Een kromme bakplaat? Zo voorkomt u het (en maakt u hem weer recht)

Heeft u een bakplaat die niet meer goed in de oven blijft zitten tussen de gleuven? Of wiebelt hij als hij op een platte ondergrond staat? Dan is de plaat kromgetrokken. Dit is te voorkomen én ook weer op te lossen.

Metaal zet uit bij warmte

Bakplaten worden over het algemeen gemaakt van metaal. En metaal zet uit bij warmte, de ene soort meer dan de andere. Als een bakplaat ongelijkmatig opwarmt, dan zetten verschillende delen uit. Zo trekt de plaat krom. Meestal trekt dit weer recht, zodra de plaat afgekoeld is. Maar dat gebeurt niet altijd.

Verwarm de bakplaat gelijkmatig

Het beste is om een bakplaat zo gelijk mogelijk te verwarmen. Een ronde taart op een vierkante of langwerpige plaat zorgt ervoor dat bepaalde delen open blijven. Zo ontstaat er spanning in de plaat en vervormt het. Lukt het niet om de bakplaat gelijkmatig te beleggen met eten? Kijk dan of het gerecht wat u warm wilt maken ook op een ovenrooster kan. Een diepvriespizza of andere ronde vormen passen daar vaak ook goed op.

Een ovenrek als alternatief voor de bakplaat.

Een te dunne bakplaat is niet goed

Als de bakplaat van te dun materiaal is gemaakt, zal deze snel krom trekken. U kunt testen of het metaal te dun is, door met uw handen de bakplaat proberen te buigen. Lukt dit niet? Dan is het stevig genoeg. Lukt het wel? Dan is het aan te raden een dikkere variant te gebruiken.

Warmte en kou gaan niet goed samen

En als laatste: plaats geen koud voedsel of koud water direct op de hete bakplaat. De kou en hitte zijn geen goede combinatie. Dus laat de plaat eerst afkoelen voor u hem afspoelt onder de koude kraan.

Is een kromme bakplaat slecht?

Een gebogen of licht kromme bakplaat kan nog steeds in de oven gebruikt worden, als hij niet teveel kromgetrokken is. Maar het eten zal (op den duur) wel minder goed gaar worden, omdat de plaat niet meer gelijkmatig verwarmd door de kromming. Zo kan het gebeuren dat de ene kant van de plaat al wel gaar is en de andere kant nog niet. Een rechte bakplaat is voor het beste bakresultaat dus het beste. Zitten er barsten in? Dan moet hij wel vervangen worden.

Een kromme bakplaat weer recht krijgen

Het is mogelijk om de bakplaat zelf weer recht te krijgen. Dit is wel een klusje en geeft geen garanties op een goede uitkomst. Bepaal voor uzelf of het de moeite waard is. Soms valt een kromme bakplaat nog binnen de garantie, als het op korte termijn na aankoop gebeurt. Maar anders is dit de methode:

Verwarm de oven op 200 graden en zet de bakplaat hier zo’n 10 minuten in. Of net zolang tot de plaat warm aanvoelt. Leg een handdoek of theedoek op een platte, stevige ondergrond. Denk aan een betonnen vloer of een werkbank. Zet de bakplaat hierop. Zit de kromming aan de onderkant? Zet hem dan op zijn kop. Zit de kromming juist aan de bovenkant? Leg hem dan normaal neer. Pak een 2e hand- of theedoek en leg deze op de plaat, dit voorkomt krassen. Tik zachtjes met een hamer op de kromme stukken, tot de rechte vorm terug is.

Is de bakplaat weer recht, maar nog wel aangekoekt? Dan hebben we daar ook tips voor. Lees ons eerdere artikel hierover.

(Bron: Culy, AEG, Big Time Kitchen, Cooks Illustrated. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie