oliebol

De 50 lekkerste toetjes ter wereld? CNN kiest ook voor onze oliebol

Nieuwszender CNN heeft reisjournaliste Jen Rose Smith erop uit gestuurd om de allerlekkerste toetjes van de wereld op een rij te zetten. Daar is een top 50 uit gekomen. In de lijst staan overheerlijke gerechten die te verwachten zijn. Zoals apfelstrudel, Schwartzwälder Kirchetorte, crème brûlée en tiramisu, maar ook… onze eigen oliebol.

Internationale invloeden

Smith heeft de wereld rondgereisd om vele zoete lekkernijen te proeven en daarnaast heeft zij gesprekken gevoerd met chef koks van Europa tot Azië en van Noord-Amerika tot Zuid-Amerika. Daarbij is zij erachter gekomen dat sommige desserts oorspronkelijk niet als toetje bedoeld zijn, maar dat zij inmiddels wel zo gegeten worden. Vaak zitten er ook prachtige, internationale verhalen achter een zoetigheid. Zo kan de Italiaanse tiramisu alleen bestaan dankzij chocolade die afkomstig is van internationale handel en blijken veel toetjes beïnvloed te zijn door andere culturen.

Overheerlijke manier om Oudejaarsavond te vieren

Over onze oliebollen zegt CNN dat het misschien een eenvoudige snack lijkt, maar dat deze knapperige, zoete ballen met rozijnen of krenten een heerlijke manier zijn om Oudejaarsavond te vieren. Ze kunnen daarnaast het beste vers en warm gegeten worden bij een oliebollenkraam op straat. Volgens CNN nemen Nederlanders de oliebol erg serieus en is er zelfs een jaarlijkse test die uitwijst waar de beste oliebollen verkocht worden. Al is die test sinds afgelopen jaar verleden tijd, sinds het AD ermee gestopt is.

Oliebol versus Cheesecake

In de top 50, die op alfabetische volgorde opgesteld is, kan de oliebol zich dus meten met andere overheerlijke toetjes, zoals ook bijvoorbeeld de Franse tarte tartin. Volgens Smith een ware verrassing voor wie het nog nooit eerder gegeten heeft, met hemelse smaken. En de populaire New York Cheesecake, die net als de inwoners van de stad zelf een zeer internationale oorsprong heeft. Zo is de romige lekkernij terug te vinden in onder andere de Duitse kasekuchen en versies met verse kaas in Italië.

Wat is uw favoriete internationale toetje?

(Bron: CNN)

Geef een reactie