oplader

De juiste oplader voorkomt een woningbrand

Na jaren van daling is in 2020 het aantal woningbranden toegenomen. Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn opladers van apparaten één van de grootse boosdoeners. De laders die niet aan de technische eisen voldoen, verhogen het risico op brandgevaar. Het is daarom belangrijk dat u de juiste oplader gebruikt. Hieronder leest u hoe u de kans op een woningbrand verlaagt.

Ontstaan van een woningbrand

De meeste woningbranden ontstaan door menselijk handelen. Een vlam in de pan, smeulende sigaretten en kaarsen op brandgevoelige plekken zijn veel voorkomende oorzaken van een woningbrand. Een opvallende aanstichter, die veel mensen over het hoofd zien, zijn opladers. Wanneer de adapters of de accu’s oververhit raken, vatten ze al snel vlam.

Lees ook: Voorkom brand in uw woning

Een betrouwbare oplader

De laders kunnen brandgevaar opleveren als de connectoren (stekkers) overladen worden of wanneer er kortsluiting ontstaat. De komt vaker voor bij USB-laders die verkeerd zijn geproduceerd. De connectoren van deze laders worden te heet waardoor ze smelten of zelfs exploderen en in brand vliegen.

De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) vermeld, in een onderzoek uit 2016, dat het niet leveren van de vereiste technische documentatie, betekent dat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Een lader aanschaffen van het originele merk wordt het meest aangeraden. Deze zijn vaak wat duurder, maar speciaal ontworpen voor het toestel, beschikken doorgaans over de goede documentatie en zijn daarom ook betrouwbaarder.

Spanning en stroom

Bij het aanschaffen van een (nieuwe) lader moet u letten op ingangsspanning, uitgangspanning, geleverde stroom en de benodigde connector. In Nederland is de gebruikelijke ingangsspanning uit het stopcontact vrijwel altijd 230V/AC.  Elk apparaat heeft een bepaalde spanning nodig om te kunnen werken. Op het apparaat en de oude (originele) lader vindt u welke spanningen er nodig zijn om goed te kunnen functioneren. De geleverde stroom aan een elektrisch apparaat mag hoger zijn, maar nooit lager dan stroom van de originele adapter. Zorg daarom bij het aanschaffen van een nieuwe lader dat deze minimaal dezelfde hoeveelheid stroom kan leveren als het origineel.

Brand in huis voorkomen

De Brandweer adviseert op hun website, te controleren of de apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Leg een telefoon niet onder uw kussen, kijk eens kritisch naar het hoesje van uw smartphone en voel of de ondergrond, waarop uw laptop staat, niet te heet wordt. Leg het apparaat op een veilige plek aan de lader, laad de apparaten nooit ’s nacht op en haal voor het slapen stekkers uit apparaten of het stopcontact. Zo voorkomt u dat apparaten te warm worden en vlam kunnen vatten zonder dat u het in de gaten heeft.

Rookmelders

In 2022 worden rookmelders in elke woning verplicht. Het is belangrijk dat deze op de goede plek hangen. Hang 1 op elke verdieping aan het plafond op tenminste 50 centimeter van de muur en 30 centimeter van de lamp.  Zo wordt een beginnende brand op tijd ontdekt, redt u levens en voorkomt u grote schade.

rookmelder
Lees ook: Wanneer heeft u uw rookmelder voor het laatst gecontroleerd? Dit is hoe vaak dat zou moeten

 

(Bron: AD, Brandweer, NVWA, Conrad)

Geef een reactie