Een vrouw maakt een houten snijplank schoon.

Een houten snijplank schoonmaken, zo lukt dat

Om groenten, fruit of vlees te snijden hebben we een snijplank nodig. Deze is er in meerdere varianten, zoals plastic, bamboe of hout. Van hout wordt vaak gedacht dat dit minder hygiënisch is, omdat het schoonmaken lastiger gaat. We leggen uit hoe de houten snijplank goed schoon wordt.

Een houten snijplank is geen broeinest van bacteriën

Uit onderzoek van de Nederlandse Wageningen University & Research (WUR) is gebleken dat een houten snijplank helemaal geen broeinest van bacteriën is. De micro-organismen die achterblijven op het hout trekken er juist in, waardoor de overdracht naar bijvoorbeeld vlees een stuk kleiner is.

snijplank
Lees ook: Is een houten snijplank minder hygiënisch dan de plastic variant?

Zo maakt u een houten snijplank schoon

Desondanks is het wel belangrijk om de houten snijplank goed schoon te maken na elk gebruik. Stop de plank nooit in de vaatwasser. Hier kan het hout niet tegen en zal krom trekken. Of er kunnen scheuren in het hout ontstaan, wat juist weer een broedplek voor bacteriën is. Maak de plank daarom na elk gebruik schoon met wat afwasmiddel en water. Droog af met een theedoek en laat vervolgens op de zijkant op het aanrecht verder drogen.

Gebruik regelmatig ook citroen

Maar om de houten plank jarenlang goed te houden, is dit niet voldoende. Om bacteriën geen kans te geven, is het aan te raden om eens in de zoveel tijd (het ligt eraan hoe vaak u hem gebruikt) de plank goed te reinigen. Dit kunt u doen met een halve citroen. Wrijf hiermee over de plank en vieze luchtjes worden geabsorbeerd.

plastic snijplank
Lees ook: Zo krijgt u hardnekkige vlekken van een plastic snijplank

Vlekken uit een houten snijplank halen

Zitten er vlekken in de houten snijplank die er niet meer uit willen? Strooi dan eerst zout over de plank en daarna sap van een halve citroen. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken. Pak daarna de andere helft van de citroen en schuur als het ware over de plank heen.

Meer onderhoud

Verder helpt het om de houten snijplank goed te onderhouden tussentijds. Zo kunt u er langer mee doen en krijgen vlekken minder kans. Olie daarom de plank van tijd tot tijd in. Het beste is om dit voor het eerste gebruik al te doen. Er zijn speciale olies te koop, maar amandel- of druivenpitolie werkt ook. Dit zorgt er ook voor dat het hout soepel blijft. Gebruik geen olijfolie, hierdoor kan de plank juist vies en glad worden. Juist wat we niet willen…

(Bron: Culy, 24Kitchen, Suus maakt schoon. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Wil333 says:

    Ik gebruik al jaren een snijplank van glas.
    Heel makkelijk af te wassen en even naspoelen voordat je hem droogt.Altijd superschoon.

    DJPOL says:

    Met een snijplank van glas blijft de plank weliswaar makkelijker schoon maar voor je messen is het een ramp. De hardheid van het glas wint het van de hardheid van je mes. Als je persé een snijplank van glas wilt gebruiken koop dan de goedkoopste messen die je kunt vinden want ook je dure messen gaan op een snijplank van glas de vernieling in.

    Ton Voorn says:

    Als pragmaticus heb ik jaren geleden ontdekt, dat een bamboesnijplank gewoon met afwaswater prima schoon zijn. Er komen zelfs met zeer scherpe messen geen krassen op.
    Dit is een feit en geen theorie.

    ivan says:

    ik gebruik mijn houten plank (bijna ) iedere dag voor groente en fruit. De onderkant voor brood en cake etc. Maar vlees snij ik altijd op de glazen plank, dat voelt voor mij het meest hygiënisch. Glas in de vaatwasser, hout met de hand afwassen.

    bijbloem says:

    Ik heb al jaren enkele pizzamessen waarmee ik heel veel kan snijden.
    Speciale messen gaan vaak vrij snel kapot.
    Die pizzamessen overleefden alles.
    Ze hebben een houten lemmet en zijn al heel oud. Hebben een gekarteld snijvlak.
    Ze zijn bedoeld om van een gewoon bord te snijden en te eten.
    Ik gebruik meestal een bord om groenten te snijden. Die zijn makkelijker schoon te houden.

    Plastic snijplanken gaan stuk en glazen snijplank is te groot.
    Aardappelmesjes en gebakvorkje gebruik ik om pepertje te kleineren en van de pittige pitjes te verwijderen.