koelkast geur

Vieze geur in de koelkast? Zo voorkomt u het en zo komt u er vanaf

Sommige etenswaren hebben een negatieve invloed op hoe het ruikt in de koelkast. Maar er zijn meer redenen waarom een koelkast een vieze geur kan krijgen. We vertellen hoe u stank voorkomt of er weer vanaf komt.

Sopje

De koelkast heeft van tijd tot tijd reiniging nodig. Er blijven restjes van etenswaren achter of soms lekt er iets. Als dat te lang blijft zitten bouwt er zich een steeds onfrissere geur op. Neem de koelkast daarom minstens elke 3 maanden af met een sopje en haal daarnaast plakkerige plekken direct weg. Vergeet hierbij de rubbers niet, daar kunnen anders ook schimmels in komen. Haal de kruimels weg met een stofzuiger en veeg de rubbers schoon met en vochtige doek en wat afwasmiddel.

Houd het afvoergaatje vrij

Controleer verder het afvoergaatje achterin de koelkast. Die moet goed schoon zijn om de condens af te voeren, die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaat. Anders kan er een laagje water onderin de koelkast ontstaan, dat uiteindelijk niet zo fris meer ruikt. Prik de afvoer door met een satéprikker met daaromheen wat keukenpapier gewikkeld. De Consumentenbond adviseert eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje te laten lopen.

Loop na op houdbaarheidsdatum

Voorkom dat producten over datum raken en gooi ze weg als dit toch het geval mocht zijn. Een open pak zure melk zult u zich anders nog lang herinneren.

Besparen energie
Lees ook: Geld besparen op het energieverbruik van uw koelkast? Zo doet u dat

Verpak luchtdicht

Etenswaren met een sterke geur, zoals salami, een Frans kaasje of verse haring kunnen in korte tijd de hele koelkast overnemen. Verpak ze daarom in bijvoorbeeld vershoudfolie of luchtdichte bakjes.

Gebruikte theezakjes

Theezakjes kunt u na gebruik en als ze zijn opgedroogd in een open bakje doen en in de koelkast zetten om geurtjes te neutraliseren.

Baking soda

Plaats een geopend zakje baking soda in de koelkast. Dit poeder neemt tot wel een maand lang geurtjes op en kan daarna nog een 2e leven krijgen als schoonmaakmiddel voor bijvoorbeeld de magnetron.

Kopje azijn

Azijn voorkomt nare geurtjes. Door het in een kopje in de koelkast te zetten worden andere geuren gemakseerd. Dit is alleen niet geschikt voor degenen die nou juist een hekel aan de geur van azijn hebben.

Appel of citroen

Een doorgesneden appel of citroen op een schoteltje neemt zolang die nog vers zijn geurtjes uit de koelkast op. Het werkt ook met een uitgeknepen citroen waarvan het sap bijvoorbeeld gebruikt is voor een gerecht. Vervang de vruchten wel zo gauw ze gaan uitdrogen, want dan krijgen ze van zichzelf een minder frisse geur.

Koffie(prut)

Laat koffieprut, gemalen koffie of wat koffiepads drogen en zet dit daarna in een bakje in de koelkast. Het absorbeert geurtjes prima en ruikt van zichzelf ook aangenaam.

Geurverwijderaar

Er zijn ook speciale geurverwijderaars te koop, die geuren in de koelkast voorkomen of als sneeuw voor de zon laten verdwijnen.

Lees ook: praktisch en handig: een efficiënt ingerichte koelkast.
Voedsel bewaren in de koelkast: een lesje koelkast-etiquette.
IJslaag in de vriezer? Wij hebben tips voor het ontdooien.

(Bron: Culy, Libelle, Consumentenbond archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    farida says:

    goedemorgen,
    ik leg een stukje hoe in de koelkast, dat helpt uitstekend,
    met een rietje maak ik de het schoon en niet met een Saathe prikker,

    👍🏼👍🏼👍🏼

      farida says:

      Uie, bedoel ik