gootsteen

Gebruik vloeibare gootsteenontstopper heeft keerzijde

Vloeibare gootsteenontstopper is makkelijk in gebruik en vaak effectief. Helaas is het een stuk minder goed voor het milieu en daarom raadt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal af het te gebruiken. 

Klein chemisch afval

U heeft vast weleens gehoord van de verzamelnaam klein chemisch afval, ook wel bekend onder de afkorting kca. Onder andere spaarlampen vallen hieronder, maar ook verschillende vloeibare stoffen. U dient dit soort afval apart in te leveren, omdat zij schadelijke stoffen bevatten die niet geschikt zijn voor recycling. Zij moeten op een speciale manier vernietigd worden zodat zij zo min mogelijk schade aan het milieu kunnen toebrengen. Vloeibare substanties die tot kca behoren kunnen bijvoorbeeld de waterkwaliteit aantasten als u ze door de wc of gootsteen spoelt. Ironisch genoeg is gootsteenontstopper ook klein chemisch afval.

Giftige stoffen

Dat gootsteenontstopper onder die categorie valt heeft te maken met de stoffen die erin zitten. De meeste ontstoppers zijn op basis van natriumhydroxide, ook wel bijtend soda genoemd, of zwavelzuur. Beide zijn giftig en kunnen schade toebrengen aan het milieu. Uiteraard bestaan gootsteenontstoppers niet puur uit 1 van deze 2 stoffen, maar het zit er alsnog wel in. Daarom adviseert Milieu Centraal het dus niet te gebruiken.

Andere methodes

Ook weet de organisatie dat er alternatieven zijn die even goed werken. “Als de verstopping dichtbij de afvoer zit, kom je een heel eind met een rubberen ontstopper, of door de zwanenhals los te schroeven. Als de verstopping verder weg van de afvoer zit, heeft gootsteenontstopper geen zin, omdat die al te veel verdund raakt door de waterkolom boven de verstopping”, aldus woordvoerder Sanne Janssen op de website van consumentenprogramma Radar.

Veel mensen zweren ook bij een soda-oplossing door de gootsteen spoelen als deze verstopt is. De soda schijnt de verstopping (deels) op te lossen. Let wel op dat u dus geen bijtende soda gebruikt, maar gewoon de variant uit de supermarkt.

Voorkomen

Uiteraard is voorkomen in dit geval ook veel beter dan genezen. Een verstopping kunt u grotendeels voorkomen door een zeefje in de afvoer te leggen, als u die nog niet heeft. Als de gootsteen alsnog verstopt raakt kunt u het eerst op milieuvriendelijke manieren proberen en als dat niet helpt wordt geadviseerd om een professional in de arm te nemen.

(Bron: Radar, Europese Unie, Milieu Centraal)

Geef een reactie

Reactie

  1. Pukkel47 says:

    Wij gebruiken altijd natriumbicarbonaat, in de afvoer strooien en dan kokend water erop, het bruist de afvoer schoon. Ik moet er wel bij zeggen dat wij een waterontharder hebben en dat scheelt ook stukken.