honden

Het is bewezen, honden zetten puppy-ogen op als wij naar hen kijken

Heeft u het idee dat een hond u met zijn blik iets probeert duidelijk te maken? Dat kan kloppen. Speciaal voor u zet hij zijn grootste, liefste of meest smekende ‘puppy-ogen’ op. Wetenschappers hebben ontdekt dat honden extra expressie vertonen wanneer mensen naar hen kijken.

Experimenten

Aan de Britse universiteit in Portsmouth is met 24 honden een reeks experimenten uitgevoerd. Auteur van het onderzoek, professor Bridget Waller, en haar team hebben daarbij met behulp van camera’s de expressies bekeken van honden in verschillende situaties. Zo hebben zij mensen de honden laten aankijken, zich van de honden laten afkeren, beloond met een snoepje of juist niet. Daarna zijn de camerabeelden beeld voor beeld geanalyseerd.

Aandacht en affectie

Wat blijkt? Als de honden aangekeken worden zijn zij eerder geneigd om hun tong te laten zien. En hun wenkbrauwen op te trekken, zodat hun ogen groter lijken. Op de momenten dat de mensen met hun rug naar de honden gaan staan is dat niet meer het geval. Ook snoepjes hebben niet dezelfde uitwerking als de blik van een mens. Dit weerlegt eerdere aannames dat de uitdrukkingen onbewust zouden zijn. Ze doen het speciaal om aandacht of affectie te krijgen. Onderzoeker Juliane Kaminski in The Telegraph: “We zijn er nu van overtuigd dat gezichtsuitdrukkingen bij honden afhankelijk zijn van de menselijke aandacht die ze krijgen en niet alleen van enthousiasme.”

Smelt u ook als uw hond u aankijkt of kunt u zijn blik weerstaan?

(Bron: AD)

Geef een antwoord