Een man is aan het verven met kwasten.

De beste manieren om kwasten en verfrollers te bewaren en schoon te maken

Eens in de zoveel tijd is het nodig om het huis weer te voorzien van een fris likje verf. Of misschien wilt u eens een andere kleur op de muur. Na het verven moeten de kwasten of verfrollers schoongemaakt worden, om ze goed te kunnen bewaren. Maar hoe doet u dat? Dat heeft te maken met wanneer u de kwast of roller weer gebruikt en op welke basis de gebruikte verf is.

Wanneer gebruikt u de kwasten of rollers weer?

Allereerst is het belangrijk wanneer u de kwasten weer gaat gebruiken. Is dat de volgende dag of kort daaropvolgend? Dan hoeven de kwasten en rollers niet heel grondig schoongemaakt te worden. U gebruikt ze immers binnenkort weer. Pak een stuk aluminiumfolie of een (kleine) plastic zak en wikkel dit strak om de kwast heen. Pak een stuk afplaktape of plakband en plak het stevig vast rondom het handvat. Belangrijk is dat er geen lucht bij komt. Zo kunt u de kwast maximaal 2 dagen op een droge plek bewaren.

Een andere handigheid is om ditzelfde te doen, maar dan met een wegwerphandschoen. Trek die aan en pak de kwast aan de kant van de haren vast. Trek met de andere hand de handschoen uit en trek deze over de haren heen tot aan het handvat. Knoop vervolgens dicht met een elastiek.

muurverf
Lees ook: Zo berekent u hoeveel muurverf u nodig heeft

Goed schoonmaken

Gaat u pas over een lange tijd weer verven? Maak de kwasten en verfrollers dan wel goed schoon. Dit zorgt ervoor dat ze namelijk langer meegaan. Daarnaast werken ze ook beter de volgende keer dat u aan de slag gaat. Belangrijk hierbij is om te weten of u verf op waterbasis gebruikt of op terpetinebasis. Het schoonmaken verschilt namelijk.

Verf op waterbasis (latex) – kwasten

Veeg allereerst de kwasten goed af aan de rand van het verfblik. Zo haalt u de meeste overtollige verf er al af. Pak dan een leeg potje of bakje en vul met lauwwarm water. Zet de kwasten hier zo’n 2 uur in om te weken. Gebruik daarna een schone doek om de kwasten af te drogen. Bewaar op een droge plek.

Verf op waterbasis (latex) – verfrollers

Heeft u gebruik gemaakt van rollers? Verwijder dan eerst de overtollige verf. Gebruik hiervoor eventueel een plamuurmesje of roerhoutje. Doe dit boven een bakje, om de verf op te vangen. Vul dan een emmer met lauwwarm water en spoel hierin de roller goed af. Gooi dit water vervolgens niet door de gootsteen. Er zitten namelijk schadelijke stoffen in. Laat het water een aantal dagen staan, zodat de verfresten kunnen bezinken. Gooi het water daarna weg en gebruik een keukenpapiertje om de overgebleven resten weg te halen.

Vul de emmer dan opnieuw met lauwwarm water en laat de roller een paar uur weken. Spoel vervolgens in een andere emmer na om de laatste restjes weg te krijgen. Knijp voorzichtig het water uit de roller en droog met een schone doek. Laat verder opdrogen en leg het op een droge plek tot de volgende verfklus.

Verf op terpentinebasis – kwasten

Verf met een terpentinebasis werkt net even anders dan op waterbasis. Dus het schoonmaken gaat ook anders. Begin hier ook met de overtollige verf weg te halen. Pak een schone pot erbij en doe hier een kleine hoeveelheid ontvetter of verdunde terpentine in. Stop de kwasten in de pot en ga daarmee door het potje heen. Wrijf wat tegen de zijkanten, want de haren moeten de ontvetter of verdunde terpentine opnemen. Laat dit zo’n 2 uur weken. Droog vervolgens af met een schone doek en leg op een droge plek weg. Doe een deksel op het potje en bewaar voor de volgende keer of lever het in bij de milieustraat.

Verf op terpentinebasis – verfroller

Volgens de Praxis is het het beste om een verfroller die gebruikt is voor verf op terpentinebasis weg te gooien, wanneer u deze niet binnenkort meer gebruikt. Het schoonmaken hiervan is namelijk lastig en niet milieuvriendelijk. Belangrijk is om de roller goed te laten drogen. Daarna kan hij ingeleverd worden bij de milieustraat of bij het gemeentelijk depot.

Overgebleven verf na een verfklus

Heeft u nog potten verf over na de verfklus en gaat u hier niks meer mee doen? Gooi de verf dan niet door de gootsteen. 2 op de 3 mensen doet dit namelijk wel, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Verfproducenten en bouwmarkten waarschuwen daarvoor op een speciale site. Wat kunt u er dan wel mee doen? Breng het naar de milieustraat in uw gemeente. Het valt dan onder klein chemisch afval. Lees in een eerder artikel hier meer over.

(Bron: Praxis, Flexa, Gamma, de Verfzaak, verfwinkel.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    Action? Rollers en Kwasten zijn voordelig daar en reiniger + inleveren veel kosten en werk.
    Gewoon in de volle zon laten drogen en zwarte bak dan maar.
    De reinigers zijn oplos middelen en handschoentjes moeten ook weg na afloop.

    En een boterham zakje om kwast of roller en luchtdicht knijpen en enkele dagen houdbare!
    De duurdere van Action met waterverf zet ik in blikje van knakworst met water…
    Bleef 1 maand goed en dan ook opgedroogd…
    De duurdere kwasten van de Action… na maand weken en uitgeknepen en paar keer vers water…
    Afval water in emmer opgevangen en droogde vanzelf ooit op.. water verdampt en vieze emmer in grijze bak….

    Nee, ik ga niet mijn Riool verven met deze zwaar verdunde, die moet schoon blijven!

      Joris Driepinter says:

      Klopt als een bus @Dirck, dat dacht ik ook: tegenwoordig zijn de eenvoudige kwasten bij Action zeer voordelig en aangezien ik zoveel mogelijk op waterbasis werk, is de kwast snel met water schoon te maken voor volgend gebruik.

      Verf op terpentine basis gebruik ik vrijwel nooit en daarvan gooi ik de kwast na gebruik gewoon weg, want van schoonmaken met dure schoonmaakmiddelen word de kwast ook niet veel beter, dat kost teveel en levert weinig op…

      Overigens hebben ze bij die Action ook prima beitskwasten en basic beits, die gebruik ik veel, de kwasten zijn makkelijk te reinigen met een beetje water en kunnen heel vaak worden gebruikt, daarnaast zijn ze ook ideaal om kleine hoekjes schoon te maken… spoelen, schoonmaken en drogen, zodat ze niet gaan roesten.