roestvrijstalen gootsteen

Zo houdt u een roestvrijstalen gootsteen langer glanzend en schoon

Een roestvrijstalen gootsteen is weinig vergevingsgezind. Als de spoelbak niet regelmatig en op de juiste manier schoongemaakt wordt, ziet hij er al snel dof en vies uit. Zo houdt u hem langer glanzend en schoon.

Roestvrijstalen gootsteen langer glanzend houden

Met een paar aanpassingen kunt u een roestvrijstalen (RVS) gootsteen een stuk langer glimmend houden. Is het uw gewoonte om vieze vaat in de gootsteen te zetten voordat u het afwast of in de vaatwasser plaatst? Dan kan daar een hoop viezigheid vanaf komen, wat vlekken veroorzaakt. Spoel de vaat daarom af of plaats het direct in de vaatwasser. Spoel om die reden de gootsteen ook elke keer even goed na als u een restje koffie, thee of wijn door de gootsteen spoelt. Deze substanties geven namelijk anders al snel bruine randjes in de spoelbak.

Ook een vaatdoekje kunt u beter niet in de gootsteen laten liggen. Dat komt doordat dit doekje meestal gebruikt wordt om iets schoon te maken, waardoor er vuil in achter blijft. Dat wordt dan weer aan de gootsteen afgegeven. Ook kan het doekje doffe plekken veroorzaken. Samen met het vaatdoekje is de gootsteen één van de vieste plekken in huis.

Om vlekken te voorkomen kunt u ook een plastic of rubber matje in de gootsteen leggen. Dit houdt vlekken effectief tegen. Was dit matje dan wel regelmatig, zodat er zich geen vuil in ophoopt.

Dagelijks onderhoud gootsteen voorkomt poetswerk

Door de gootsteen elke dag een kleine schoonmaakbeurt te geven krijgen hardnekkige vlekken, bacteriën en doffe plekken geen kans. Wat u later weer tijd scheelt tijdens een grotere poetsbeurt. Neem de spoelbak daarvoor dagelijks licht af met wat afwasmiddel. Gebruikt u hiervoor een vaatdoekje of spons, doe die daarna dan in de was.

gootsteen
Lees ook: Gebruik vloeibare gootsteenontstopper heeft keerzijde

Alternatieven voor schoonmaakmiddelen voor de roestvrijstalen gootsteen

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen op de markt om een roestvrijstalen gootsteen te reinigen. Die zijn soms wat prijzig en er zijn genoeg alternatieven, die u wellicht al in huis heeft ook. Grijp in elk geval niet naar een schuurspons of schuurmiddel, want dat geeft krassen en werkt dus averechts.

Baking soda

Baking soda of zuiveringszout kan veel meer dan baksels goed laten rijzen. Het is ook een perfect middel om voor de schoonmaak te gebruiken. Zo ook voor de gootsteen. Wrijf de soda daarvoor met een microvezeldoek of spons over het gehele oppervlak. Giet er vervolgens een beetje azijn over. Er ontstaat zo een bruisend schuim, wat vlekken effectief weg weekt. Laat dit een minuut of 10 inwerken en spoel daarna met water schoon.

Azijn

Schoonmaakazijn in combinatie met wat afwasmiddel is zeer doeltreffend om een glanzende RVS wasbak te krijgen. Kook daarvoor wat azijn in een pannetje en wrijf dit samen met wat afwasmiddel op de oppervlakten van de gootsteen. Laat dit enkele uren drogen en spoel dan met warm water.

Afwasmiddel

Ook zonder de combinatie met azijn werkt afwasmiddel goed. Maak er een sopje mee en neem de gootsteen daarmee met een microvezeldoek af. Het meeste vuil zal dan verdwenen zijn. Door de spoelbak vervolgens na te wrijven met wat spiritus of glansspoelmiddel glimt de gootsteen u weer tegemoet.

Vloeibare groene zeep

Door de gootsteen in te wrijven met wat vloeibare groene zeep op een microvezeldoek zijn vlekken al snel verleden tijd.

Vergeet het afvoerputje niet

Ook in het afvoerputje blijven veel resten achter, die een bruine aanslag kunnen veroorzaken. Een afvoerzeef zorgt ervoor dat er alleen kleine delen in de afvoer zelf terecht komen. Haal de resten in elk geval dagelijks van de afvoerzeef, zodat ze niet kunnen aankoeken. Neem het putje daarnaast minstens wekelijks mee in uw schoonmaakbeurt. Wat naast de bovenstaande middelen bijvoorbeeld goed werkt is een paar druppels bleek op een sponsje te doen en hier het putje mee af te nemen. Laat een paar minuten inwerken en spoel dan na met warm water. Blijven er toch nog wat bruine resten achter op de afvoerzeef, leg die dan in een mengsel van wat azijn en baking soda en laat dit even goed weken. Spoel vervolgens na met warm water. Door elke paar dagen wat kokend water door de gootsteen te gieten, wordt vuil goed afgevoerd en verstopping voorkomen.

hoe zit het?
Lees ook: Hoe zit het?: mag u eten door de wc of gootsteen spoelen?

Droog deppen met wat olijfolie

Door de gootsteen na het reinigen droog te maken zal hij nog mooier blijven glanzen. Doe dit bij voorkeur deppend met bijvoorbeeld een droog microvezeldoekje of handdoek. Doe hier 2 of 3 druppels olijfolie op en het oppervlak zal nog meer glanzen. Door te deppen in plaats van te wrijven voorkomt u strepen.

RVS om knoflookgeur kwijt te raken

Knoflook geeft bij het snijden ervan geur aan de handen af. Dit is op te lossen door tijdens het handen wassen langs een oppervlakte van roestvrij staal te strijken. Een gootsteen is hier heel handig voor. Het RVS bindt de geurstoffen uit de knoflook aan zich, waardoor u ze op uw handen kwijt bent. Daarna dan wel weer even de gootsteen schoonmaken.

(Bron: RTL Nieuws, AD, 24 Kitchen, RVS Plaza, wikiHow, Wonen Inside, Centraal Beheer, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Inekes says:

  Het afvoerputje wordt helemaal schoon van een flinke hoeveelheid drift afwasmiddel erin spuiten s nachts in laten trekken. Loopt vanzelf naar beneden waardoor het gelijk de hele pijp reinigt.
  Getoet Ineke

   Inekes says:

   Groet ipv…

   Inekes says:

   Pfff en dreft ipv….

  GWJW says:

  Mijn rvs gootsteen glimt na 20 jaar nog net zo als de eerste dag. Elke dag na de afwas van de warme maaltijd 2 druppels Bref power ceran & stahl met een spons de bak poetsen, afspoelen en afdrogen en opwrijven met een droge doek. Zelfs leveranciers verbazen zich erover hoe goed de gootsteen er nog uitziet na al die jaren. Wij zorgen er wel voor dat de bak na gebruik altijd weer drooggemaakt wordt, dat voorkomt ongewenste vlekken en scheelt veel in onderhoud.