Duur 22:06
Gepubliceerd op 10 april 2015

Brandgevaar bij zelfstandig wonende ouderen

Het aantal ouderen dat omkomt door een woningbrand stijgt fors de komende jaren. Zo voorspelt René Hagen van Brandweer Nederland tegenover de NOS. Meldpunt! besteedde eerder al aandacht aan de brandveiligheid van seniorencomplexen.

Oorzaken

Vlam in de pan of een vergeten sigaret. Onder zelfstandig wonende ouderen nemen woningbranden alleen maar toe. En met de vergrijzing in het vooruitzicht zullen de slachtoffers de aankomende jaren met 65% toenemen als we niks doen. Vergeetachtigheid, het minder weten wat ze moeten of kunnen doen en de mobiliteit/zelfredzaamheid zijn grote oorzaken. Er moeten dan ook maatregelen genomen worden als we ouderen langer zelfstandig willen laten wonen.

Maatregelen

In het rapport van ‘De invloed van vergrijzing op brandveiligheid’ van de Brandweeracademie staan 3 soorten interventies om het grote aantal slachtoffers terug te dringen. Allereerst gedragsbeïnvloeding. Ouderen weten nu nog te weinig over bijvoorbeeld brandbare kleding en risico’s bij koken. Ten tweede technische hulpmiddelen. Alleen een rookmelder is niet genoeg, een alarmsysteem dat ook gelijk buren en brandweer waarschuwt is effectiever. Ook automatische blussystemen kunnen helpen. En ten derde de wet- en regelgeving. Dat geldt met name bij seniorencomplexen waar bijvoorbeeld vluchtroutes op trappen niet gangbaar zijn doordat bewoners slecht te been zijn.

Geef een reactie

Reacties (5)

  Joop says:

  M.i. moeten er wijzigingen komen in de bouwverordening van met name appartementgebouwen.
  Hierbij zou de gas-kookaansluiting moeten vervallen en zou men op inductie moeten gaan koken. Inductie reageert qua koken hetzelfde als gas maar is, bijv bij droogkoken, wel beveiligd. Inductie toestellen koelen snel af als de pan er af gehaald wordt. Geen open vuur meer of geknoei met lucifers. Gas explosies gaan dan ook tot het verleden behoren. Koken op inductie is bovendien goedkoper dan op gas.

   RABE says:

   Beste Joop, u heeft precies verwoordt waar ik heel vaak aan denk.
   Veiligheid in de keuken, heel belangrijk.
   Geen gas meer in het huis van ouderen.
   Ik heb het idee dat het kwartje in den Haag nog niet is gevallen.
   Laten we hopen dat men daar nu wakker wordt.

   A. v.d. B.

  kristien12 says:

  Ik ben niet blij met al die bejaarden die verplicht zelfstandig moeten blijven wonen terwijl het bij een aantal niet meer verantwoord is. Maar wat een rare redenering dat ouderen te weinig weten over brandbare kleding en risico’s bij het koken. Die ouderen weten dat donders goed want zij waren ooit ook jong en koken hun leven lang al. Dus niet iedereen over een kam scheren.

   RABE says:

   Bejaarden weten heel veel maar zijn soms een beetje de weg kwijt.
   Dit zie je niet bij iedereen, maar het kan wel gevaar meebrengen als deze mensen zelfstandig wonen.
   Toen mijn moeder jaren geleden ging dementeren was ze eigenwijs en wist alles beter.
   Ze zei het gevaar te zien maar ondertussen vergat ze wel water bij de aardappels te doen.
   Gevolg een zwart gekookte pan. Dit had kunnen uitmonden in een brand.
   Een stuk veiligheid krijg je met inductie, maar soms kunnen de oudjes niet meer zelfstandig wonen.
   Heel triest, maar het is realiteit.

  PaulStorm says:

  Ik ben ook op zoek naar een veiligere manier koken voor mijn moeder van 78. Ik vind het belangrijk dat zij zo lang mogelijk blijft koken zoals zij gewend is, op haar vertrouwde gasfornuis maar dan wel veiliger. Omschakelen naar inductie zie ik niet zo zitten, dan moet ze weer wennen en de bediening met tiptoetsen zal een drempel vormen. Daarbij las ik dat volgens de brandweer er bij koken op inductie net zo makkelijk een vlam in de pan kan slaan, het gaat om hitte en niet de vlam bij gas. Ik ga denk ik voor een paar veilige fornuisknoppen, vond een website met een leuk product van stovebug. Ik koop er eerst twee en ga het proberen bij mijn moeder. Daarmee hoop ik dat mijn moeder veiliger met haar fornuis om zal gaan en kan blijven koken zoals ze gewend is.

Bekijk ook

Meer