olijfolie

Olijfolie: niet alleen handig in de keuken, maar ook tijdens het schoonmaken

Olijfolie is voor velen onmisbaar in de keuken. Maar wist u dat u deze olie voor meer kunt gebruiken dan alleen koken? Olijfolie werkt ook heel goed om allerlei materialen mee schoon te maken of op te poetsen. 

Houten oppervlakken

Zien uw houten oppervlakken er ook geregeld dof uit na het schoonmaken? Probeer deze dan eens schoon te maken met olijfolie. Hierdoor wordt het hout niet alleen schoon, maar gaat het ook prachtig glanzen, doordat de olie zorgt dat het hout niet uitdroogt. Houten oppervlakken maakt u het beste schoon door citroensap of azijn te mengen met een beetje olijfolie. Gebruik ongeveer één derde azijn of citroensap en 2 derde olijfolie. Gebruik vervolgens een zachte doek bij het schoonmaken.

Zilverwerk en roestvrijstaal

Olijfolie is ook een heel geschikt middel om zilverwerk mee op te poetsen. Door deze olie te gebruiken gaat uw zilver niet alleen glanzen, maar krijgt het ook een extra beschermlaagje over zich heen. Zo beschadigt het minder snel en hoeft u het dus ook minder vaak te poetsen. Dit geldt trouwens ook voor roestvrijstaal.

Gietijzeren pannen

Is uw gietijzeren pan aangekoekt? Pas dan op met het gebruik van normaal afwasmiddel, dit kan de beschermende laag in de pan namelijk aantasten. Wat dan wel werkt? Olijfolie! Dit zorgt namelijk voor een natuurlijke antiaanbaklaag in de pan. Meng de olijfolie met wat korrels grof zeezout, die zorgen er namelijk voor dat ook hardnekkige etensresten uit de pan verdwijnen.

Leer

Ook leer en olijfolie zijn een goede combinatie. Olijfolie zorgt er namelijk voor dat kleine krasjes of kleurvervagingen in het leer nagenoeg verdwijnen. Ook laat de olie uw leren voorwerpen weer als vanouds stralen.

(Bron: Algemeen Dagblad, The Kitchn, Margriet.nl)

Geef een reactie