opruimcoach

Een opruimcoach helpt om uw huis (en hoofd) op orde te krijgen

“Wat doe je voor beroep? Ik ben coach”. Het beroep van coach komt steeds vaker voor. Ze zijn er voor allerlei gebieden. Van een coach die u helpt bij het sporten tot een coach die u helpt bij het op orde brengen van uw huis en administratie. En vooral die laatste groep, de opruimcoach, is in opmars. Steeds meer mensen hebben behoefte aan iemand die hun huis (en daarmee vaak hun hoofd) helpt op te ordenen, zo meldt het AD.

Explosieve groei

Het aantal coaches is de afgelopen jaren explosief gegroeid. In de afgelopen 5 jaar is het aantal bijna verdubbeld. De reden waarom iemand een coach in de hand neemt verschilt, maar een belangrijke reden is volgens Erik de Haan, hoogleraar organisatieontwikkeling en coaching, dat meer mensen onder de toegenomen druk stress ervaren en hulp nodig hebben om hun zaken op orde te krijgen. Een andere reden is dat er in vergelijking met vroeger, minder een beroep kan worden gedaan op familie om te helpen bij het opruimen. Dan wordt al snel professionele hulp gezocht. Een ander belangrijk aspect is dat meer mensen behoefte hebben aan ruimte. En om die ruimte te creëren moet er natuurlijk opgeruimd worden. Dat is niet iedereen gegeven en komt een opruim coach goed van pas.

Marie Kondō

Eén van de bekendste opruimcoach is Marie Kondō. De Japanse Kondō publiceert in 2011 haar eerste opruimboek. Dat slaat aan. Haar boeken zijn in ruim 27 talen vertaald en worden wereldwijd verkocht. Kondō hanteert de Konmari-methode, een stappenplan, bij het opruimen van spullen. Of iets het wel of niet waard is om te bewaren stelt zij zich de volgende vraag: ‘Maakt het mij gelukkig als ik dit voorwerp vasthoudt’.  Is het antwoord nee, dan kan het weg. Wat overblijft moet ook een plek krijgen. Het doel van Kondō is om orde te krijgen en te behouden in het leven. Haar methode is zelfs zo populair dat er op Netflix een serie over is verschenen: Tyding Up.

Stap voor stap

Aan het AD vertellen opruimcoaches Marianne Bodenstaff, Ad van der Sluiszen en Leonie van Kooten wat hen heeft bewogen om opruimcoach te worden. Bodenstaff heeft zich onder andere door Marie Kondō laten inspireren en gooit na een carrière bij de bank het roer om. Haar methode is niet zoals de van Kondō om alles op één hoop te gooien, maar vooral stap voor stap te werk gaan. “Het is heel persoonlijk werk. Je gaat wel in iemands huis aan de slag.” Bodenstaff merkt dat mensen het heel lastig vinden om familie of vrienden in te schaken op te helpen bij het opruimen. Ze komen vaak uit een situatie waar ze het nodige hebben meegemaakt als een burn-out, scheiding of verlies. “Ze zijn met heel andere dingen bezig geweest. Tot de situatie uit de hand loopt en dan hebben ze hulp nodig.”

Meer mannen

Volgens Van der Sluiszen heerst er nog een taboe op het niet op orde hebben van onze zaakjes. Na een baan als analist laat Van der Sluiszen zich omscholen tot opruimcoach. “In Amerika is het heel normaal hulp in te roepen wanneer je ergens niet goed in bent. In Nederland ligt dat nog heel gevoelig.” Naast het opruimen van het huis, is het vaak een vicieuze cirkel waar iemand in zit. Is een huis niet opgeruimd, dan is er vaak ook een probleem met de geldzaken en het sociale netwerk. Van der Sluiszen hoopt overigens dat meer mannen zich aanmelden als opruimcoach. “Al is het alleen maar voor de opruimspullen.”

Opruimen kost tijd

Opruimcoach Van Kooten heeft zich gespecialiseerd. Na gewerkt te hebben als secretaresse gooit zij 3 jaar geleden het roer om. In tegenstelling tot de andere coaches heeft Van Kooten zich gespecialiseerd en richt zij zich op het helpen van mensen met ADHD. Die hebben bij uitstek hulp nodig in het aanbrengen van een structuur. Volgens Van Kooten kost opruimen tijd. “Als een huis 5 jaar lang is dichtgeslibd, dan kost het tijd om alles weer op orde te krijgen. Mensen hebben de neiging te veel te willen bewaren. “Neem ouders wiens kinderen het huis uit zijn gegaan. Die durven weinig weg te gooien.” Volgens Van Kooten hoeft het niet weg, maar geeft het een vaste plek.

Lees ook: Begin het jaar goed met deze opruimtips of doe de online cursus opruimen.

(Bron: AD/archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    narcis says:

    vind het te persoonlijk om net een option coach aan De slag te gaan!

    narcis says:

    Sorry voor de taal:
    Ik vind het moeilijk om een opruimcoach in te huren daar het zo persoonlijk is en tracht steeds wat op te ruimen en dat vergt tijd!