Honden eten gras

Waarom eten honden eigenlijk gras?

Hoewel we honden wel eens gras zien eten, zijn het geen grazers. Het verteringsstelsel van de carnivoor is er echt op gebouwd om vlees te verwerken. Toch neemt een groot deel van de honden wekelijks of dagelijks een hap van de groene sprieten. Maar waarom doen ze dit dan?

Normaal honden gedrag

De voornaamste reden dat honden gras eten is vooral omdat ze het gewoon lekker vinden. Sommige viervoeters hebben zelfs een voorkeur voor een specifiek soort gras. Er zijn vermoedens dat honden gras eten om een voedingstekort aan te vullen, maar zelfs honden met een uitgebalanceerd dieet eten gras. Het eten van gras (dat niet bewerkt is met chemicaliën) kan dan ook geen kwaad. Gras bevat zelfs Omega-3 vetzuren wat gezond kan zijn voor het dier.

Kalmerend effect

Om er achter te komen waarom uw hond nou precies gras eet, kunt u het beste kijken naar de wanneer hij dit doet. Er wordt beweerd dat honden gras eten uit verveling, frustratie of omdat ze stress ervaren. Het kan ook voorkomen dat wanneer het dier zich in een conflictsituatie bevindt, het opeens gaat happen naar gras. Het kauwen van gras zorgt namelijk niet alleen voor een kalmerend effect, maar is ook een manier om agressie af te reageren.

honden
Lees ook: Het is bewezen, honden zetten puppy-ogen op als wij naar hen kijken

Instinctief gedrag

Toch kan het eten van gras wel een functie hebben voor de hond. Ze krijgen namelijk door hun lichamelijke verzorging, tijdens het spelen en door te eten, zand en ongedierte binnen. De hond kan hierdoor last krijgen van de maag en wil zo snel mogelijk van het ongedierte af. Het dier eet dan instinctief gras om deze uit het lichaam te verwijderen. De grassprieten zorgen voor irritatie in de keel en maag waardoor een braakreflex wordt opgewekt. Zo kan het ongedierte het lichaam verlaten. Jonge honden eten om deze reden vaker gras. Het spijsverteringsstelsel van puppy’s is namelijk minder ontwikkeld en gevoeliger voor darmparasieten.

hond slaapplaats huis
Lees ook: Wat is de beste slaapplaats voor uw hond in huis?

Geleerd van de wolf

Er is een theorie dat het instinctief eten van gras door de honden is overgenomen van hun voorouders, de wolven. Ook de wolf eet gras om zo snel mogelijk van de darmparasieten af te komen. Maar bij honden komen de parasieten veel minder vaak voor dan bij de wolf. Honden krijgen van hun baasjes gezonde voeding en preventief bestrijdingsmiddelen tegen de parasieten. Daarom is gras niet noodzakelijk in het voedingspatroon van de hond om parasieten te bestrijden.

Overmatig eten van gras

Dat de hond gras eet, kan dus geen kwaad. Maar wanneer u het dier vaak gras ziet eten in combinatie met veel braken en andere ziekteverschijnselen, is het goed  om een dierenarts in te schakelen. Het kan namelijk duiden op een onderliggende oorzaak zoals een chronisch maag- en/of darmprobleem.

(Bronnen: Hondenlot, Applied Animal Behaviour Science in California, Why do dogs eat grass- Veterinary Medicine, medisch centrum voor dieren, Rover)

Geef een antwoord

Reacties (5)

  CVAB says:

  Goedemorgen, Ik mis hierbij 2 elementen.
  Wanneer de hond zelf een haas, konijn of een fazant vangt eet hij in beginsel de maag en darminhoud op, pas daarna het spierstelsel en . grote delen met huid en haar en wat niet verteerd braakt de hond direct zelf weer uit.
  Tevens eet de hond gras ook wanneer het hard groeit omdat dan het eiwitgehalte hoog is.

  ariew says:

  onzin…honden eten gen gras omdat ze het lekker vinden of voor aanvulling vitamientjes Honden kunnen gras niet eens verteren en spugen het uit zoals ze het opgegeten hebben. Honden eten gras omdat ze maagkrampen hebben van oplikken haren bij het wassen, die haren vormen haarballen en die moeten eruit omdat ze ook niet verteren. Dat is dus de enigste reden waarom ze scherp gras eten want dat wekt vrijwel dezelfde dag spuugneigingen op

   astolk says:

   Inderdaad bovenstaande klopt. Onze hond eet gras bij maagkrampen, deze zijn vaak duidelijk hoorbaar. Ze gaat op zoek naar een bepaald soort gras en eet daarvan. Na verloop van tijd zijn de krampen over en eet ze weer gewoon haar brokken.

  josje1950 says:

  Mijn hond een Yorkshire terriër eet altijd gras tijdens het uitlaten en hij spuugt daarna nooit

  Frankje says:

  Mijn hond eet regelmatig brandnetels. Wie weet waarom?