radiator

Zo krijgt u een radiator stofvrij én een beter rendement

Stof op een radiator gaat een optimale werking van de verwarming tegen. Het is dus aan te raden hem regelmatig stofvrij te maken en te houden. Door de vorm van de radiator zijn de stoffigste plekken vaak moeilijk te bereiken, maar wij hebben tips.

Rendement van de radiator verhogen

Wanneer er veel stof op een radiator zit duurt het langer om een vertrek te verwarmen en wordt het sowieso net wat minder warm. Dit komt doordat de warmteverspreiding door het stof gehinderd wordt. Dit gaat ten koste van het rendement. In een eerder artikel geven we meer tips om te besparen op de energierekening. Aangezien de verwarming vaak dicht tegen een muur geplaatst wordt is het alleen niet altijd even eenvoudig om die stofvrij te houden. We bespreken verschillende manieren om dit op te lossen. Een afgekoelde verwarming maakt prettiger schoon, dan een warme, dus zet hem tijdig even uit. Zit er aan de bovenkant een rooster, verwijder die dan zo mogelijk, om er beter bij te kunnen.

Gebruik als 1e de stofzuiger

Door een smal opzetstuk op de stofzuiger te plaatsen kunt u beter bij de achterkant van de radiator komen. Op deze manier haalt u het grofste stof weg, waarna u aan de rest van het schoonmaakwerk begint. Daarvoor kunt u één van de onderstaande methodes gebruiken.

Met een föhn

Plaats een vochtige handdoek achter en onder de verwarming en blaas met een föhn het stof tussen de gaten en kieren uit. Dit werkt het beste bij een open radiator, maar u kunt het bij een dichte variant ook proberen, door aan de achterkant naar beneden te föhnen op een hoge stand. De vochtige handdoek zorgt er hierbij voor dat het stof niet door de hele ruimte heen dwarrelt, maar zoveel mogelijk opgevangen wordt.

ontluchten
Lees ook: Ontluchten en meer aandachtspunten nu de verwarming weer aan gaat

Met een panty

Heeft u een panty die niet meer gebruikt wordt, dan kan die prima dienst doen als stof aantrekker. Door hem achter de radiator langs te halen en van links naar rechts te bewegen wordt het materiaal statisch en trekt hij al het stof aan.

Met een plumeau of stok met stofdoek

In plaats van een panty kunt u hier ook een smalle plumeau voor gebruiken. Of bevestig een stofdoek om een dunne, lange stok en haal die achter de verwarming langs.

Met een radiator borstel of ontstoffer

Geen panty, plumeau of stok in huis? Er zijn ook speciale radiator borstels en ontstoffers op de markt om de klus mee te klaren.

Niet gebruiken voor een radiator

Een radiator kan makkelijk beschadigen. Gebruik daarom geen schuurmiddel, een schuursponsje of bijtende middelen om de stofresten te verwijderen.

(Bron: Libelle, VT Wonen, Radiator Kopen, Huishoudklusjes, Slim Huishouden)

Geef een antwoord