muggen

Krijgen we dit jaar een muggenplaag en gaan muggen in winterslaap? Alles over de mug

Heeft u de eerste mug van het jaar al gezien? Of heeft u zelfs al een muggenbult op uw lichaam ontdekt? Dat kan maar zo, want de muggen vliegen alweer rond. Maar zijn deze vervelende stekers eigenlijk ooit weg of zijn muggen altijd aanwezig? 

Nat voorjaar zorgt voor muggenplaag

Volgens bioloog Arnold van Vliet speelt de wintertemperatuur niet per se een belangrijke rol in het aantal muggen. “Er komen veel muggen als er in het voorjaar veel broedplaatsen zijn voor de muggen om hun eitjes in te leggen. Dat doen ze het liefst in plasjes water, bijvoorbeeld in een kannetje in de tuin na een regenbui”, vertelt Van Vliet aan tijdschrift Quest. Een warme winter zorgt dus niet voor meer muggen, maar een nat voorjaar kan wel een heuse muggenplaag veroorzaken.

Alle muggen in winterslaap?

Dat betekent dat we vooral last hebben van muggen vanaf het voorjaar. De meeste muggen gaan ’s winters namelijk in winterslaap. Maar dit betekent niet dat u in de winter geen muggenbeet hoeft te vrezen. Biologen ontdekken enkele jaren geleden dat er niet 1, maar 2 soorten steekmuggen rondvliegen in huis. Dit zijn de Culex pipiens pipiens en de Culex pipiens molestus. “De pipiens gaat in winterrust. Die slaapt in een hoekje van het huis of in de kelder. De molestus daarentegen is het hele jaar actief op zoek naar bloed. Die kan dus ook in de winter overlast veroorzaken”, legt Van Vliet uit.

Bloedvoorkeur

Wat betreft bloedvoorkeur van de 2 soorten muggen hebben we eigenlijk pech dat juist de molestus ook in de winter actief is. Deze mug houdt namelijk vooral van zoogdieren, dus ook van de mens, terwijl de pipiens vooral gaat voor vogels en maar af en toe wat mensenbloed meepikt.

Hybride mug kan gevaarlijk zijn

De 2 muggensoorten kruisen soms ook met elkaar en dat kan gevaarlijk zijn. Van Vliet: “Er is een hybride variant ontstaan. Zo’n 12 procent van de muggen die we in ons lab hebben onderzocht bleek een kruising tussen de molestus en de pipiens te zijn.” Het gevaar zit hem erin dat deze hybride mug zowel een voorkeur voor bloed van zoogdieren, als dat van vogels heeft. Dat maakt de kans dat mogelijk gevaarlijke vogelziektes worden overgebracht naar de mens een stuk groter. Als een gekruisde mug eerste en vogel die een virus bij zich draagt prikt en vervolgens een mens, kan dat gevaarlijk zijn voor de mens. Een bekend voorbeeld van zo’n gevaarlijk virus is het westnijlvirus, dat zorgt voor milde griepklachten, maar ook een hersenvliesontsteking kan veroorzaken. In Zuid-Europa is daar enkele jaren geleden al een grote uitbraak van.

Controleer altijd op muggen

Gelukkig is de lente dit jaar behoorlijk droog, waardoor muggen zich minder snel voortplanten. Toch zullen er de komende tijd weer veel muggen aankomen. Daarom is het bijvoorbeeld een goed idee om voor het slapengaan altijd even te controleren of er een mug rondvliegt in uw slaapkamer. Maar nog beter is om muggen helemaal te weren. Hoe u muggenbeten voorkomt leest u in dit artikel dat eerder verscheen op MAX Vandaag.

Muggenradar

En wilt u nou weten of er al veel muggen worden gesignaleerd in uw omgeving? Dan kunt u dit bekijken op de muggenradar.

(Bron: Quest, Muggenradar, RTL Nieuws, Archief)

Geef een reactie