verkleurde was

Zo krijgt verkleurde was zijn originele kleur terug

Een verkleurde was door bijvoorbeeld verkeerde kleuren samen te wassen is erg vervelend, maar niet altijd definitief. We hebben uitgezocht hoe u de originele kleur terug kunt krijgen.

Voorafgaand

Laat natte was na het wassen nooit te lang in de wasmachine. Zo voorkomt u dat was van verschillende kleuren aan elkaar afgeeft. Er zijn verschillende manieren om verkleurde was van zijn kleurtje te ontdoen. Zoals witte was die roze of grijs gekleurd is, of gekleurde was, die deels de kleuren van andere (kleding)stukken overgenomen heeft. Doe de was om te beginnen in deze staat nooit in de wasdroger. Doet u dat wel, dan wordt de verkleuring permanent. Laat de was om dezelfde reden liefst ook niet eerst aan de lucht drogen, maar behandel meteen, om de verkleuring weer te verwijderen. Bekijk daarnaast de wasvoorschriften van de kleding en pas alleen een behandelmethode toe als de betreffende stof het aankan.

Witte verkleurde was

Vooral witte was is gevoelig voor verkleuren. Er zijn verschillende manier om de was weer zo spierwit mogelijk te krijgen:

Met bleek

Maak een mengsel van koud water, waar u per liter 15 milliliter bleek (geen chloorbleekmiddel) aan toevoegt. Gebruik zeker niet meer bleek, want dan kan het juist vlekken veroorzaken. Week de geschikte kledingstukken (die herkent u aan een driehoekje in het wasvoorschrift) hier maximaal 30 minuten in en roer af en toe. Spoel vervolgens uit in schoon, koud water en was opnieuw in de wasmachine. Laat erna aan de lucht drogen.

Met azijn

Azijn is iets minder agressief en daarmee beter geschikt voor wat kwetsbaardere was. Weet wel dat azijn elastiek kan aantasten, zoals bijvoorbeeld rekbare taillebanden. Dus houd hier rekening mee. Voeg aan 4 liter water zo’n 60 milliliter azijn toe en laat de was hier 30 minuten in weken. Spoel na met koud water en was vervolgens in de wasmachine. Laat aan de lucht drogen.

Met soda

Soda is nog wat minder agressief en dit kunt u toevoegen aan een bak met lauw water. Laat de was tot een dag lang weken en was vervolgens in de wasmachine. Laat aan de lucht drogen.

Met citroensap

Gaat het om 1 of enkele kledingstukken, dan is citroen ook een goed middel om de was weer wit te krijgen. Vul daar een bak met lauwwarm water voor en voeg een half tot een heel glas citroensap toe. Laat een nacht weken en spoel na.

Met een ontkleuringsmiddel

Voor compleet witte was kunt u ook een ontkleuringsmiddel gebruiken. Het is krachtiger dan bovenstaande methodes en het verwijdert alle kleurstoffen uit de stof, dus doe dit alleen als dat geen probleem is. Meng het betreffende product volgens de gebruiksaanwijzing met water en week de verkleurde was erin. Spoel vervolgens na en was in de wasmachine.

Drogen in de zon

In zonnige maanden kunt u de was drogen in de zon. De zon heeft namelijk een blekend effect op de was. Kleding of stoffen met kleuren kunt u daarom beter niet in de zon laten drogen. Let wel op: als de witte was te lang in de zon hangt, kan het geel worden. Haal het daarom op tijd weer naar binnen.

wasmiddel
Lees ook: Is het echt nodig om voor elke was een ander wasmiddel te gebruiken?

Gekleurde verkleurde was

Ook gekleurde was kan verkleuren. Dat lost u met de volgende methodes op:

Opnieuw wassen

Soms helpt het al simpelweg om de verkleurde, gekleurde was opnieuw te wassen in de wasmachine.

Chloorvrije bleek

Met chloorvrije bleek, ook wel kleurechte bleek genoemd, kan was zijn verkleuringen kwijtraken. Test zo mogelijk eerst op een onopvallende plek van het te wassen item of de stof er echt tegen kan. Week het vervolgens zo’n 8 uur in een mengsel van water en bleek, spoel na en was in de wasmachine. Laat aan de lucht drogen.

Met een kleurvanger

Er zijn speciale doekjes te koop, die als u ze met de was mee wast, kleurstoffen in de trommel opvangen. Zo kunnen die kleurstoffen de rest van de was minder verkleuren en wordt een teveel aan kleur ‘weggevangen’.

Kleding oppeppen met textielverf

Tenslotte kunt u verkleurde was ook nog terug krijgen in de oorspronkelijke kleur, door het te verven met textielverf. Bijvoorbeeld als er bleek op een donker kledingstuk terecht gekomen is. Dit verven kunt u afhankelijk van het product vaak in een oplossing met water of in de wasmachine doen. Draai in het geval van de wasmachine na het verven een lege wasbeurt, zodat de kleur niet ongewenst ook op andere was terecht komt.

Witte of zwarte strepen op de was

Door een defecte wasmachine, teveel was in de machine of vetluis kan de was ook verkleuren. In dit geval treden er dan witte of zwarte strepen op. In een eerder artikel vertellen we wat u daar tegen kunt doen.

Op 8 februari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Radar, wikiHow, InfoNu.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (5)

  mare says:

  wanneer er bleek(water)vlekken in je donkere kleding zitten krijg je dit er helaas niet meer uit door de kleding te verven.
  Ik draag veel donkerblauw. Een keer in de 3maanden doe ik al mijn donkerblauwe polo’s ed in de wasmachine met een verfbol van dylon

  Amar says:

  Ontkleuringsmiddelen zijn volgens mij al lang uit de handel. Ik zoek er al jaren naar. Als iemand weet hoe dit te bemachtigen dan houd ik me aanbevolen

  Embvr says:

  Kleding met chloorvlekken kan je verven zo vaak als je wilt, maar…..chloorvlekken krijg je nooit meer weg! Dat moet jullie ‘expert’ toch weten.

   MAX Vandaag says:

   Beste Embvr, bedankt voor uw reactie. We hebben het in dit artikel over bleek. Voor zover wij hebben begrepen zijn vlekken door bleek in de meeste gevallen wel weg te krijgen met textielverf.

  Riny6 says:

  in de winter s’nachts op de sneeuw leggen= s’morgens als nieuw