verf

Verf over? Zo gooit u het verantwoord weg

Heeft u na het klussen nog verf over waar u niets meer mee gaat doen? Het is voor mens en milieu van belang dat u dit op de juiste manier weggooit. Wat houdt die ‘juiste manier’ in?

Chemisch

Klein chemisch afval: u heeft er vast weleens van gehoord. Batterijen behoren tot deze groep, maar verf ook. Dat komt omdat verf vol chemische stoffen zit die de natuur schade kunnen toebrengen als zij niet op de juiste manier door de afvalverwerker worden bewerkt. Zolang verf nog vloeibaar is, moet u het dan ook inleveren bij een afvalbrengstation. U kunt bij de gemeente waar u woont informeren waar de dichtstbijzijnde locatie is. Ook zijn er gemeenten waar de dienstdoende afvalverwerker een paar keer per jaar een voertuig laat rijden waar u uw klein chemisch afval kunt inleveren. Dit voertuig stopt dan op een locatie in uw woonplaats. Voor mensen die niet zo mobiel zijn of geen vervoer hebben, kan dit een goede optie zijn. Afvalbrengstations liggen vaak wat afgelegen en zo’n voertuig stopt wellicht dichter bij de woning.

Ook ‘hulpmiddelen’ als terpentine, kwastontharder en wasbenzine moet u overigens altijd inleveren bij het klein chemisch afval.

Uitgehard

Als verf al is uitgehard, hoeft u het niet in te leveren als klein chemisch afval. Dan mag het gewoon met verpakking en al bij het restafval. Dit geldt ook voor hard geworden kwasten, rollers en lege spuitbussen.

Heeft u een verfblik staan waar nog een beetje vloeibare verf inzit? U kunt er dan voor kiezen om het blik open te maken en de verf te laten uitharden. Bij grotere hoeveelheden lukt dit doorgaans niet zo goed.

Toch bewaren?

Wilt u uw verf toch bewaren? U kunt er nog heel veel mee doen. Wat? Wij hebben een aantal opties voor u omschreven in het onderstaande artikel.

restjes verf
Lees ook: Gooi restjes verf niet weg, maar hergebruik ze overal in huis en tuin

(Bron: RTL Nieuws, verschillende afvalverwerkers, Milieu Centraal)

Geef een reactie