brandweer

Oplaadbare apparaten maken werk brandweer ingewikkelder

Elektrische auto’s, fietsen en oplaadbare accu’s zijn hartstikke handig, maar kunnen ook heel gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als ze vlam vatten, want het blussen van oplaadbare apparaten en voertuigen is ingewikkeld voor de brandweer.

Handig, maar gevaarlijk

“Het werk van een brandweerman- of vrouw is niet alleen meer het blussen van een slaapkamerbrandje of een Fiat Panda tegen een boom”, zegt Lucien Groenewegen, directeur brandweerzorg bij brandweer Haaglanden in het Algemeen Dagblad. De opmerking van Groenewegen onderstreept dat er een verandering gaande is in Nederland. Fietsen en auto’s zijn steeds vaker elektrisch en mobiele telefoons kunnen onderweg eenvoudig worden opgeladen aan een zogenoemde powerbank. Ook hebben mensen steeds vaker zonnepanelen op hun dak liggen of beschikken zij over een zonneboiler die het water voor hen verwarmt. Zoals gezegd: heel handig, maar ook erg gevaarlijk. Neem zou een powerbank. Zo’n oplaadbare en draagbare batterij wordt erg warm tijdens het opladen van een telefoon, wat ervoor kan zorgen dat er een steekvlam ontstaat als deze beschadigd raakt. Om zo’n soort brand te blussen heeft de brandweer een stuk meer water nodig dan voor een ‘eenvoudige’ brand waarbij geen oplaadbare apparatuur betrokken is.

Op de koffie bij Nissan

Bij de brandweer Haaglanden proberen zij met name bedrijven te wijzen op de gevaren die apparaten met accu’s met zich meebrengen. “Toen een Tesla ruim een jaar geleden in Baarn in brand vloog, waren wij al lang bij de Tesla fabriek op bezoek geweest om te zien wat we moesten doen als het mis ging. Hadden we ook al bij BMW om de tafel gezeten. En waren we bij Nissan op de koffie geweest. Nu wordt langzamerhand de rest van Nederland ook wakker”, aldus medewerker René Verboom in het Algemeen Dagblad.

2 bluswagens voor autobrand

Momenteel rukt de brandweer Haaglanden zeker 2 keer per week uit om branden te blussen waarbij een oplaadbare batterij betrokken is. Vooral branden in elektrische auto’s zijn lastig te blussen, want er is soms wel 10.000 liter water nodig om dit te blussen. Dat betekent dat er 2 blusauto’s uit moeten rukken.

Omdat apparaten met oplaadbare accu’s de toekomst hebben, vindt de brandweer Haaglanden dat de kennis over het blussen van dit soort branden verspreid moet worden onder brandweerkorpsen door heel Nederland.

Zelf maatregelen nemen

U kunt zelf ook de kans op brand in oplaadbare apparaten reduceren. Brandweer Haaglanden geeft tips:

  • Gebruik alleen de originele oplader die bij een product geleverd wordt. Neem geen risico met goedkope laders.
  • Laad elektrische apparaten op onder, of in de buurt van een rookmelder. Zo wordt u meteen gewaarschuwd als er brand ontstaat.
  • Blijf in de buurt van het elektrisch apparaat dat opgeladen wordt. Zo kunt u snel ingrijpen als het onverhoopt fout gaat.
  • Laat nooit een accu in de lader zitten als deze lang niet gebruikt is. De kans op overbelasting neemt toe, met alle risico’s van dien.
  • Stop een oplader direct in een stopcontact en niet in een verlengsnoer dat weer via een ander verlengsnoer met het vaste elektriciteitsnet is verbonden. Zo voorkomt u de kans op kortsluiting.
  • Lees de gebruiksaanwijzing over het opladen en gebruik de juiste spanning.

(Bron: Algemeen Dagblad, website brandweer)

Geef een reactie