Oven schoonmaken

Oven schoonmaken? Met deze tips is het zo gedaan

Dringt er bij het bakken van een nieuw baksel een onaangename geur uw woning binnen? Zijn de wanden van uw oven vettig en liggen er aangebrande etensresten op het rooster? Dan is de oven toe aan een grondige schoonmaakbeurt. Met onderstaande tips is  hij in een handomdraai weer schoon.

Schoonmaken met baking soda

Baking soda is een wondermiddel voor vele huishoudelijke klussen. Ook voor het reinigen van de oven is het middel ideaal. Het enige wat u nodig heeft is een ovenschaal, baking soda en water.

 • Stap 1: de eerste stap is het leeghalen van de oven. Haal het ovenrooster eruit en zorg dat er geen kruimels meer in de oven liggen. Dit kunt u doen met de stofzuiger of een kruimeldief. Ga hiermee ook even langs de rubberen randjes van de ovendeur, hier blijven meestal wat kruimels liggen.
 • Stap 2: verwarm de oven voor op de hoogste stand, ongeveer 250 graden.
 • Stap 3: doe 2 flinke scheppen baking soda en water in een ovenschaal en meng het door elkaar. Voor een frisse geur kunt u wat citroensap toevoegen.
 • Stap 4: zet de ovenschaal 30 minuten in de voorverwarmde oven. Hierna draait u de oven uit en zet u de ovendeur open zodat deze kan afkoelen.
 • Stap 5: haal  na die 30 minuten de schaal voorzichtig uit de oven. Let op: deze is erg heet en het sodawater kan nog koken. Wanneer de oven is afgekoeld, veegt u de binnenkant met een doek of spons met gemak schoon.

Het mengsel van baking soda kunt u ook gebruiken als scrub om hardnekkige etensresten van de oven te verwijderen. Smeer de resten in met de scrub en wrijf ook deze, nadat het even heeft kunnen intrekken, weg met een vochtige doek of spons.

Reinigen ovenrooster

Het ovenrooster kan in de meeste gevallen gewoon in de vaatwasser. Past dat niet of komt deze er alsnog vies uit, dan hebben we hieronder nog een paar handige tips:

 • Het rooster kunt u insmeren met hetzelfde mengsel van baking soda, als in de bovengenoemde tips. Voor erg hardnekkig vuil kunt u een druppel afwasmiddel aan het mengsel toevoegen. Wrijf het rooster met het mengsel in en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend kunt u, zonder schrobben, met een vochtige doek het vuil wegvegen en het rooster weer in de overn schuiven.
 • Een andere methode om het rooster schoon te krijgen, is het een nacht laten weken in wasmiddel. Vul een bak met water en voeg hier een kopje wasmiddel aan toe. Laat het rooster een nachtje in de bak weken. Het wasmiddel kunt u ook vervangen voor een vaatwastablet of een andere ontvetter.

Een glanzende ovenruit

Wanneer u de binnenkant van de oven heeft schoongemaakt, is de ovenruit aan de beurt. Ga hier niet gelijk met een doek of schuurspons overheen, dit kan namelijk krassen veroorzaken. Wrijf het vuil eerst in met soda papje, laat het 15 min intrekken en veeg het met natte doek weg. Daarna kunt u de ruit om extra te ontvetten  insprayen met azijn, ook dit mag u even laten intrekken. Na ongeveer een kwartier wrijft u de ruit met een droge doek weer schoon.

In de winkel zijn ook ovenreinigers te koop. Lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking en volg de instructies nauwkeurig. In deze middelen zitten vaak wat agressiever stoffen.

(Bron: Roomed, Plein, Margriet, Libelle)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Thibaud TC says:

  dikke resten op een geëmailleerd oppervlak in de oven of bakplaat? Gebruik een scheermesje dat meestal gebruikt wordt om de glazen kookplaat e.d. schoon te maken. Email is een vorm van glas, gaat dus prima.

  rozemarijn13 says:

  Een hele simpele manier om de bodem met aangekoekt vuil schoon te maken is:Wanden en bodem insmeren met een beetje groene zeep, een schaaltje ammonia op de bodem zetten, enkele uren laten inweken ( bv een hele nacht) en je kunt met en schone doek zonder veel werk de oven schoonmaken.

   parrhesia says:

   Dit is een uitstekende mannier om je oven volledig te reinigen zelf pas ik deze ook toe. Vooral omdat je de oven zonder krassende voorwerpen met het grootste gemak schoon krijgt.
   Na wassen met een afwassopje en hij is weer als nieuw!