snijplank

Is een houten snijplank minder hygiënisch dan de plastic variant?

In elke keuken is er wel een exemplaar van te vinden: de snijplank. Dit onmisbare hulpmiddel in de keuken is te verkrijgen in allerlei soorten en maten, zo worden ze bijvoorbeeld van verschillende materialen gemaakt, vaak plastic of hout. Maar er heerst veel verdeeldheid over welk materiaal nou hygiënischer is. Wij zoeken het voor u uit.

Broeinest van bacteriën

Er wordt vaak gedacht dat houten snijplanken een stuk minder hygiënisch zijn dan de plastic variant. Lange tijd dachten zelfs deskundigen dat we de houten snijplank beter konden mijden uit de keuken. Dit omdat het hout een broeinest van bacteriën zou zijn, zeker wanneer u er vlees op zou snijden. Maar uit onderzoek van een Amerikaanse wetenschapper uit 2006 en uit later onderzoek van de Nederlandse Wageningen Universiteit blijkt dat niet juist te zijn.

De voor- en nadelen

“Het nadeel van hout is dat er gemakkelijker micro-organismen op achterblijven en overleven, maar die blijken grotendeels ín het hout te trekken waardoor de overdracht naar bijvoorbeeld een schoon stuk vlees klein is. Plastic is harder, bacteriën blijven op het oppervlak en in de snijgroeven zitten, waardoor de overdracht makkelijker gaat”, vertelt Rijkelt Beumer, microbioloog aan de Wageningen Universiteit aan nieuwswebsite Nu.nl.

Schoonmaken is het belangrijkst

Maar als plastic niet beter bestand blijkt tegen bacteriën dan hout, hoe kunt u uw snijplank dan nog op een hygiënische manier blijven gebruiken? Beumer legt uit: “Plastic op hout, het belangrijkste is en blijft het schoonmaken van de plank. Plastic is gemakkelijker schoon te maken, maar ook een houten snijplank wordt redelijk schoon onder stromend water met een beetje afwasmiddel of in de vaatwasser.”

Ziekteverwekkende bacteriën

Het goed schoonmaken van uw snijplank zorgt er overigens niet voor dat de plank daarna volledig vrij is van bacteriën. Maar dit is ook nagenoeg onmogelijk, zeker wanneer u bedenkt dat een schoon aanrecht al tussen de 10 en 100 bacteriën per vierkante centimeter bevat. Gelukkig zijn dit voornamelijk huis- tuin en keukenbacteriën die over het algemeen geen ziektes verwekken.

Als er toch een ziekteverwekkende bacterie op uw snijplank terecht komt is het zaak dat deze niet kan uitgroeien. Daarom is het bijvoorbeeld niet verstandig om eerste rauwe kip en daarna groenten op dezelfde snijplank te snijden. Maar wanneer u de snijplank, hout of plastic, tussendoor maar vaak genoeg schoonmaakt is kan u uw snijplank volgens Beumer prima voor verschillende producten gebruiken.

Laat de plank goed drogen

Maar ook bij het schoonmaken is het zaak om dit op de juiste manier te doen. Het is namelijk erg belangrijk dat de plank goed kan drogen en afdrogen met een theedoek alleen is niet voldoende. “Het oppervlak blijft dan wat vochtig. Laat de plank daarom vooral niet plat op het aanrecht drogen, maar zet hem op zijn kant”, legt Beumer uit. Ook direct na het afwassen stapelen in geen goed idee. In de laagjes vocht tussen de planken groeien dan zoveel bacteriën dat de plank uiteindelijk viezer is dan voor het schoonmaken.

Qua hygiëne maakt het dus geen wezenlijk verschil of u een houten of een plastic snijplank gebruikt. Het is vooral het op de juiste manier van schoonmaken die ervoor zorgt of de plank hygiënisch is in gebruik.

(Bron: Nu.nl, Culy.nl, Wageningen Universiteit)

Geef een antwoord

Reacties (8)

  Wim Hoogeveen says:

  Ik mis de bamboe-planken, die tegenwoordig veel gebruikt worden

  Loesloes says:

  Ik ook. Die gebruik ik heel graag

  Aliceroodnat@casema.nl says:

  Ik gebruik altijd een plastic plank en reinig hem in de vaatwasser.

  Wil333 says:

  Ik gebruik al jaren een snijplank van hard glas!
  Is heel makkelijk te reinigen, geen last van snijgroeven en volgens mij heel hygiënisch.

  farida says:

  goedemorgen

  ja, het is zeker heel belangrijk.
  ik heb 2 , 1 houten en plastic
  de houten gebruik ik voor groenten etc.
  en de de andere voor vlees.
  reinigen van de plastic,
  ik heb altijd handschoenen aan als ik mijn vlees aansnijdt. ik was ook mijn vlees.
  met het mes schraap ik de plank onder stromend koud water, daarna met zeep en een afwasborstel en dan met een spons.
  deze spons gebruik ik alleen voor het afwassen van de plastic plank en het vergiet .

  misschien te veel informatie, maar zo doe ik het.

  DEUTEKOM says:

  Alhier 4 snijplanken. 1 houten, 1 glazen, 2 kunststof. Houten ALTIJD voor het droge werk brood, koek, cake etc. , Kunststof 1 voor groenten en 1 kunststof vlees kip en afgeleide producten , Glazen voor vis of evtl vlees maar dan altijd met extra keukenpapier eronder.
  Alles wordt handmatig met heet water schoon geschrobd en goed gedroogd. Nooit problemen gehad, droog opruimen. Wist U dat je vlekken in kunststof snijplanken, bijv door het snijden van
  kleurige producten ontstaan na wassen in de zon (buiten) kunt drogen, langere tijd en dan verdwijnt de kleur. Doen we al jaren zo. Bamboeplank mis ik niet, we hebben er genoeg.

  Banketbakker Henny says:

  Waarom mag alleen in de horeca de plastic planken gebruikt worden? Omdat deze een kleur hebben, voor elk product een eigen kleur. Houten snijplanken zijn niet meer toegestaan. ( Hakblok van de slager uitgezonderd)

  oosterwijck says:

  Een houten snijplank kan na reiniging met zeer heet water, extra ontsmet worden met zout. … Strooi zout over de nog natte snijplank aan twee zijden en zet hem rechtop tegen iets aan, ter ondersteuning. Na een nacht heeft de inwerking van het zout, de plank ontsmet. U kan dan de zoutkorst met een (plamuur)mes afschrapen, eventueel naspoelen met water, en de plank is weer klaar voor gebruik.