dekbed

Hoelang gaat een dekbed mee en wanneer is het aan vervanging toe?

Net als een kussen of matras wordt een dekbed intensief gebruikt. Het komt elke nacht in contact met transpiratie en wordt op den duur vies. Door het te wassen wordt het meestal weer fris, maar uiteindelijk komt er een moment dat het aan vervanging toe is. Wanneer is dat en waar hangt dat vanaf?

Hoelang gaat een dekbed mee?

Hoelang een dekbed mee gaat, is van meerdere zaken afhankelijk. Maar over het algemeen is hun gebruiksduur zo’n 8 tot 10 jaar. Het maakt daarbij uit van welke kwaliteit het beddengoed is, of het 365 dagen per jaar gebruikt wordt, hoeveel vocht u ’s nachts verliest en hoe vaak u het wast. Gebruikt u een zomer- en winterdekbed, dan wordt het bijvoorbeeld maar de helft van het jaar gebruikt.

Wanneer is een dekbed aan vervanging toe?

De tijk en vulling slijten op den duur en het dekbed zal dan niet meer voldoende isoleren, waardoor u het eerder koud krijgt. Merkt u dat het u minder goed warm houdt dan voorheen, dan is dat een goede indicatie dat het aan vervanging toe is.

Het tegenovergestelde kan ook aan de orde zijn. Merkt u dat u het warmer heeft dan voorheen of het zweet u op het lijf staat? Dan kan het zijn dat het dekbed niet meer optimaal ventileert. Het lukt dan niet meer goed genoeg om een te veel aan vocht af te voeren.

U kunt op een eenvoudige manier controleren of uw dekbed aan vervanging toe is. U kunt dit doen door het uit de eventuele hoes te halen en dan voor het raam te houden als het licht is. Schijnt er veel licht doorheen, dan is dat een teken dat het zijn beste tijd heeft gehad. Waarschijnlijk behoudt het dan ook minder goed zijn vorm, wanneer het op bed ligt.

Ook vlekken in het dekbed, die niet meer eruit gaan met wassen, zijn een teken dat een dekbed aan vervanging toe is.

dekbed
Lees ook: Uw dekbed verschonen wordt zo een stuk gemakkelijker

Zo gaat het langer mee

Tijdens de nacht verliezen we zoals gezegd behoorlijk wat vocht. In 10 jaar tijd kan dat oplopen tot wel 1.000 á 2.000 liter. Door het dekbed elke ochtend na het slapen te luchten, kan het dit transpiratievocht weer kwijtraken. In de buitenlucht is ideaal, maar sla het dekbed als dat niet kan, anders in elk geval elke ochtend terug. En maak het bed zeker niet meteen bij het wakker worden op, want dan kan het vocht niet goed verdampen. Dit is ook de reden dat u een sprei in de ochtend niet meteen weer eroverheen moet leggen.

Daarnaast werkt het goed de slaapkamer te ventileren en dagelijks te luchten. Op die manier raakt u een teveel aan vocht ook beter kwijt. Dit zorgt er ook meteen voor dat u minder last heeft van stof en huisstofmijten.

Om ervoor te zorgen dat de vulling goed over het dekbed verdeeld blijft, kunt u het 1 keer in de week goed opschudden. Wissel de zijdes daarnaast regelmatig van kant, zodat het dekbed aan alle kanten even intensief gebruikt wordt.

Heeft u een zomer- en winterdekbed, berg het dan in de periode dat u het niet gebruikt, nooit op in een luchtdichte verpakking. Op die manier kan het gaan schimmelen.

Was het dekbedovertrek daarnaast wekelijks en het dekbed zelf afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is zo vaak als nodig. In een eerder artikel gaan we daar dieper op in.

(Bron: VT Wonen, Libelle, Bedding slaapcomfort, HLN. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    Wij hebben 2 dekbedden. 1 Voor de zomer en 1 voor de winter. Onze dekbedden zitten in een overtrek, dan krijg je geen vlekken. De dekbedden wassen doen wij niet. Als ze een luchtje krijgen leggen we ,ze in de winter buiten een nacht in de sneeuw en dan zijn ze weer als nieuw.