plastic snijplank

Zo krijgt u hardnekkige vlekken van een plastic snijplank

Het wil weleens gebeuren dat bepaalde vlekken bijna niet meer van een plastic snijplank te verwijderen zijn. Vooral rode kleuren, van bijvoorbeeld tomaat of rode pepers zijn hardnekkig. Of groene van bijvoorbeeld peterselie. Met deze tips krijgt u de verkleuring alsnog weg.

Meer dan 1 snijplank gebruiken

Bij het schoonmaken van een plastic snijplank is het om te beginnen vooral belangrijk dat dit grondig gebeurt. Dat kan met de hand, met afwasmiddel, maar de plank is ook geschikt om in de vaatwasser te doen. De snijplank moet vervolgens goed drogen. Want door de krassen die tijdens het snijden in het materiaal ontstaan, kunnen er anders bacteriën achterblijven.

Om die reden adviseert het Voedingscentrum om meerdere planken te gebruiken. Die u elk alleen voor een bepaalde voedselsoort gebruikt. Een overzichtelijke manier daarvoor is bijvoorbeeld om met verschillende kleuren te werken. Zoals rood voor vlees, wit voor brood, groen voor groenten, blauw voor vis en geel voor gevogelte. Op die manier voorkomt u kruisbesmetting. Houdt u het liever bij 1 plank, maak die dan tussendoor eerst weer schoon voor u aan de volgende snijklus begint.

houten snijplank
Lees ook: Een houten snijplank mooi houden? Deze tips helpen u op weg

Papje met baking soda

Ook na grondig wassen van een plastic snijplank kan er soms dus wel nog een verkleuring achterblijven. Daar is dan wat grover geschut voor nodig, waar u zelf een doeltreffend middeltje voor kunt maken. U heeft er baking soda, zout en water voor nodig. Maak hier met gelijke delen een papje van en verdeel dit over de verkleuring. Boen het vervolgens met een sponsje of afwasborstel goed in en spoel af. Was de plank vervolgens in de vaatwasser of met afwasmiddel met de hand.

vershoudbakjes
Lees ook: Zo krijgt u vershoudbakjes beter schoon en gaan ze langer mee

Citroen

Ook citroensap helpt verkleuringen weg te krijgen. Het meest effectief werkt het door dit te combineren met wat zout. Strooi het zout daarvoor over de vlek en snijd een citroen door de helft. Van de ene helft sprenkelt u het sap over het oppervlak. Laat dit zo’n 10 minuten intrekken. Wrijf vervolgens met de andere helft van de citroen over het zout- en citroenmengel. Spoel de snijplank daarna af met warm water. Wordt de plank echt niet meer schoon, dan kan het tijd zijn om hem te vervangen. In een eerder artikel vertellen we wanneer u een plastic snijplank het best kunt vervangen.

(Bron: RTL Nieuws, Roomed, Cleanipedia, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie