muurverf

Zo berekent u hoeveel muurverf u nodig heeft

Wilt u de muren in huis van een ander kleurtje voorzien, dan moet u berekenen hoeveel muurverf u nodig heeft. Des te nauwkeuriger u dit doet, des te minder houdt u over. En weet u ook zeker dat u niet te weinig inslaat.

Hoeveelheid muurverf berekenen

Meet om te beginnen met een meetlint de breedte en hoogte op van de muur die u wilt verven en vermenigvuldig deze getallen. Bereken vervolgens de oppervlakten van eventuele ramen en deuren en trek de uitkomst van de oppervlakte van de muur af. Zo houdt u het totaal aantal vierkante meters over die met muurverf geschilderd moeten worden. Op de verfblikken staat vervolgens vermeld hoeveel m2 u met een liter verf kunt schilderen.

restjes verf
Lees ook: Gooi restjes verf niet weg, maar hergebruik ze overal in huis en tuin

Hoeveelheid lagen van belang

Nu is het nog van belang in hoeveel lagen u de muurverf moet aanbrengen. Bij lichte kleuren is 1 laag soms al afdoende, maar donkerdere tinten hebben er zeker 2 nodig en soms zelfs wel 3. Vermenigvuldig het getal desgewenst dus met 2 of 3. Houd ook wat extra aan, voor de latere afwerking.

plinten verven
Lees ook: Houten plinten verven? Bekijk ons stappenplan en tips

Voorstrijk of grondverf gebruiken?

Een sterk absorberende muur heeft meer muurverf nodig, terwijl een eerder geschilderde wand juist vaak minder verf nodig heeft. Door de muur voor het verven met de muurverf met voorstrijk te behandelen krijgt u een strakker resultaat en een betere dekking. Of dit nodig is en welke soort voorstrijk u nodig heeft, is afhankelijk van de muursoort en de conditie van de ondergrond. Heeft de muur veel oneffenheden, dan kunt u die eerst behandelen met grondverf. Om verf op bepaalde ‘moeilijkere’ ondergronden aan te brengen, zoals metaal of plastic, is soms een primer nodig.

(Bron: RTL Nieuws, Flexa, InfoNu.nl, Gamma. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    astolk says:

    Ga naar een goede verfwinkel voor deskundig advies over wat te gebruiken op welke ondergrond, elke voorbehandelingen eventueel noodzakelijk zijn en welke rollers etc. Goede materialen is van essentieel belang voor jaren lang een mooie muur.