energie besparen

Extra energie besparen in de lente? Dat doet u zo

Het is lente en dat betekent dat de kachel weer vaker lager of uit kan. Maar wist u dat er nog veel meer manieren zijn om energie te besparen in het voorjaar?

Zet de thermostaat lager

Staat uw thermostaat ook op een standaard temperatuur ingesteld? Dan kan het zijn dat het soms onnodig warm wordt in uw huis. Dit komt doordat de cv-ketel op een frisse ochtend nog wel eens wil aanspringen terwijl dat eigenlijk niet nodig is, omdat het de rest van de dag wel warm genoeg is. Daarom is het aan te raden om de thermostaat in de lente en zomer enkele graden lager in te stellen. 1 of 2 graden lijkt misschien weinig, maar hiermee bespaart u op den duur toch behoorlijk wat energie.

Laat de zon binnen

Is het een lekkere zonnige dag? Dan kunt u de verwarming misschien wel helemaal uit laten. Door ’s ochtends direct uw gordijnen te openen komt er veel zonlicht binnen en wordt uw huis op een natuurlijke manier opgewarmd. Helemaal gratis en het bespaart ook nog eens energie. Daarnaast blijft het in de lente langer licht, waardoor u uw lampen pas later hoeft aan te zetten, ook dat bespaart weer energie.

Onderhoud aan uw cv-ketel

Wanneer heeft uw cv-ketel voor het laatst een onderhoudsbeurt gehad? In de lente en zomer gebruikt u de kachel minder, waardoor u misschien ook minder snel aan onderhoud denkt. Maar toch is het slim om die onderhoudsbeurt juist in het voorjaar te plannen. Op die manier voorkomt u namelijk eventuele problemen in de herfst en winter, wanneer de cv-ketel weer een stuk vaker gebruikt wordt. Naast dat een goed werkende cv-ketel gewoon erg fijn is, werkt de ketel ook energiezuiniger wanneer hij goed onderhouden is.

Laat uw was buiten drogen

Nu het zonnetje weer vaker schijnt, kan uw wasgoed heel goed buiten drogen aan een wasrek. Dit ruikt niet alleen heerlijk fris, het bespaart ook nog eens veel energie, omdat u de droger minder gebruikt. Daarnaast heeft u, wanneer u geen droger gebruikt, ook geen wasverzachter nodig en dat bespaart ook weer geld.

Ontdooi de vriezer

Zit er een ijslaag in uw vriezer? Het klinkt misschien gek, maar die laag zorgt voor veel extra energieverbruik. Een ijslaagje van 2 millimeter kan al voor 10 procent extra verbruik zorgen. Daarom is het goed om uw vriezer regelmatig te ontdooien, minimaal eens per jaar. Een droge, zonnige dag in de lente is hier het ideale tijdstip voor.

Zet uw apparaten uit

Onopgemerkt kosten apparaten die op ‘stand-by’ staan het hele jaar door veel energie. Maar in de lente gaat u misschien wat vaker naar buiten en maakt u bijvoorbeeld minder gebruik van uw televisie of laptop. Probeer daarom eens wat apparaten die u niet altijd gebruikt helemaal uit te zetten. Hiermee bespaart u behoorlijk wat energie en geld.

(Bron: Unive, Milieucentraal.nl, Woonbewust.nl)

Geef een reactie

Reacties (11)

    pewe says:

    de was buiten drogen als er pollen in de lucht zijn is geen goed idee

      Leeuwhans says:

      Waarom niet? Wij hebben geen wasdroger en drogen altijd buiten aan de waslijn.

      pewe says:

      Leeuwhans heeft kennelijk geen familieleden met pollen allergie….gelukkig maar

      Wilma Slingerland says:

      En ook niet als je hoger in een flatgebouw woont. Wij hebben geen droger en laten de was drogen aan een droogrek in huis.

    Joerie Gawin says:

    Een lagere temperatuur instellen via ‘de’ thermostaat’ betekent minder comfort. Zonder comfortverlies kunnen veel mensen besparen door een andere thermostaat, die van de ketel, lager in te stellen. Bijvoorbeeld op 60 graden in plaats van de 80 graden waarop hij vaak staat. Hierdoor is er een lagere radiatortemperatuur, waardoor een beter binnenklimaat en gemiddeld zo’n 60 euro (per jaar) lagere stookkosten te bereiken zonder comfortverlies.

      Leeuwhans says:

      Inderdaad een prima tip. Heb ik ook gedaan. En je kunt het opwarmen van het water voor de douche ook een aantal uren uitzetten. Bijvoorbeeld van 2300-0600. Dan ga je toch niet douchen.

      Wilma Slingerland says:

      Is 60 graden genoeg voor afwassen en ter voorkoming van de legionella bacterie?

    Leeuwhans says:

    De vriezer ontdooien in de lente lijkt handig, maar is het niet. In de lente is het buiten al weer mooi weer en vaak lekker warm. De levensmiddelen uit de vriezer kunnen nergens heen bij het ontdooien van de vriezer. Handiger is het de vriezer te ondooien in de herfst of in de winter. In november is er vaak al een aantal keren nachtvorst. Het is handig de vriezer te ontdooien als het vriest. Je zet dan de levensmiddelen in een doos of krat even buiten. Zodra de vriezer ontdooit is kan alles weer de vriezer in en is alles nog niet erg ontdooit.

      parrhesia says:

      Deze oplossing heeft ook mijn voorkeur, maar om niet te afhankelijk van het najaar/winter
      te zijn heb ik gekozen (indien nodig)om alle diepvriesproducten in vrieszakken (bij elke supermarkt te koop) te doen tijdens de ontdooi tijd. Met vijfzakken kun je de hele diepvries inhoud onderbrengen. Vervolgens zet ze in de koelste ruimte die ter beschikking is in huis, bij mij was dat de douche ruimte.
      Heb nadien nog nooit ontdooide producten aan getroffen. Wel de vrieszakken optimaal vullen en afsluiten.En,…achteraf natuurlijk goed bewaren voor hergebruik.
      Ps: sindsdien hebben meerdere kennissen/ vrienden met succes deze methode ook toegepast. Zeker handig voor studenten en mensen die minder aandachtig zijn.

    Jan 57 says:

    Het ontdooien van de vriezer hoeft niet iedereen, veel mensen hebben een zelf ontdooiende vriezer, heb deze ook en het is besparend. om de zoveel tijd als je een vrieslade leeg hebt, maak je deze schoon. op deze manier heb je altijd een hygiënischer diepvries en het is milieu besparend.

    Wilma Slingerland says:

    En ook niet als je hoger in een flatgebouw woont. Wij hebben geen droger en laten de was drogen aan een droogrek in huis.