dekbed

Uw dekbed verschonen wordt zo een stuk gemakkelijker

Dat het belangrijk is om regelmatig beddengoed te verschonen, weten we allemaal wel. Maar toch kan het elke keer weer een vervelend klusje zijn om de overtrek om uw dekbed te doen. Helemaal wanneer het om een 2-persoonsdekbed (lits jumeaux) gaat. Maar er is een manier om het simpeler en minder zwaar te maken.

Dekbed in de overtrek schudden

Waarschijnlijk bent u gewend om het dekbed te verschonen door het dekbedovertrek binnenstebuiten te keren, dan met uw handen de bovenste 2 punten te pakken en zo met uw handen in de overtrek het dekbed te pakken. Een beetje schudden en alles op de plek leggen en het zit goed. Maar dit kan best zwaar zijn, bijvoorbeeld met een winterdekbed of met een 2-persoons variant zoals een lits jumeaux van 240 bij 220 centimeter.

Bed opmaken
Lees ook: Bed opmaken? Zo belangrijk is dat

De rolmethode

Er is ook een andere manier om uw dekbed te verschonen, zonder dat u zwaar moet tillen. Deze methode wordt ook wel de burrito-rol of de sushirol genoemd. Leg de dekbedovertrek binnenstebuiten op uw bed. Leg hier bovenop uw dekbed. Rol dit dan samen op. Start bij het punt waar de hoes vast zit, de bovenkant. Zodra u onderaan bent, vouwt u het dekbed naar binnen toe. Rol vervolgens het dekbed weer uit, terwijl het in de overtrek zit. En zo ligt uw dekbed meteen klaar op uw bed. Vul de hoeken eventueel nog even goed en klaar.

dekbed
Lees ook: 1 dekbed of 2 losse dekbedden, wat is beter?

De redactie test het

De redactie van MAX Vandaag heeft thuis de rolmethode uitgeprobeerd met een dekbed van 200 bij 200 centimeter, met verschillende overtrekken. De methode werkt goed en kost (vrij) weinig kracht, zolang de onderkant van de overtrek volledig los is. Bij een overtrek waarbij aan de onderkant een gedeelte dicht gestikt is bij de hoeken, werkt deze methode minder goed. De rol aan de onderkant is dan te groot en dit zorgt ervoor dat het omvouwen moeilijk gaat. Het zorgde er bij ons zelfs voor dat 1 van de gestikte hoeken open scheurde. Dus bekijk vooraf hoe de onderkant van uw dekbedovertrek eruit ziet en bepaal dan hoe u gaat verschonen.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, PoetsPrins. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (10)

 1. Lourdes says:

  Geachte,
  Ik heb mijn naaister 2 lange ritsen in laten naaien .
  Klap de dekbedhoes open ,leg het dekbed erop dan de ritsen zowel rechts als links dicht doen en klaar. De ritsen zijn in vele kleuren op een rol dus maakt niet uit Holland op internet te koop. Alles kan zo de wasmachine in. Goedkoop en makkelijk ook voor oudere mensen .

 2. duurzamelevensgenieter says:

  Erg herkenbaar dit, ik heb ook ritsen geprobeerd en het vastzetten van mijn dekbed in de bovenste hoeken van het dekbedovertrek met veiligheidsspelden. Een heel gedoe en beiden zijn niet ideaal. Veel handiger vind ik een dekbedovertrek met een kleine opening aan de zijkant van de bovenste hoeken, en in die hoeken lussen om het dekbed vast te zetten. Dan hoef je het dekbedovertrek niet binnenste buiten te keren, maar kun je gewoon de bovenste hoeken van het dekbed naar binnen schuiven en vastzetten terwijl het dekbedovertrek al op het bed ligt. Daarna de onderste hoeken van het dekbed op hun plaats brengen in het dekbedovertrek, aan het voeteneinde van het bed gaan staan en met een paar licht golvende bewegingen het dekbed op zijn plaats schudden. Ik kwam dit voor het eerst tegen in Zweden en nu gelukkig ook in Nederland bij Koala Hug, waar ze het beddengoed van de antibacteriële en hypoallergene stof Tencel maken. Dat is meteen een stuk hygiënischer en energiebesparend, want het zorgt ervoor dat beddengoed maar half zo vaak en op 30 graden gewassen hoeft te worden.

