opruimtips

Begin het jaar goed met deze opruimtips

Het ‘gewone’ leven komt na de feestdagen langzaam weer op gang. De kerstboom en kerstversiering gaan het huis uit en dat is direct een goede aanleiding om het huis eens flink op te ruimen. Met wat handige tips wordt opruimen en u ontdoen van onnodige spullen, een fluitje van een cent. 

Begin klein

Rommel ontstaat in een klein hoekje, of beter gezegd laatje. Wat de gemiddelde keukenlade zit vol met spullen die er eigenlijk niet horen. Toch zijn dit belangrijke plekken om op te ruimen. Want wie zijn huis wil opruimen, moet met kleine klussen beginnen, aldus opruimcoach Caroline Griep tegen het AD. “Begin eens met de fruitschaal of de keukenla.” Als u eenmaal aan het opruimen van dit soort kleine plekken begint, dan volgt de rest vanzelf.

Opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd

Een ander bijkomend voordeel van opruimen is dat het behalve in huis ook zorgt voor een opgeruimd hoofd. Ook het uzelf ontdoen van spullen verlicht. Door afstand te doen van onnodige spullen, ontstaat er meer ruimte om te genieten van de spullen die u nog heeft. Ga na of het echt noodzakelijk is om alle oude studieboeken te bewaren, of dat servies wat al 20 jaar in dozen op zolder staat. Opruimcoach Eline van Delden pakt het rigoureus aan in 2019. Zij gooit elke dag van het jaar iets weg, gelijk aan het aantal dagen van het jaar. Dus op 31 december 2019 gooit Van Delden 365 dingen weg. Breng de spullen die nog goed zijn naar de Kringloop, verkoop ze via Marktplaats of geef ze weg aan mensen die ze goed kunnen gebruiken.

Met deze handige tips ziet uw huis (en hoofd) er beslist een stuk opgeruimder uit:

  • Begin met de fruitschaal en/of keukenla. Gooi weg wat niet noodzakelijk is en leg wat er niet hoort terug op de plek waar het wel hoort
  • Kies een ruimte of categorie: begin bijvoorbeeld in de keuken of zoek oude kleding uit
  • Doe het samen en maak er een leuke activiteit van
  • Gooi oude schoenendozen, oude kranten en tijdschriften en ander verpakkingsmateriaal weg
  • Geef na het opruimen spullen een vaste plek. Zo kunt u altijd alles terugvinden en voorkomt u dat u 3 keer hetzelfde koopt

Marie Kondo

De Japanse Marie Kondo is al jaren in de ban van het zogeheten ontspullen. Sinds kort is van Kondo op Netflix de serie Tyding Up te zien. Hierin hanteert Kondo de KonMari-methode voor het opruimen van uw huis. De opruimmethode draait om de vraag: word ik hier blij van? Heeft een item een positief effect op uw leven, dan mag u het houden. Zo niet, dan moet het weg. Maar er is een maar, want u mag het niet zomaar weggooien, u moet het item eerst bedanken. Opruimcoach Didy van der Lans vertelt op 17 januari 2019 in Tijd voor MAX over de KonMari-methode.

Wilt u nog meer tips? Op onze site geeft huishoudcoach Els Jacobs een cursus opruimen!

(Bron: AD/MAX Vandaag)

Geef een reactie