. Dat terwijl konijnen echt groepsdieren zijn die niet graag alleen leven. Om die trend te keren werkt landelijke brancheorganisatie Dibevo samen met de Landelijke Dierenbescherming aan een project om de consument goed te informeren bij het aanschaffen van een konijn. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit initiatief. Naast de stijging in solitair gehouden konijnen is ook te zien dat het aantal eigenaren met 3 of meer konijnen is gestegen.

Huisdieren en vakantie

Er is een kleine stijging in het aantal huisdierbezitters dat hun huisdier mee op vakantie neemt. Het gaat daarbij voornamelijk om honden. Kattenbezitters laten hun dier meestal thuis verzorgen door buren, familie, vrienden of kennissen. Daarnaast brengt 10 procent van de hondenbezitters hun dier onder in een pensioen. Een groeiend aantal eigenaren van katten en konijnen kiest het dierenpension als logeeradres. Maar niet alle dieren worden alleen gelaten, bijna een vijfde deel van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan nooit op vakantie te gaan.

Deze en andere cijfers zijn de uitkomst van een gezamenlijk onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG), de branchevereniging van petfoodfabrikanten en -importeurs; en van Dibevo, de brancheorganisatie voor ondernemingen in de gezelschapsdierensector.

Wat is uw favoriete huisdier?

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  Dreumes says:

  Ons favoriete huisdier is een poes
  De eerste kwam uit een nestje, is doodgereden voor onze voordeur, een katertje
  De tweede kwam uit een asiel, is ziek geworden, een poesje
  De derde is heel oud geworden, is van ouderdom heen gegaan, een poesje
  De vierde is nu 2 jaar, komt ook uit een asiel, een katertje