 3. Cologic says:

  Ik doe het weer anders. 240×220 dekbed. Gebruik 2 van die papierklemmen (metalen zwarte of verschroomde klemmetjes , of welke andere kleine knijp lijmklemmetjes enz). ik leg de hoes neer met de dichte kant van me af, de open kant naar me toe. leg mn dekbed erop, en pak beide hoofd-eindpunten, doe die in de hoes, zet aan elke kant een klemmetje, zodat het dekbed recht in de hoes zit, en schud het hele dekbed zodat de hoes eromheen valt. Dan aan de open kant (desnoods nog 2 klemmetjes) dekbed en hoes samen pakken en op bed uitschudden, met de hoofdeind klemmetjes er nog aan. Die zorgen voor een beetje extra gewicht, waardoor het netjes op de matras valt. Open kant hoes (knopen of iets anders) netjes maken. Dan klemmetjes eraf,en in de lade van de dekbedhoezen. Voor de volgende keer.

 4. MauHe says:

  Weet niet of ik dit nou wel zo handig vindt, want zo’n grote hoes volledig binnenstebuiten keren is ook weer extra werk. Ik gebruik gewoon drie wasknijpers waarmee ik het dekbed in de bovenste hoeken en het midden aan de hoes vastmaak waarna ik de het dekbed met hoes oppak en de hoes al schuddend gedeeltelijk naar beneden laat zakken en vervolgens volledig omlaag trek. Maar ik zal deze methode voor alle zekerheid de volgende keer eens proberen.

 5. Rosa Vrijsen says:

  Goedemorgen,

  Ik koop altijd dekbedovertrekken met drukknopen of knopen en iedere week wordt het gewassen en laat ik het links daarna neem ik de hoeken van het het dekbed en het dekbedovertrek vast bij de punten en draai het om op 2 min is het geflikt zonder problemen !

 6. Neeltje113 says:

  Sofiben maakt dekbedovertrekken met een doorlopende rits over 3 zijden. Waardoor het een stuk gemakkelijker wordt om je dekbed in de hoes te krijgen. Omdat het precies rondom je dekbed zit, kan het in principe niet uit de hoes zakken.

 7. Marry 51 says:

  Ik heb op mijn dekbed van 240 x220 3 knopen gezet. Daarna op mijn overtrekken knoopsgaten elastiek.
  Binnenste buitn vastzetten en naar beneden trekken.

 8. Scatola says:

  Hoe je ook doet, het blijft een heel karwei. Ik heb er het volgende op gevonden. Voor het dekbedtijdperk had je lakens en dekens. De dekens waste je ook niet iedere week, op z’n tijd luchten en uitkloppen was voldoende.
  Ik gebruik altijd eerst een laken en het dekbed eroverheen als deken. Het laken is gemakkelijk te wassen en je hebt steeds een schoon bed zonder de worsteling met het dekbed en hoes. Bed verschonen en opmaken is zo snel en gemakkelijk.

  1. Sloepje57 says:

   Ja,dat klopt, heel makkelijk en minder vaak je dekbed hoes verschonen. Ik heb ook eerst het laken op bed en daarover het dekbed met hoes, het laken verschoon je zo vaak je wilt, en de hoes van het dekbed blijft lekker schoon, vooral de bovenkant doordat je het laken er omheen slaat.

  2. De Pintelier says:

   Ik doe het ook zo: op tijd en stond een nieuw laken en basta.
   Als er bezoek komt trek ik het overtrek erover. Aan de beide zijkanten van de bovenkant maakte ik de naad open zodat je hand er goed in kan. Hand erin – neem de hoeken van het dekbed en als je een partner hebt trekt hij het overtrek tot onderaan, waar ik dan een rits ingestikt heb.