een vrouw probeert perfume layering

Verschillende soorten parfum combineren voor een unieke geur: zo werkt perfume layering

Heeft u meerdere favoriete parfumgeuren, dan kan het een leuk experiment zijn die eens te combineren. Verschillende laagjes parfum over elkaar aanbrengen, wordt ‘perfume layering’ genoemd. Door dit te doen, creëert u een unieke geur. We vertellen hoe dit in zijn werk gaat en hoe u het beste resultaat krijgt.

Hoe werkt perfume layering?

Perfum layering, in het Nederlands: parfum gelaagdheid, bestaat zoals het zegt uit het combineren van verschillende soorten parfums. Die worden in laagjes over elkaar heen gedragen. Door dit te doen, ontstaat er een nieuwe geur, die u helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen. Kies hiervoor 2 of meer geuren en laat elk parfum tussendoor eerst opdrogen, voor u de volgende geur aanbrengt. Dit hoeft overigens niet op dezelfde plek te zijn. Beter van niet zelfs. U kunt het ene parfum bijvoorbeeld in uw hals gebruiken en het volgende op uw polsen, kleding, enzovoort. Het voordeel van het aanbrengen op de huid, is dat de geur zich dan ook mengt met uw eigen lichaamsgeur.

Het werkt het beste wanneer u niet te veel zware geuren combineert, maar juist zware en lichte geuren afwisselt. Begin daarnaast altijd met de zwaarste geur en werk naar de lichtste geur toe, zodat die laatste ook een kans krijgt in het geheel. Wanneer u perfume layering voor het eerst uitprobeert kunt u bijvoorbeeld beginnen met parfums waarvan de ingrediënten op elkaar lijken. Dat houdt het wat eenvoudiger. Zo gauw u de smaak te pakken heeft, kunt u de geuren desgewenst steeds weer aanpassen.

parfum
Lees ook: Waarom de geur van parfum opeens verandert

Het leuke is dat de geuren zo steeds weer net anders uitvallen. En u kunt ze zo ook afstemmen op bijvoorbeeld uw stemming, het seizoen of de gelegenheid. Het is vooral een kwestie van uitproberen. Het is wel zaak om een goede balans te vinden. U wilt niet dat u al van verre geroken wordt, wanneer u bij anderen in de buurt komt. In een eerder artikel vertellen we meer over de ongeschreven regels bij het dragen van parfum.

En een extra tip van de redactie van MAX Vandaag: gebruik van elk parfum dat u ervoor gebruikt een fractie van wat u normaal gebruikt. Dan wordt het bij elkaar niet te snel te veel.

Welke parfumgeuren passen bij elkaar?

Welke geuren bij elkaar passen is ten eerste een kwestie van eigen smaak. Maar wat bijvoorbeeld goed werkt bij perfume layering, is een bloemige geur als die van rozen, te combineren met een frisse en fruitige geur van citrus. Een kruidige geur gaat goed samen met een houtachtige geur en harsgeuren met bloemen of specerijen. Heel uitgesproken of ‘botsende’ geuren laten zich over het algemeen minder makkelijk mengen.

Meer soorten geuren mengen

De geuren die u bij perfume layering combineert, hoeven niet alleen parfums te zijn. Het werkt goed er ook andere, minder sterk ruikende producten die u gebruikt bij te betrekken. Zo verdiept en verandert u uw unieke geur bijvoorbeeld met een goed gekozen deodorant, bodylotion of haarproduct.

(Bron: Kruidvat, Cosmopolitan, olcaygulsen.nl, iciparisxl.be, benc.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Tinika51 says:

  Een parfum luchtje kan heel prettig zijn, maar voor mensen met een parfum allergie is het een ramp. Af en toe loop je iemand voorbij die heel erg veel parfum heeft opgedaan.
  Ik las laatst zelfs dat een restaurant de klanten verzocht minder parfum op te doen omdat dit teveel overlast geeft.
  Het advies om een fractie van verschillende parfums te nemen zou best snel teveel kunnen zijn. Dus ik hoop dat mensen hier ook over na willen denken en parfum op bescheiden schaal gaan gebruiken.

  Dirck says:

  Waarom mag dit en mag ik hier niets van zeggen?
  Als ik stink bommetje koop mag niet, ook een geur die ik leuk vond!
  Maar als er 10 mensen met 10 geuren naast me komen, dan ga ik weg.

  Voor de was thuis ook Parfum vrije Wasmiddel gekozen, wil die zeep stank niet hebben.
  Ooit een spuitbus Action Dennenspray voor Toilet gespoten, 3 dames boos en ruzie!
  Als zij dit wel mogen mag dit toch ook?
  Ik ruik prima maar Zweet + Camouflage, gewoon deodorant nemen zonder geurtje graag.
  Werk weggestuurd en gelijk gedaan, eten was op.. en toetje gemist.
  Ook de rekening niet betaald want zij eiste dat ik gelijk weg ging.
  Ik ga dan echt gelijk weg en niet op rekening wachten.
  Die Horeca mag ik nooit meer in en ik vind dat ook wederzijds prima.