hond

Hoe zit het? Mag u de hond aan een paaltje binden voor een winkel?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mag u de hond aan een paaltje binden voor een winkel?

Hond aan een paaltje?

Winkels laten lang niet altijd honden toe, waardoor er soms niets anders op zit dan de hond eventjes vast te binden aan een paaltje. Dit kan een trieste aanblik zijn, waardoor de vraag rijst of het eigenlijk wel mag, een hond vastbinden aan een paal.

Wat zegt de wet?

Het antwoord op deze vraag is terug te vinden in de Wet Dieren, een speciale wet rondom dierenwelzijn die sinds 2011 van kracht is. In deze wet staat niet specifiek dat een hond vastbinden aan een paal voor een winkel niet mag, wat dus impliceert dat het gewoon kan. Wie de wettekst bekijkt ziet dat er wel enige restricties zijn. Zo staat in artikel 2.1, 1e lid het volgende: “het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen.” Het is vermoedelijk niet zo bezwaarlijk voor het welzijn van het dier om het voor een kort winkelbezoek even alleen te laten, maar als dit te lang duurt kan dit natuurlijk wel het geval zijn. Bovendien staat er in de wet ook dat dieren geen honger of dorst mogen lijden. Dit kan natuurlijk ook gebeuren als een hond te lang is vastgebonden.

hond
Lees ook: Hoelang kunt u uw hond of kat écht alleen thuislaten?

Hulp van politie

Wat te lang is, is natuurlijk een subjectief gegeven. De wet zegt hier dus niets over, maar het eigen moreel kompas is wel een goede raadgever. Wie vindt dat een hond te lang is vastgebonden, kan de hulp van de politie inschakelen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in 2019 in Doetinchem, zo blijkt uit een artikel van het Algemeen Dagblad. Daar rukt de politie uit nadat 2 honden na een paar uur nog steeds niet zijn opgehaald door de baas. 1 van de honden heeft de paspoorten van bieden honden om de nek, wat erop kan duiden dat het hier gaat om 2 gedumpte dieren. De politie heeft de honden uiteindelijk meegenomen. In datzelfde jaar moet de politie ook in actie komen als mensen melding maken van een vastgebonden hond voor de deur van een supermarkt in Weert. De hond zit hier dan al 3 uur, omdat het baasje het dier vergeten is, zo schrijft de regionale krant De Limburger. Het baasje krijgt vervolgens een reprimande van de politie.

Als iemand een hond echt te lang achterlaat en dus het welzijn van het dier benadeeld, kan er een straf volgen. Wie een dier achterlaat kan 30 uur taakstraf krijgen.

Gestolen honden

Een hond achterlaten voor de winkel is dus niet bij wet verboden, maar het kan dus wel voor nare situaties zorgen. Bovendien worden er ook weleens vastgebonden honden gestolen. In 2021 attendeert de politie hondeneigenaren op het feit dat er meer meldingen van hondendiefstal binnenkomen. Wie een hond aan een paal vastbindt, maakt het dieven natuurlijk erg makkelijk.

(Bron: Politie, Dierenpolitie, Indebuurt.nl, De Limburger, Algemeen Dagblad, wetten.nl, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  StifDick says:

  Ik vind dit zo raar. Dat doe je niet. Je gaat toch ook niet je kinderen vastbinden aan een paal.

   girliemeisje says:

   Sorry wat is dat nou voor een vergelijking? Doe je kinderen dan wel aan halsband en riem als je met je kinderen gaat wandelen? De vergelijking alleen al. De meeste honden rennen weg, by een weg op, dus dat is voor hun eigen veiligheid ten tweede daar je honden niet mee naar binnen mag nemen krijg je natuurlijk van die soort situaties. En dan is het echt niet anders dan je hond meenemen die je vastlegt als je bv op het terras zit, of dat ze buiten 5-10 min aan de laan wachten totdat baasje thuis is. Ik vind dat 10 x een betere oplossing dan mijn hond alleen thuislaten.
   Ik vind dat wel end hoor zo’n vergelijking van hond en kinderen. Dan krijg je weer zo’n iemand die het zg zielig vindt, een sneer geeft, van let een beetje op je hond. Kijken of diegene haar zieliger vindt als ze haar hoort huilen, als ze alleen thuis is. Om mensen gevoelen op honden of sowieso didn’t te projecteren is raar.