plinten verven

Houten plinten verven? Bekijk ons stappenplan en tips

Nu we veel thuis zijn is het een mooi moment om achterstallige klussen aan te pakken. Het verven van de plinten is iets wat vaak erbij in schiet, maar waarvan een woning echt opknapt. Met onderstaande stappenplan en tips krijgt u een mooi resultaat.

Tips vooraf

Gaat u naast het verven van de plinten meer klussen doen, denk dan na over de volgorde. Het sauzen van het plafond is de eerste klus die aangepakt moet worden. Als u ook de muren wilt verven, verf dan eerst de plinten en daarna de muren. Dit omdat muurverf makkelijker van een goed gedroogde, gelakte plint te verwijderen is dan andersom. Legt u nieuwe vloerbedekking? Verf dan eerst de plinten. Vloerbedekking afplakken is namelijk lastig en zo voorkomt u vervelende vlekken. Zorg tijdens het klussen voor een goede ventilatie.

Schoonmaken

Maak de plinten grondig schoon en ontvet ze vervolgens met een speciaal ontvettingsmiddel. Vieze of vettige plinten kunnen niet goed geschuurd en geverfd worden. Eventuele beschadigingen kunt u opvullen met een vulmiddel.

Schuren

Schuur nu de plinten. Voor onbehandeld / ongeschaafd hout schuurt u met korrel 150-180. Behandeld / gelakt hout met korrel 220-280. Plinten van geschaafd hout hoeven niet geschuurd te worden. Maak de plinten erna stofvrij met een doek of stoffer en ontvet ze opnieuw.

Afplakken

Om netjes te kunnen werken moeten de plinten en vloer nu afgeplakt worden. Om vloerbedekking extra te beschermen kunt u die afschermen met zeil en tijdens het schilderen een plamuurmes gebruiken.

Grondverf

Door de plinten te gronden zorgt u voor een betere dekking en een betere hechting van de laklaag. Afbladderen wordt ermee voorkomen. Roer de grondverf goed met een roerhoutje. Verf vervolgens de bovenste rand van de plinten met een kwast. De rest kunt u dan met een roller doen. Verf eerst met de houtnerf mee en vervolgens tegen de houtnerf in. Laat de grondverf ten slotte goed drogen.

Lakken

Deze stap kunt u alleen doen als de grondverf helemaal droog is. Schuur de plinten licht op, maak ze stofvrij en ontvet ze eventueel. Breng de lak op dezelfde manier aan als de grondverf. Het beste resultaat krijgt u door de lak in 2 lagen aan te brengen. Dit zorgt voor een stootvast resultaat. Kijk op de verpakking na hoeveel uur de eerste laag overschilderbaar is. Schuur de plinten tussen het opbrengen van de lagen door nog eens licht en maak ze daarna weer stofvrij.

Afplaktape verwijderen

Haal tenslotte de afplaktape er meteen af als u klaar bent. Zo voorkomt u beschadigingen.
Pas als de lak goed is uitgehard is de plint kras- en stootvast.

(Bron: RTL Nieuws, Bouwen & Wonen, Gamma, Flexa)

Geef een antwoord

Reacties (5)

  Pukkel47 says:

  Waarom reeds geverfde plinten die je opnieuw wilt verven, eerst gronden? Er zit toch al verf op.

   simon55 says:

   Ze willen de verzaken spekken

   simon55 says:

   Ze willen de verfzaken spekken

   MAX Vandaag says:

   Beste Pukkel47, bedankt voor uw reactie. Het is een advies voor het mooiste resultaat. U kunt het reeds behandelde hout ook alleen schuren en vervolgens verven, maar door na het schuren een grondlaag aan te brengen is er een nog betere dekking.

  Coniglio says:

  Waarmee is het beste om schilderwerk vetvrij te maken?