houten snijplank

Een houten snijplank mooi houden? Deze tips helpen u op weg

Een houten snijplank  wordt door velen mooier gevonden dan een plastic exemplaar, maar hoe zorgt u ervoor dat de plank ook mooi blijft? Dit kan een uitdaging zijn. Met deze tips lukt het u vast.

Gebruik scherpe messen

De scherpte van de messen waarmee u voedsel snijdt kan invloed hebben op de levensduur van uw houten snijplank. Wie botte messen gebruikt, moet harder duwen om door de vezels van het eten heen te komen en daardoor ontstaan diepere groeven in de plank. Deze groeven zijn ideale nestelplaatsen voor bacteriën die u er niet zo makkelijk uitkrijgt tijdens het afwassen.

Laat de plank goed drogen

Nadat u de plank heeft gewassen, is het zaak deze goed te laten drogen. Gewoon afdrogen en in de kast opbergen is geen goed idee, want de plank is dan nog niet droog genoeg. U kunt de plank het best rechtopstaand laten drogen, want zo droogt deze het best. Leg de plank overigens nooit in de volle zon of op de verwarming want dan wordt de plank te snel te heet. Dit kan vervormingen veroorzaken.

Insmeren

Net als de huid heeft ook een houten snijplank er baat bij om ingesmeerd te worden. Er bestaat hiervoor speciaal ontwikkelde olie die – u raadt het wellicht al – snijplankolie wordt genoemd. U kunt er ook voor kiezen om de plank in te smeren met amandel- of druivenpitolie; ook dit houdt het hout soepel. Iemand met een notenallergie kan beter geen amandelolie gebruiken. Olijfolie is ook geen goede keuze, want hiervan wordt de plank vies en glad.

Goed schoonmaken doet u zo

Voordat u de plank gaat oliën is het belangrijk om deze goed schoon te maken. In principe voldoet normaal afwasmiddel, maar beter is om de plank te reinigen met een een mengsel van citroensap en zout. U smeert de plank hierbij eerst in met de citroensap (witte azijn kan ook) en strooit er daarna zeezout op. Vervolgens pakt u een keukenpapiertje of een schone vaatdoek en wrijft u het mengsel uit over de plank. Daarna kunt u ‘m afspoelen met water. Extra tip: laat de plank eerst goed afdrogen voordat u de plank oliet.

Vaatwasser is geen goed idee

Doe u uw houten snijplank altijd in de vaatwasser? Dat kunt u beter niet meer doen. Planken worden eerst flink verhit in de vaatwasser, waardoor zij kunnen gaan scheuren als zij uit de machinale wasser worden gehaald.

(Bron: Libelle, Knives and Tools, Coolblue)

Geef een antwoord

Reactie

    Hondrelsky says:

    geen reactie