Een crème brûléebrander die aanstaat.

Waar is een crème brûléebrander nog meer voor te gebruiken?

Veel keukenapparatuur of keukenhulpjes gebruiken we maar voor 1 ding en ligt de rest van de tijd te verstoffen in een kast of lade. Zonde natuurlijk. Hetzelfde geldt voor een crème brûléebrander of gasbrander voor in de keuken. Maar deze is voor meer handig, dan u misschien denkt.

Toch eerst even de crème brûlée zelf

Uiteraard is de crème brûléebrander voor dit dessert te gebruiken. Het kristalliseren van suiker gaat prima met de brander. Het zorgt voor een harde suikerlaag, waaronder de custard nog zacht is.

Crème brûlée van geitenmelk en tijm

Tips om met een crème brûléebrander om te gaan

Voordat we nog meer mogelijkheden beschrijven waar u de gasbrander voor kunt gebruiken, willen we nog wat tips meegeven over hoe u het beste met de brander om kunt gaan. Misschien open deuren, maar liever voorkomen dan genezen zeggen we maar. Kijk goed of het materiaal wat u wilt gaan verwarmen wel geschikt is voor hoge temperaturen of een vlammetje.

Zet ook niks brandbaars in de buurt, het is toch een vlam wat uit het apparaatje komt. Richt de brander omhoog, in het luchtledige wanneer u hem aansteekt. Stel daarna de vlam af. Een kleinere vlam is beter dan een grote. Houd (klein)kinderen op veilige afstand. En controleer wanneer u klaar bent of hij goed is afgesloten en uitgezet. Goed, dan nu tips wat u er nog meer mee kunt doen.

Meringue garen met een gasbrander

Een crème brûléebrander is handig om meringue mee te karamelliseren. Bijvoorbeeld voor het toetje omelet Sibérienne. Deze ijstaart, die ook in de oven gaat, wordt afgemaakt met schuim. Dit moet garen, dat kan in de oven of maak het af met een crème brûléebrander.

Een tosti-ijzer kan voor meer gebruikt worden.
Lees ook: Niet alleen tosti’s, dit kunt u ook klaarmaken met uw tosti-ijzer of tostigrill

Een gerecht losmaken van de vorm

Heeft u een gerecht wat op moet stijven in de koeling, maar wat ook weer compleet uit de vorm moet komen? Vaak zit het vast aan de schaal en is het lastig om dit eruit te krijgen. Door de crème brûléebrander kort aan de buitenkant van de vorm te houden, warmt dit wat op en laat het los. Pas wel op met het materiaal van de vorm, niet alles is geschikt tegen de vlam en hoge temperatuur.

Geschifte botercrème oplossen met een crème brûléebrander

Maakt u botercrème en raakt hij in de schift? Dan hoeft u niet altijd opnieuw te beginnen. Vaak is het nog te redden. Heel Holland Bakt legt meerdere manieren uit, waarvan 1 de kom verwarmen is. Alle ingrediënten moeten weer dezelfde temperatuur krijgen, dus houd de crème brûléebrander tegen de zij- en onderkant van de kom aan. Dan is de kans groot dat de botercrème weer goed wordt.

olijfolie
Lees ook: Olijfolie: niet alleen handig in de keuken, maar ook tijdens het schoonmaken

Kaarsen in een pot die oneven opbranden

Als een lont van een kaars niet helemaal in het midden zit, brandt hij niet mooi op. Bij kaarsen die in een pot zitten, blijft dan aan 1 kant een hoop kaarsvet over. Zonde. Ook hierbij kan de gasbrander uitkomst bieden. Let wel even op het materiaal van het potje en laat de vlam niet te lang en te dicht bij de rand.

Ga met het vlammetje aan de binnenkant van de pot langs het kaarsvet. Zo smelt u het weg. Let er ook op dat de lont nog zichtbaar blijft, anders verzuipt u hem. Dan kan de kaars niet meer aangestoken worden. Dit is wel een trucje waarbij enige handigheid geboden is.

Kaas smelten met een gasbrander

Vergeten kaas op de hamburger te leggen tijdens het bakken? Of heeft een gerecht nog een gegratineerde laag nodig? Pak de crème brûléebrander erbij en smelt zo de kaas. Want gesmolten kaas maakt iets extra lekker, toch?

kattenbakvulling
Lees ook: Waarom het ook zonder kat handig is om kattenbakvulling in huis te hebben

Vlees en vis een klein brandlaagje geven

Ook vlees en vis kunnen bewerkt worden met een gasbrander. Gaar een stuk rundvlees wel even voor, maar maak het eens af met de crème brûléebrander. Het geeft een knapperige laag en een extra smaaktoevoeging. Pas wel op dat u niet te lang met de brander over het vlees gaat, dan kan het namelijk verbranden. Het is dan niet meer aan te raden om te eten.

In de Aziatische keuken worden plakjes vis bij sushi nog weleens lichtjes gebrand, om ze een extra smaak mee te geven.

Recepten die een gasbrander nodig hebben

Zoekt u nog recepten waarbij een gasbrander goed van pas komt? Denk dan eens aan deze zalmtartaar of dit schuimtaartje met frambozencrémeux. Of leuk voor Halloween: schuimspookjes.

(Bron: FavorFlav, Braadbaas, Culy, Heel Holland Bakt, Coquinaria. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie