Man met vliegenmepper in bed. Hoe kunt u muggen het effectiefst doodslaan?

Dit is de effectiefste manier om muggen dood te slaan

Muggen kunnen behoorlijk vervelend zijn, zeker ’s nachts. Eerst kunt u niet slapen door een irritant gezoem en ’s morgens wordt u ook nog eens wakker met jeukende muggenbulten. Maar wat is de effectiefste manier om een mug dood te slaan? Met de hand, of toch met de vliegenmepper?

Muggen buiten de deur houden

Het begin van de zomer is ook de start van het muggenseizoen. Over het algemeen zijn ze het actiefst in juli en augustus, al is het ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Vanwege de warme, natte lente worden er in 2024 extreem veel muggen verwacht. Door de vele regen heeft de mug namelijk meer plekken om eitjes te leggen. Deze eitjes ontwikkelen zich beter naar mate het warmer is. Het liefst houdt u de (stekende) insecten helemaal buiten de deur. In een eerder artikel leggen we uit hoe u daar zoveel mogelijk voor zorgt. Ook leggen we uit dat niet helpt om het licht uit doen of een citronellakaars in huis te zetten.

Hoe hard u ook uw best doet, de kans is klein dat u muggen helemaal buiten de deur weet te houden. Om te voorkomen dat ze u steken, wilt u de muggen misschien doodmeppen. Zeker als ze in uw slaapkamer zitten. Hier zijn echter 2 problemen bij. Het 1e probleem is dat u ze vaak wel hoort, maar niet ziet. Het 2e probleem is dat ze onwijs bedreven zijn in het ontwijken van uw klappen.

muggen
Lees ook: Waarom steken de meeste muggen alleen ’s nachts?

Zo ontwijken muggen uw klappen

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de mepper in slechts 8 procent van de gevallen raak slaat. Ze brengen in het vlieggedrag van muggen in kaart en komen tot de conclusie dat muggen de door u gecreëerde luchtstroom gebruiken om aan de dood te ontsnappen. Een mug kan razendsnel ontsnappen doordat zijn vleugels ongeveer 500 slagen per seconde kunnen maken.

Een mug detecteert dat iemand hem probeert te meppen. Als het licht is gebruiken ze daar visuele aanwijzingen voor. In het donker gebruiken ze vooral de luchtstroom van uw mepbeweging als aanwijzing. Bovendien vliegen ze in het donker vaak onregelmatiger, zodat u ze moeilijker weet te vinden. Deze onregelmatige vliegbewegingen, in combinatie met de 500 slagen per seconde en gebruikmaking van de luchtstroom, zorgen ervoor dat ze vaak aan uw klap ontsnappen.

Vliegenmepper met gaatjes

Wel blijkt uit het onderzoek dat een vliegenmepper met gaatjes de effectiefste manier is om een mug raak te slaan. De lucht gaat namelijk door de gaatjes heen, waardoor het moeilijker voor het insect is om de luchtstroom te gebruiken voor zijn ontsnappingspoging.

De onderzoekers willen in de toekomst onderzoeken hoe ze de luchtstroming juist kunnen gebruiken om muggen te vangen. Zij zien een dergelijke uitvinding als een veelbelovend middel om ziekten die muggen verspreiden, voornamelijk malaria, te bestrijden.

(Bron: WUR, RTL, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

  bijbloem says:

  Een theedoek met ferme zwaai tegen de muur helpt ook.
  Alleen moet je dan nog wel een genadeklap geven. 🙂

  bijbloem says:

  Soms kan een klamboe helpen. Wel zorgen dat er geen muggen onder komen.

  pom says:

  Klein en stil ventilatortje helpt mogelijk ook?

  Dirck says:

  We willen te hard slaan!
  Hou deze eens op 20~30 cm afstand rustig er naartoe, de vlieg ziet trage Opa.
  Dan op laatste moment tik en geen smurrie om mijn muren en 70% raak omdat korte tik de luchtstroom te laat kwam.
  De meeste halen 50 cm of meer voor de klap en misser.
  Ook mijn poes doet ’t zelfde, op 10 tot 15 sm besluipen, langzaam met pootje en 95% raak.
  Ze zien haar niet bewegen, en dus geen gevaar.

  Theoreactie says:

  Muggen hebben een hekel aan een plafondventilator en horren, maar toch zijn ze binnen.
  Buiten is vrijwel de enige bescherming Deet , minimaal 50% en geloof me daar gaat je huid kapot van.
  Een muggenmepper en raak slaan is een kwestie van geluk hebben. Wat mij goed helpt is een soort prop van een witte sok, daarmee langzaam de mug benaderen tot op 10cm en dan de mug dood drukken. Vrijwel altijd raak. Op de sok zie je dat je de mug te pakken hebt gehad.

  Ferruccia says:

  Geurolie die muggen verdrijft gebruiken is beter. Doodslaan hoeft niet. “We beginnen steeds beter te begrijpen hoe nuttig insecten waren” was een krantenkop. Als ik vroeger over de Afsluitdijk reed moest ik halverwege even pauzeren om de voorruit van dode muggen te ontdoen. Nu nauwelijks nog een muggenlijk. Zou evolutie kunnen zijn maar ben bang dat het een andere oorzaak heeft. Muggen zijn óók nuttig. Vogelvoer o.a.

  Jojo52 says:

  Een elektrische vliegenmepper in de vorm van een tennisracket is zeer doeltreffend. Altijd raak!