Spookschuimpjes

Schuimspookjes van Robèrt van Beckhoven

Om met Halloween iets extra ‘griezeligs’ op tafel te zetten heeft Robèrt van Beckhoven schuimspookjes bedacht.

Ingrediënten (voor 10-12 stuks):

  • 120 gram bloem
  • 80 gram boter
  • 25 gram ei
  • 40 gram basterdsuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • snuf zout

Voor de schuimvulling:

  • 75 gram eiwit
  • 15 +135 gram suiker
  • 45 gram water
  • 2½ blaadje gelatine, geweekt in ruim koud water

Voor de afwerking:

  • 200-250 gram pure chocolade, getempereerd
  • witte rolfondant

Extra nodig:

  • tartelettevormpjes (of gekartelde steker) van 5 cm Ø, ingevet
  • crème-brûléebrandertje
  • steker van ca. 12-15 cm doorsnede

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 170 ⁰C boven- en onderwarmte.
  • Meng voor de koekbodempjes de boter met het ei, de suiker, het amandelmeel en zout. Voeg de bloem toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Als het deeg erg plakt kunt u het, ingepakt in plasticfolie, 15-20 minuten laten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op ca. 3½ mm dikte. Bekleed hiermee de tartelettevormpjes of steek er zoveel mogelijk rondjes uit en leg op de bakplaat.
  • Bak de koekjes in ca. 15 minuten lichtgoudbruin en gaar. Laat afkoelen.
  • Maak ondertussen de schuimvulling. Klop het eiwit los en luchtig met 15 g suiker. Kook de rest van de suiker met 45 g water tot 120 ⁰ Voeg het hete suikerwater toe aan de opgeklopte eiwitten terwijl de machine blijft draaien. Voeg ook de gelatine toe (niet uitknijpen) en laat de massa al kloppende afkoelen tot iets boven lichaamstemperatuur.
  • Spuit met de spuitzak doppen meringue op de afgekoelde koekjes; blijf een paar mm van de rand. Brand de doppen voorzichtig af met een brandertje. Laat opstijven in de koelkast.
  • Dip de zoenen met de schuimvulling in getempereerde chocolade en laat opstijven.
  • Rol de fondant zo dun mogelijk uit; dat eet het lekkerst en geeft het mooiste resultaat bij het vouwen. Steek er rondjes van ca. 12-15 cm Ø uit en drapeer over de zoenen. Snijd de randjes eventueel een beetje bij als de ‘lakentjes’ te groot zijn.
  • Vul een cornetje van bakpapier met getempereerde chocolade en breng hiermee de oogjes van de spookjes aan.

(Bron: Robèrt van Beckhoven / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie