Etensresten in de gootsteen

Spoel deze producten nooit door uw gootsteen

Het afvoerputje lijkt soms de ideale plek voor alles wat u niet meer nodig heeft, van kleinere etensresten tot aan wat overgebleven vet. Alleen hoe verleidelijk het soms ook is, sommige producten kunt u beter niet door de gootsteen spoelen, omdat dit schadelijk is voor uw leidingen. In dit artikel geven we een paar voorbeelden.

Koffiedik

Drab van gemalen koffie, oftewel koffiedik, is zo weggespoeld door de gootsteen. Alleen wanneer koffiedik in aanraking komt met water, gaat het klonteren. Zelfs een klein beetje kan al schade aan uw leidingen veroorzaken. Doe het daarom liever in de juiste afvalbak of gebruik het eens om uw tuin te bemesten (dit weert ook nog eens slakken).

Etensresten

Kleinere etensresten lijken misschien onschuldig, maar ze hopen zich al snel op en dit kan leiden tot verstoppingen. Vooral zetmeelrijke producten zoals pasta en rijst zwellen op in water en kunnen dan een blokkade in uw leidingen vormen.

Afvalwater

Tijdens het dweilen worden naast kleine vuildeeltjes (onder andere) ook haren en stofvlokken opgedweild. Spoelt u het vervuilde water door de gootsteen, dan kan de boel flink gaan verstoppen. Leidingen van de afvoer zijn namelijk vrij smal. Wanneer grotere vuildelen er dan doorheen moeten, neemt de kans op verstoppen aanzienlijk toe.

Vetten en oliën

Overgebleven vetten en oliën kunnen in de leidingen van uw gootsteen gaan stollen en zich vervolgens ophopen, waardoor uw afvoer langzaamaan verstopt raakt. Zelfs vloeibare vetten kunnen bij lagere temperaturen in uw leidingen hard worden, wat (uiteindelijk) tot een verstopping leidt. Bewaar overgebleven resten daarom liever om ze opnieuw te gebruiken of lever ze in bij de milieustraat.

Medicijnen

Heeft u medicijnen over die u niet meer gebruikt? Gooi deze dan nooit door de gootsteen of in het toilet. Resten hiervan zijn namelijk moeilijk uit het water te zuiveren, waardoor het veel moeite en geld kost om het water schoon en gezond te houden. Lever ze liever in bij uw apotheek (of bij de milieustraat).

Eierschalen

Ook resten van eierschalen belanden nogal eens in de gootsteen. En ze zijn misschien dun en broos, maar desondanks wel degelijk schadelijk voor uw afvoer. Door het membraan hierin (een dun vliesje) blijven ze namelijk kleven als ze nat zijn. Hierdoor vangen ze andere afvalresten op, want vervolgens tot verstopping kan leiden. Maar voordat u ze weggooit: er zijn nog een paar verrassende dingen die u met de resten van eierschalen kunt doen.

Verf

Heeft u geschilderd en nog wat verf over? Gooi dit dan nooit door de gootsteen. Verf bedekt de leidingen en hard het vervolgens uit. Alleen al het afspoelen van uw verfkwasten of het weggooien van het spoelwater van de kwasten, kan voor akelige situaties zorgen. Ook verf kunt u daarom het beste inleveren bij een plaatselijk inleverpunt.

(Bron: Archief, Meldpunt, RTL Nieuws, 24Kitchen, Vtwonen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (13)

    Pietro1948 says:

    Ik spoel al tientallen jaren het koffiedik uit jet afvalbakje van mijn espresso-apparaat door de gootsteen. Maar wel met voldoende water. Nog nooit een gootsteen-verstopping gehad. Ik ben van mening dat het drab de leidingen juist schoon ‘schuurt’.

      Yce says:

      De klusjesman op mijn werk zei vroeger tegen ons: Koffiedik is goed om door de gootsteen te spoelen. Schuurt de leidingen.

      Jeanna says:

      Het is beter geen water te verspillen. Dat is beter voor het milieu. Dus, de drab gewoon bij het vuil doen!

      De Pintelier says:

      Ik heb ook altijd gelezen dat koffiedik de leidingen schoon schuurt, dus… doe ik het nu en dan…. wat is er nu juist van?

    M1ssEmmy says:

    Geldt dit ook als er een afval versnipper apparaat is aangebracht

    Grunneger says:

    Voedselrestenvermalers zijn formeel niet is toegestaan.

    Hoewel de verkoop en het aansluiten van voedselrestenvermalers in Nederland is toegestaan, is het lozen van vermalen afvalstoffen op de riolering verboden.

      margentiss says:

      Dan zijn er wel een flink aantal luxe appartementencomplexen al jarenlang flink in overtreding. Maar wat de Grunneger niet weet of kan weten, is dat er in het geheel geen handhaving op wordt ingezet. Dat zou wel een leuk proefproces op kunnen leveren met dat verbod (in detail) als onderwerp.
      En die meer dan 250 miljoen gebruikers in de wereld zouden dat ook wel grappig vinden.

    margentiss says:

    Naar aanleiding van dit onderwerp kan de geïnteresseerde lezer zich misschien ’s oriënteren op het onderwerp ‘voedselrestenverwijderaar’. Uiterst interessant is weer om te zien waar degelijk onderzoek (o.a. TU Delft) ambtelijk wordt weggemoffeld in de regelgeving. Eén aspect is wel heel actueel: in de grote steden alleen zou het vuilverwerkingsproces een stuk milieu(lees Co2)vriendelijker en efficiënter (goedkoper)kunnen als deze apparatuur, met name in hoogbouw woonprojecten, werd geïnstalleerd.
    ‘Stiekem’ gebeurt dit al langere tijd in de wat sjiekere woonprojecten, waar de kostendrempel geen beletsel is.
    Ooit van stankoverlast gehoord?
    Een heel boeiend onderwerp waar veel over te lezen valt.
    Tot slot: ook wel aardig om te vragen waarom je zo weinig advertenties voor deze apparatuur tegenkomt.
    Zie o.a. Wikipedia.

      margentiss says:

      Na ‘alleen’ moet ‘al’ worden toegevoegd.

    Josephine says:

    Waar moet je dan wel je dweilwater in legen? Ik heb een fijn zeefje gekocht voor mijn gootsteen. Met een klein handvatje.

      Jeanna says:

      In het toilet!

    Dirck says:

    Hoewel ’t toilet een grotere buis heeft, ook die kan verstoppen en is flinke klus voor weer schoon te maken als die dicht zit.
    Mijn riool reiniger firma ging van ooit €99,- naar nu €110,- per keer….
    Beter is zeefje leeg gooien en in groene bak of Compost hoop.
    Groene bakken stinken vaak vreselijk en Compost hoop en groene bak voor opslag gereedschap is betere…
    Mooi karretje op wieltjes voor tuin gereedschap.

      Pien50 says:

      is betere . . . . wat?
      Je moet je GFT afval toch in de groene kliko gooien?